xromata.com


Το ενα και μοναδικο φως και η πολυποικιλη αντιληψη του

 

Το ένα και μοναδικό φως και η πολυποικιλότητα του

 

Άλλη μια 15η Αυγούστου, η ημέρα που τιμάται η Κοίμηση της Παναγίας, και όπως αναφέραμε τις προηγούμενες χρονιές την ημέρα αυτήν στην ανάρτησή μας έγκειται μια δυσκολία γιατί δεν υπάρχουν πολλά χρωματικά θέματα που να δένουν με την Παναγία και τα ελάχιστα που υφίστανται έχουν εξαντληθεί στο παρελθόν.

Τις δυο προηγούμενες χρονιές θεωρήσαμε την Παναγία σαν Δυναμική Ενέργεια, κατά κάποιον τρόπο σαν τον ήλιο.

 

 

https://xromata.com/?p=12279

https://xromata.com/?p=11673

Εφέτος θα αναφερθούμε σε μια από τις ενεργειακές ιδιότητες του Φωτοβόλου Ήλιου, το Φως, το ένα και μοναδικό, που γίνεται πολυποίκιλα αντιληπτό από τους οργανισμούς που διαθέτουν οπτικό όργανο.

 

 

 

Ένας φυσιολογικός τριχρωματικός άνθρωπος, όπως  οι περισσότεροι δηλαδή, πιστεύουν πως η χρωματική θέαση είναι ίδια, κοινή σε όλα τα πλάσματα που συγκατοικούν μαζί μας στον πλανήτη μας. Το ίδιο και σε όλους τους ανθρώπους.

Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα.

Το ένα και μοναδικό φως με τα χρώματά του δεν οράται το ίδιο από όλους μας και όλα τα πλάσματα.

Ας εξετάσουμε πρώτα τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στην πλειονότητα τους οι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι τριχρωματικοί.

Οι άνθρωποι διαθέτουν τρία είδη χρωματικών φωτοϋποδοχών, τα κωνία με τις οψίνες τους, που αναλόγως του είδους τους τα κωνία συλλαμβάνουν τις μπλε, πράσινες και κόκκινες ακτινοβολίες του φωτός και μέσω του οπτικού νεύρου μεταφέρουν τα ερεθίσματά τους στον εγκέφαλο.

Όμως Δεν είμαστε όλοι τριχρωματικοί.

 

 

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που, λόγω ελαττωματικής κατασκευής των οφθαλμών τους, διαθέτουν μόνο δυο από τα τρία είδη κωνίων, οπότε μοιραία αντιλαμβάνονται μόνο δυο από τις τρεις βασικές χρωματικές ακτινοβολίες του φωτός. Βλέπουν δηλαδή μόνο τα δυο από τα τρία βασικά χρώματα και τις προσμείξεις τους. Είναι διχρωματικοί!

Οι διχρωματικοί άνθρωποι υπάγονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: τους πρωτάνοπες, τους δευτεράνοπες και τους τριτάνοπες.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι (λιγότεροι) που διαθέτουν μόνο έναν τύπο κωνίων, οπότε βλέπουν μόνο μια χρωματική ακτινοβολία. Είναι μονοχρωματικοί.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι (πολλοί λιγότεροι) που δεν διαθέτουν καθόλου κωνία, δεν βλέπουν κανένα χρώμα, οι αχρωματικοί (αυτοί που πάσχουν από πραγματική αχρωματοψία), οι οποίοι βλέπουν μόνο το άσπρο (φως), το μαύρο (σκότος) και την μεταξύ άσπρου – μαύρου ενδιάμεση κατάσταση, τις διαβαθμίσεις  του ουδέτερου γκρι.

 

 

Στην άλλη πλευρά, υπάρχουν ελάχιστοι τετραχρωματικοί άνθρωποι, αυτοί που έχουν ένα επιπλέον κωνίο και βλέπουν τέσσερα βασικά χρώματα και δεκαπλάσιες χρωματικές προσμείξεις από αυτές που βλέπουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι.

Πέρα από όλα αυτά, τόσο οι φυσιολογικοί, όσο και οι άλλοι, μπορεί να διαθέτουν ασθενέστερες, ή λιγότερες από το φυσιολογικό, οψίνες σε κάποια ή σε όλα τα κωνία τους, οπότε η ένταση της χρωματικής τους αντίληψης δεν είναι ίδια με των άλλων.

 

 

Επιπλέον υπάρχουν συνάνθρωποί μας με μη φυσιολογικό μόνο τον έναν από τους δυο οφθαλμούς, οπότε βλέπουν άλλα χρώματα από το ένα μάτι και διαφορετικά από το άλλο.

Σκεφθείτε, εάν μεταξύ του ιδίου είδους (του ανθρώπινου) υπάρχει τόση ποικιλία χρωματικών οράσεων, πόσο πολυποικιλότερη θα είναι αυτή μεταξύ των διαφόρων ειδών και ατόμων του ζωικού βασιλείου.  

