Ιαση και καλλωπισμος
Ίαση και καλλωπισμός
Προσπαθώντας να ακολουθήσουμε νοερά την συνοδοιπορία του ανθρώπου με την τέχνη και τις βαφές, είδαμε ότι η αρχική χρήση των βαφών από τον άνθρωπο είχε να κάνει με το βάψιμο του ιδίου, δηλαδή του προσώπου ή του σώματός του.
Με την εξέλιξη, η χρήση των βαφών του σώματος, από απλή σημειολογία μεταλλάχθηκε σε ιαματική και καλλωπιστική.
Αναφερθήκαμε ήδη στην κάλυψη του σώματος των πρωτόγονων ανθρώπων με ασβεστόσκονη σαν ένα είδος ιάματος κατά των ψειρών. Έτσι λοιπόν χρωματιστές σκόνες με ιαματικές ιδιότητες άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, πολύ πριν από τους ιστορικούς χρόνους.
Οι Αιγύπτιοι, ακόμα και σήμερα υποφέρουν από ασθένειες των ματιών που προκαλούνται από μύγες του Νείλου. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν εφεύρει μια προστατευτική σκόνη με την οποία έβαφαν γύρω – γύρω τα μάτια τους, άντρες, γυναίκες, ενήλικοι και παιδιά. Αυτό ήταν το γνωστό μας και χρησιμοποιούμενο ακόμα και μέχρι σήμερα κόχλι, ή κολ (πιο εξευρωπαϊσμένα). Ήταν και είναι συνήθως μαύρο ή σκούρο γκρι, αλλά και χρωματισμένο πολλές φορές. Τα συστατικά του: σκόνη αντιμονίου, μόλυβδου, οξείδια μαγνησίου, χαλκού, καμένα αμύγδαλα, κάρβουνο και καφετιά ώχρα.
Πέρα από την ιαματική του χρήση το κόχλι έκανε τα μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και ωραιότερα, οπότε εξελίχθηκε και σε καλλωπιστική βαφή. Άρεσε λοιπόν στους φαραωνικούς Αιγυπτίους το κολ, άρχισαν να το χρησιμοποιούν και για καλλωπισμό και γενομένης της καλλωπιστικής χρήσης του πρόσθεσαν πράσινο μαλαχίτη και κόκκινες ώχρες για να του αλλάζουν το χρώμα.
Πρόκειται λοιπόν για τον πρόγονο των σημερινών καλλυντικών μάσκαρα, ρίμελ και των παρεμφερών που χρωματίζουν το περίγραμμα των ματιών για να τα κάνουν ομορφότερα.
Από τους χρόνους της αρχαίας Αιγύπτου και μετέπειτα, έως και την σχετικά πρόσφατη βικτωριανή εποχή, αλλά και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου η φθίση και η ευλογιά έκαναν θραύση, πολλές γενεές ανθρώπων υπέφεραν από διάφορες ασθένειες και χρωματισμένες πούδρες αναλάμβαναν να αποκρύψουν τα ίχνη της ασθένειας και στα δυο φύλα.
Βέβαια, πολλές φορές οι τοξικές ουσίες και ο άσπρος μόλυβδος που χρησιμοποιούσαν σαν βάση για τις καλλωπιστικές αυτές πούδρες, συχνά επιδείνωναν τη κατάσταση που προσπαθούσαν να καλύψουν. Έτσι, αυτές οι ουσίες εγκαταλείφθηκαν στην εποχή μας και αντικαταστάθηκαν από άλλες.
admin is | Topic: βάψιμο ανθρώπου, ίαση, Κοινωνική ζωή και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ιαση και καλλωπισμος”