Συνεντευξη με τα χρωματα [ριε΄]: Πρασινο τσακρας & κάρτες Λούσερ.
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[ριε΄]
Το Πράσινο στα τσάκρας
και στο χρωμοτέστ του Λούσερ
[στ΄]
-Εδώ και πάλι το Πράσινο χρώμα Άνθρωπε. Συνεχίζω την αυτοπαρουσίασή μου από το σημείο στο οποίο είχα μείνει.
Σου είχα πει πως το πράσινο συμβολίζει την νόηση και είναι το χρώμα της σκέψης και της θέλησης και ότι στην ψυχολογία εκφράζεται σαν ενεργός βούληση, αποτελεί έκφραση σταθερότητας, εμμονής και αντίστασης στις αλλαγές.
Κάπως έτσι και πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στα ενεργειακά κέντρα, τα τσάκρας, όπου είμαι το Αναχάτα ή τσάκρα της καρδιάς, που έχει πράσινο χρώμα.
Το Αναχάτα, ή τσάκρα της καρδιάς είναι το τέταρτο από τα βασικά τσάκρας.
Αναχάτα σημαίνει ‘αλάβωτος, αχτύπητος, ανίκητος’, όπως ο απρόσβλητος ήχος του ουρανίου βασιλείου, συνδέεται δε με την ισορροπία, την ηρεμία και την γαλήνη.
Βρίσκεται στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης, κοντά στο σημείο της καρδιάς.
To αναχάτα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το τσάκρα της ανώτερης θέλησης, απ’ όπου μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις, απελευθερωμένος από τα δεσμά των κατωτέρων τσάκρας, («ακολουθώντας την καρδιά του», όπως λέγεται) βασισμένος στον ανώτερο εαυτό του και όχι στα ανεκπλήρωτα συναισθήματα και επιθυμίες της κατώτερης φύσης του.
Σαν τέτοιο, το τσάκρα της καρδιάς σχετίζεται με την αγάπη, την συμπόνια, την φιλανθρωπία προς τους άλλους και την ψυχική ίαση.
Στο ενδοκρινικό σύστημα λέγεται ότι συνδέεται με τον θύμο αδένα, έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του θώρακα και παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αφού βρισκόμαστε ακόμα στην ‘ψυχολογία’ του πράσινου χρώματος, ας ρίξουμε μια ματιά και στο τί λέει γι’ αυτό το χρωμοτέστ του Λούσερ.
Ο Μαξ Λούσερ (Max Lüscher 9 Σεπτεμβρίου 1923 – 2 Φεβρουαρίου 2017) ήταν ένας Ελβετός ψυχοθεραπευτής γνωστός για την επινόηση του ομώνυμου χρωματικού τεστ, ενός εργαλείου για τη μέτρηση της ψυχοφυσικής κατάστασης ενός ατόμου με βάση τις χρωματικές προτιμήσεις του.
Όμως περισσότερα για το έργο του, ίσως μας πει αργότερα ο ίδιος, εάν θα έχουμε χρόνο και τον καλέσουμε στην ‘συνέντευξη με τα χρώματα’.
Τώρα θα δούμε τί μας λέει ο Δρ. Λούσερ για το πράσινο χρώμα στην πιο γνωστή και περιεκτική εργασία του, αυτήν των 8 χρωματικών καρτών.
Το πράσινο των καρτών του χρωμο – τεστ Λούσερ δεν είναι ούτε φωτεινό ούτε σκούρο και ενέχει μια χροιά μπλε.
Αντιπροσωπεύει την φυσιολογική κατάσταση της «ελαστικής έντασης». Εκφράζεται σαν ενεργός βούληση, σαν εγκαρτέρηση και επιμονή. Αποτελεί έκφραση σταθερότητας, εμμονής και προ παντός αντίστασης σε αλλαγές.