 

 

Όντως, ελάχιστα είναι τα ζωικά είδη που είναι τριχρωματικά, όπως ο άνθρωπος. Κυρίως τα πρωτεύοντα (πιθηκοειδή) έχουν αναπτύξει τριχρωματική όραση, αλλά όχι όλα τους.

Τα πιθηκοειδή της Νοτίου Αμερικής έχουν παραμείνει διχρωματικά.

 

 

Διχρωματικά είναι πάρα πολλά ζώα, σχεδόν τα περισσότερα θηλαστικά, άγρια και οικόσιτα, χωρίς να πρόκειται για ελάττωμα, διότι απλώς τα ζώα αυτά είναι από την φύση τους διχρωματικά.

 

 

Υπάρχουν όμως πάρα πολλά είδη του ζωικού βασιλείου που είναι τετραχρωματικά, ιδιαιτέρως πουλιά (βλέπουν τέσσερεις βασικές χρωματικές ακτινοβολίες και τους χρωματισμούς των προσμείξεών τους) ή και πολυχρωματικά (βλέπουν περισσότερα από 4 βασικά χρώματα) με κορυφαία την γαρίδα «μάντις» που βλέπει 12.

 

 

Υπάρχουν επίσης άλλα είδη, κυρίως έντομα, που βλέπουν τα χρώματα του τμήματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία γι’ αυτά είναι «ορατό φως».

Στις μέρες μας, με την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει μηχανήματα που εντοπίζουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τις «βλέπει» (σχήμα λόγου) μεταφρασμένες σε χρώματα που μπορεί ο ίδιος να δει.

 

 

Έχει εφεύρει επίσης ειδικά γυαλιά, για επιστημονικές μελέτες, που βλέπουν τον κόσμο διχρωματικά, όπως τον βλέπουν τα διχρωματικά ζώα.

Κοιτάζοντας ένα ντοκυμαντέρ γυρισμένο με διχρωματικό φακό, είδα να παρουσιάζεται μπροστά μου ένας υπαρκτός κόσμος γύρω μου που δεν τον φανταζόμουν.

Το κυνήγι ελαφιών από τίγρεις.

Και τα δυο ζώα είναι διχρωματικά οπότε δεν βλέπουν το πανέμορφο πορτοκαλί χρώμα της γούνας της τίγρης.

Αντί για πορτοκαλί βλέπουν ένα γκριζοπράσινο χρώμα που δεν ξεχωρίζει από το χρώμα της βλάστησης όπου κρύβεται και σέρνεται η τίγρης.

 

 

Έχουν όμως εφευρεθεί προσφάτως και γυαλιά βοηθητικά για τους δυσχρωματικούς ανθρώπους που τους κάνουν να βλέπουν τριχρωματικά, όπως και αυτούς που πάσχουν από αχρωματοψία να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους με χρώματα.

Σας παραθέτω ένα ανάλογο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=snRLrQlOEu0&ab_channel=ChristopherMcDermott

Ο νεαρός Κρις, στα 17 του χρόνια βλέπει για πρώτη φορά τον κόσμο γύρω του χρωματισμένο. Ένα περίεργο συναίσθημα και συγκίνηση τον καταλαμβάνουν και νοιώθει πως η ζωή του αλλάζει ανεβάζοντάς τον σε ένα ανώτερο επίπεδο αντίληψης.

Ναι! Αυτό συμβαίνει εάν κάποιο πλάσμα αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει ένα επιπλέον χρώμα.

Αυτό απέδειξε με τα πειράματά του ο καθηγητής Jay Neitz, προσθέτοντας το τρίτο κωνίο σε δυο διχρωματικά πιθήκια του νέου κόσμου.

 

 

Τα ζωάκια, αμέσως μετά την επέμβαση, βλέποντας τρία χρώματα αντί για δυο, έγιναν εξυπνότερα. 

https://xromata.com/?p=7554

Φαντασθείτε λοιπόν πως βρίσκεστε στον κήπο σας παρέα με τον σκύλο σας και την γατούλα σας, ενώ πεταλούδες πετούν ανάμεσα στα λουλούδια σας που τα τρυγούν μέλισσες. Πουλιά πετούν ανάμεσα στα δέντρα σας και περιστέρια πλανώνται στο απέναντι λιβάδι όπου βόσκουν αγελάδες.

 

 

Ένας πανέμορφος χρωματικός κόσμος απλώνεται μπροστά στα μάτια σας κι’ εσείς πιστεύετε πως τα ίδια ωραία χρώματα τα βλέπουν και τα άλλα πλάσματα που βρίσκονται τριγύρω σας. Αμ δε! Κάθε ένα, την ίδια στιγμή, ανάλογα με τα οπτικά του εφόδια βλέπει έναν διαφορετικό χρωματικό κόσμο. Τον δικό του.

 

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ η ενέργεια αυτή, το ορατό φως, είναι μια και μοναδική, διαμοιράζεται πολυποίκιλα!  

 


is | Topic: Δυσχρωματοψία, ζωα και χρωματα, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το ενα και μοναδικο φως και η πολυποικιλη αντιληψη του”