Ζωα, χρωμα, περιβαλλον (γ)
Ζώα, χρώμα και περιβάλλον (γ)
Οι χρωματικές προσαρμογές των ζώων με το περιβάλλον δεν χρησιμεύουν μόνο σαν καμουφλάζ για την προστασία των ειδών, αλλά και σαν βοήθημα για την εύρεση τροφής.
Το χρώμα ενός ζώου σε πολλές περιπτώσεις παίζει ζωτικό ρόλο στην αναζήτηση τροφής.
Όπως πχ. συμβαίνει με την καβουροαράχνη του Βόρνεο που έχει σχήμα και χρώμα άσπρης κουτσουλιάς. Η καβουροαράχνη αυτή τρέφεται με έντομα που τρώνε πραγματικές κουτσουλιές. Βλέπουν την κουτσουλιά – αράχνη, τρέχουν να την φάνε και τελικά τρώγονται από αυτήν.
Αυτές οι χρωματικές προσαρμογές με το περιβάλλον που στοχεύουν στην αναζήτηση τροφής, παρουσιάζονται συχνά στην υδρόβια ζωή της θάλασσας, όπου είδη ψαριών ταιριάζουν χρωματικά με την λάσπη, την άμμο ή τα χαλίκια του βυθού, τόσο καλά, που μόνο αν κινηθούν γίνονται αντιληπτά, έτσι τα υποψήφια θύματά τους δε αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους όσο αυτά παραμένουν ακίνητα, αναμένοντας την λεία τους.
Τα πουλιά γνωρίζουν τα αυγά τους και τους νεοσσούς τους από τα χρώματα και το σχέδιό τους. Τα κατακίτρινα ράμφη μικρών πουλιών λειτουργούν σαν σήματα που ερεθίζουν το γονικό ένστικτο για την συντήρηση και την διατροφή τους. Τόσο έντονος είναι ο ερεθισμός αυτός σε κάποια είδη πουλιών, που οι γονείς ταΐζουν ενστικτωδώς κάθε άνοιγμα ιδίου χρώματος και σχήματος ακόμα και αν πρόκειται για άλλα είδη πουλιών.
Για λόγους επιβίωσης, αποφυγής κινδύνων ή ανεύρεσης τροφής το χρώμα των ζώων μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την εποχή, σε μέρη όπου το εποχιακό χρώμα διαφέρει έντονα από καλοκαίρι σε χειμώνα, όπως πχ. στις πολικές περιοχές, αλλά και ανάλογα με την ηλικία του ζώου. Σε πολλές περιπτώσεις άλλο χρώμα έχει ένα ζώο σαν νεογνό, σαν νεαρό ή ενήλικο άτομο. Ευπρόσβλητα πουλάκια είναι καμουφλαρισμένα χρωματικά μέχρι να ξεπεταχτούν και να είναι σε θέση να προστατέψουν τον εαυτό τους. Τότε αλλάζουν φτέρωμα και αποκτούν τα πολύχρωμα φτερά των ενήλικων ατόμων του είδους τους.
admin is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ζωα, χρωμα, περιβαλλον (γ)”