xromata.com


Ο χρωματισμος των ψαριων (Α)

 

Ο χρωματισμός των ψαριών (Α)

 

 

Ο χρωματισμός ενός ψαριού παράγεται από τρεις χρωστικές που περιέχονται μέσα στα κύτταρα που ονομάζονται χρωματοφόρα.

Οι 3 χρωστικές είναι η κόκκινη Ερυθρίνη, η μαύρη Μελανίνη  και η κίτρινη Ξανθίνη, η καθεμία από τις οποίες εμφανίζεται σε διαφορετικά χρωματοφόρα.

 

 

Συμπληρώνοντας τα χρωματοφόρα κύτταρα υπάρχουν τα ιριδοκύτταρα, τα οποία περιγράφονται καλύτερα ως μικροσκοπικά αντανακλαστικά σφαιρίδια στο δέρμα του ψαριού.

Όλα τα υπέροχα χρώματα που βλέπουμε στα ψάρια του γλυκού νερού είναι ένα μείγμα αυτών των συστατικών.

Για παράδειγμα, το πορτοκαλί είναι ένας συνδυασμός κόκκινων και κίτρινων χρωματοφόρων κυττάρων, το καφέ είναι ένα μείγμα μαύρων και κίτρινων και το κόκκινο σχηματίζεται μόνο από τα κόκκινα χρωματοφόρα.

 

 

Εάν δεν υπάρχουν χρωματοφόρα, τα ψάρια θα εμφανιστούν λευκά λόγω της παρουσίας των ιριδοκυττάρων ή του χρώματος φόντου του δέρματος και των μυών.

 

 

Η θέση των ιριδοκυττάρων στο δέρμα του ψαριού θα επηρεάσει τις ανακλαστικές χρωματικές του ιδιότητες.

Τα ιριδοκύτταρα στην επιφάνεια των λεπιών θα έχουν ασημένια εμφάνιση, όπως αυτή που υπάρχει στα μουστάκια των ψαριών ή στα εκκολαπτόμενα ψάρια.

 

 

Εάν τα ιριδοκύτταρα βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα του δέρματος, τα ψάρια έχουν ματ λευκό χρώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ιριδοκύτταρα μπορούν να συνδυαστούν με τα χρωματοφόρα για να παράγουν αντανακλαστικά χρώματα.

Τα ιριδοκύτταρα σε συνδυασμό με χρωματοφόρα που περιέχουν Ερυθρίνη, για παράδειγμα, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια λαμπερή χρυσή εμφάνιση.

 

 

Το μπλε είναι ένα ασυνήθιστο χρώμα στα ψάρια διότι είναι αποτέλεσμα συνδυασμού μαύρης χρωστικής βαθιά στο δέρμα, με ιριδοκύτταρα στα μεσαία στρώματα του δέρματος.

Τα ιριδοκύτταρα παρεμβαίνουν στο φως για να δώσουν ένα μπλε χρώμα.

 

 

Τα χρωματοφόρα μπορούν να τοποθετηθούν στην επιφάνεια του δέρματος (πάνω από τα λέπια), αμέσως κάτω από αυτά ή βαθύτερα στο δέρμα.

Εάν τα χρωματοφόρα είναι πολύ πυκνά, το χρώμα θα εμφανιστεί επίσης έντονο, με τα χρωματοφόρα στην επιφάνεια του δέρματος να εμποδίζουν την εμφάνιση των αποκάτω.

Τα χρωματοφόρα στην επιφάνεια του δέρματος τείνουν να είναι λιγότερο σταθερά, επειδή αφαιρούνται πιο εύκολα με την τριβή με υποβρύχια αντικείμενα ή εξαπλώνονται καθώς τα ψάρια γερνούν και μεγαλώνουν.

Αυτά που βρίσκονται βαθιά στο δέρμα είναι πιο σταθερά και έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαλυθούν.

Γενικά, τα ψάρια δεν μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους χρωστικές, επομένως πρέπει να τις καταναλώνουν με την διατροφή τους.

 

 

Στην άγρια φύση, αυτές οι χρωστικές θα προέρχονταν από την κατανάλωση φυκιών, γαρίδων, σαλιγκαριών κλπ.

Στα όρια ενός ενυδρείου ή μικρής λίμνης δεν υπάρχουν αρκετά φύκια ή άλλες φυσικές προμήθειες χρωστικών, επομένως πρέπει να συμπεριληφθούν στην διατροφή που τους παρέχεται.  

Εάν δεν χορηγηθούν στα ψάρια τροφές που περιέχουν ενισχυτικά χρώματος, τα χρωματοφόρα μπορεί να μην γεμίσουν με χρωστική ουσία και τα ψάρια να φαίνονται άτονα ή απαλόχρωμα.

 

 

Όταν τα χρωματοφόρα κύτταρα γεμίζουν με χρωστική ουσία, οποιαδήποτε περίσσεια θα κυκλοφορήσει μέσω του σώματος πριν απελευθερωθεί στα κόπρανα.

Τα συστατικά ενίσχυσης του χρώματος στις τροφές των ψαριών μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε τεχνητά, αλλά όλα αποτελούν πηγή των χρωστικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

 

 

Φυσικά συστατικά που είναι πλούσια σε χρωστικές ουσίες που μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια μας περιλαμβάνουν κριλ, σπανάκι, φύκια, σπιρουλίνα και καρότο. Αυτά τα συστατικά επιλέχθηκαν ειδικά στις τροφές  των ψαριών για τη βελτιστοποίηση του χρώματος τους.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο χρωματισμος των ψαριων (Α)”