Δηλώνει συνέπεια γνώμης, συνεχή αυτογνωσία και τοποθετεί πολύ ψηλά την κτητικότητα σε όλες τις μορφές κατοχής αφού θεωρείται πως η κατοχή αυξάνει και την ασφάλεια και την αυτοεκτίμηση.
Το άτομο που εκλέγει το πράσινο στην πρώτη θέση, θέλει να αυξήσει την βεβαιότητά του σχετικά με την αξία του, είτε εμμένοντας σε μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του, είτε με την παραδοχή των αναμενόμενων από τους άλλους λόγω των μορφών κατοχής (πλούτος, φυσική ανωτερότητα, εκπαίδευση κλπ.)
Αυξάνει την αίσθηση της υπερηφάνειας, της ρυθμιζόμενης ανωτερότητας έναντι των άλλων, της δύναμης του ελέγχου πάνω στα γεγονότα ή τουλάχιστον της αντιμετώπισής τους.
Ελέγχει τις ορμές, την εκλογίκευση, την κριτική ανάλυση και την λογική συνέπεια.
Αυτή η «πράσινη» συμπεριφορά αναζητά καλύτερες συνθήκες (πχ. βελτίωση υγείας ή ωφελιμότερη διαβίωση για τον ίδιο και τους άλλους), έχομε δηλαδή τον μεταρρυθμιστή που τείνει να βελτιώνει τις συνθήκες.
Το άτομο που επιλέγει το πράσινο επιθυμεί κυρίως να υπερισχύσουν οι γνώμες του και να δικαιωθεί σαν αντιπρόσωπος βασικών και αναλλοίωτων αρχών.
Όποιος εκλέγει το πράσινο στην πρώτη θέση επιθυμεί να εντυπωσιάσει. Έχει ανάγκη να αναγνωριστεί και να επιβάλλεται η γνώμη του.
Μετά από όσα είπαμε για την ψυχολογία του πράσινου, γενικά και συνοπτικά, όπως είπα και προηγουμένως, εσείς που προτιμάτε το πράσινο έχετε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την φύση.
Αντιπαθείτε το χάος και αγωνίζεστε για την σταθερότητα και την εξισορρόπηση.
Καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η διαχείριση του χρόνου είναι μια δύναμη που γρήγορα της δίνετε προτεραιότητα.
Έχετε περιβαλλοντολογική συνείδηση και συμμετέχετε στα κοινά.
Μιλώντας πιο πριν για το πράσινο στο χρωμο-τεστ του Λούσερ, σου είπα πως το πράσινο του τεστ αυτού ενέχει μια χροιά μπλε.
Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να σου πω Άνθρωπε ότι σε αρκετές γλώσσες το πράσινο και το μπλε θεωρούνται σαν ένα χρώμα και πως και τα δύο τους ονομάζονται με μια και την αυτήν λέξη.
Όχι, δεν αναφέρομαι στην σύγχυση που προκαλεί το τυρκουάζ (ένα χρώμα που είναι συνδυασμός πράσινου και μπλε), όπου ανάλογα με το πιο χρώμα υπερτερεί στην μείξη και παραγωγή του τυρκουάζ θεωρείται πότε σαν γαλαζωπό και πότε σαν πρασινωπό χρώμα.
Αναφέρομαι στα δυο διαφορετικά χρώματα του φάσματος, το πράσινο και το μπλε τα οποία σε πολλές γλώσσες λογίζονται σαν ένα και το αυτό χρώμα, όπως πχ. στην ιαπωνική γλώσσα όπου το χρώμα του δάσους, αλλά και αυτό της θάλασσας καλούνται με την ίδια ονομασία «αόι».
Όμως επειδή μπαίνουμε σε ένα αρκετά ενδιαφέρον και μεγαλούτσικο κεφάλαιο, λέω να σταματήσω τώρα εδώ και να στο αναπτύξω μετά από ένα μικρό διάλειμμα.
admin is | Topic: Πράσινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, τσάκρας, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ριε΄]: Πρασινο τσακρας & κάρτες Λούσερ.”