xromata.com


Χρωματισμος ψαριων (2)

 

Ο χρωματισμός των ψαριών (Β)

 

 

 

Ξεκινήσαμε πριν λίγο καιρό να μιλάμε για τον χρωματισμό των ψαριών.

https://xromata.com/?p=12992

Τώρα θα δούμε κάποιους παράγοντες που επιδρούν στην αλλαγή της έντασης των χρωμάτων τους ή ακόμα και στην αλλαγή του ίδιου του χρώματος τους.

 

 

 

Γήρανση:

Κάθε ψάρι γεννιέται με έναν σταθερό αριθμό χρωματοφόρων κυττάρων, με αυτόν τον αριθμό να παραμένει σχετικά σταθερός σε όλη του τη ζωή.

Καθώς τα ψάρια γερνούν και μεγαλώνουν, αυτά τα χρωματοφόρα πρέπει να καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος και απλώνονται, επομένως σε μερικά ψάρια υπάρχει η τάση το χρώμα να γίνεται πιο χλωμό (λόγω της λιγότερης πυκνότητας των χρωματοφόρων) ή να κατακερματιστεί.

 

 

 

Αλλαγή χρώματος.:

Το χρωματοφόρο είναι ένα πολύ διακλαδισμένο κύτταρο με προεξοχές σαν δάχτυλα, μέσα στο οποίο μπορεί να μετακινηθεί η χρωστική ουσία.

Δύο ακραίες θέσεις είναι:

α). να εξαπλωθεί η χρωστική σε όλο το χρωματοφόρο, οπότε στην περίπτωση αυτή ολόκληρο το χρωματοφόρο κύτταρο είναι η χρωστική ουσία.

β). να συγκεντρωθεί η χρωστική ουσία σε μια περιοχή μέσα στο κύτταρο, με αποτέλεσμα η περιοχή του κυττάρου χωρίς χρωστική να φαίνεται διαμπερής /διάφανη και να αναφαίνεται το χρώμα πίσω από αυτήν (συνήθως χλωμό ή σκούρο).

Η κατανομή της χρωστικής μέσα στο κύτταρο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Εάν δεν χορηγηθούν τροφές που περιέχουν ενισχυτικά χρώματος, τα χρωματοφόρα μπορεί να μην γεμίσουν με χρωστική ουσία και τα ψάρια να φαίνονται χλωμά ή με κακό χρωματισμό.

Όταν τα χρωματοφόρα γεμίζουν με χρωστική ουσία, οποιαδήποτε περίσσεια θα κυκλοφορήσει μέσω του σώματος πριν απελευθερωθεί στα κόπρανα.

Τα συστατικά ενίσχυσης του χρώματος στις τροφές ψαριών μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε τεχνητά, αλλά όλα αποτελούν πηγή των χρωστικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

 

 

Φυσικά συστατικά που είναι πλούσια σε χρωματικές χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ψάρια περιλαμβάνουν κριλ, σπανάκι, φύκια σπιρουλίνα και καρότο.

Αυτά τα συστατικά επιλέχθηκαν ειδικά στις ιχθυοτροφές  για τη βελτιστοποίηση του χρώματος των ψαριών.

 

 

 

Το νευρικό σύστημα και το ορμονικό σύστημα:

Σε ορισμένα είδη ψαριών υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να ελέγξουν την κατανομή  της χρωστικής στα χρωματοφόρα κύτταρα, επιτρέποντάς τους να αλλάξουν το χρώμα τους για καμουφλάζ ή επίδειξη.

 

 

 

Ποιότητα νερού:.

Διαφορετικές συνθήκες μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην κατανομή της χρωστικής.

Τα αυξημένα επίπεδα ρύπων όπως η αμμωνία, τα νιτρώδη άλατα και το χλώριο τείνουν να προκαλούν τη συγκέντρωση της χρωστικής ουσίας, με αποτέλεσμα τα ψάρια να γίνονται πιο απαλόχρωμα ή πιο σκούρα.

Το pH και η σκληρότητα του νερού μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα του ψαριού.

 

 

Χρώμα φόντου:.

Τα ψάρια τείνουν να προσαρμόζουν το χρώμα τους ηθελημένα ή ακούσια, προκειμένου να είναι λιγότερο εμφανή στο φόντο.

Τα είδη πλατύψαρα που ζουν γύρω από τις βρετανικές ακτές είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, με πολλά να προσαρμόζουν το χρώμα τους για να μιμούνται το θαλάσσιο υπόστρωμα.

 

 

Όταν προστεθούν σε ένα ενυδρείο, πολλά φάρμακα θα οδηγήσουν σε μια αισθητή αλλαγή στο χρώμα ενός ψαριού.

Η προσθήκη αλατιού είναι ένα καλό παράδειγμα και για τα ψάρια του γλυκού νερού που μπορούν να το ανεχθούν θα έχει ως αποτέλεσμα το ξεθώριασμα του χρώματος.

Οι κυπρίνοι και τα χρυσόψαρα που έχουν ζήσει σε μια πράσινη λίμνη πλούσια σε φύκια για κάποιο χρονικό διάστημα είναι συνήθως έντονα χρωματισμένα λόγω εν μέρει των συνθηκών χαμηλότερου φωτισμού και εν μέρει της επίδρασης που έχουν τα φύκια στο νερό.

 

 

Τα ψάρια του κρύου νερού είναι συνήθως στα καλύτερά τους χρωματικά αποτελέσματα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν η χαμηλή θερμοκρασία κάνει τη χρωστική ουσία τους σε ένα χρωματοφόρο να εξαπλωθεί σε όλο το κύτταρο.

 

 

Στα μέσα του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ ζεστές, συμβαίνει το αντίστροφο και τα ψάρια φαίνονται λιγότερο έντονα χρωματισμένα.

Το θέμα του χρωματισμού των ψαριών είναι συναρπαστικό.

Η γενετική οποιουδήποτε ψαριού παίζει ίσως τον κύριο ρόλο στο χρώμα που θα εμφανιστεί το ψάρι, αλλά υπάρχουν και άλλοι μεταβλητοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν – και τους οποίους μπορούμε να προσαρμόσουμε.

 

 

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας έχει δώσει κάποια εικόνα για το γιατί τα ψάρια του ενυδρείου σας έχουν το χρώμα που έχουν – και γιατί αυτό το χρώμα μπορεί να αλλάξει σε ορισμένες περιπτώσεις.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος ψαριων (2)”