Παναγια, δυναμικη ενεργεια
Παναγία, Μια δυναμική Ενέργεια
15η Αυγούστου και πάλι, η μεγάλη γιορτή για τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς που τιμάται η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας.
Συμβαίνει η 15η Αυγούστου, όπως και κάθε 15η εκάστου μηνός να είναι μέρα δημοσίευσης νέου άρθρου στον ιστότοπο αυτόν, που ασχολείται με θέματα γύρω από τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Εδώ έγκειται η δυσκολία γιατί δεν υπάρχουν πολλά χρωματικά θέματα που να δένουν με την Παναγία και τα ελάχιστα που υφίστανται έχουν εξαντληθεί στο παρελθόν.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια, καθώς πλησιάζει ο δεκαπενταύγουστος, παίρνω την απόφαση να ασχοληθώ με κάποιο άλλο θέμα….. Όμως, όμως όσο πλησιάζει η ημέρα αυτή, κάτι μέσα μου με παρακινεί να τιμήσω την μνήμη της Δυνάμεως Αυτής που αποκαλούμε Παναγία….
Και ω! του θαύματος, τελευταία στιγμή κάποια ‘χρωματική λάμψη’ περνά από το μυαλό μου και μια ιδέα, έστω και εξωλογιστική, παίρνει μορφή άρθρου και δημοσιεύεται προς τιμήν Της.
Οι σκέψεις αυτές είναι διατυπωμένες και στο περσινό άρθρο όπου με προβλημάτισαν τα χρώματα της Παναγίας, δηλαδή ποια είναι αυτά που ‘δένουν’ με την ιδέα της Δύναμης Αυτής.
Καλό είναι να ξαναδιαβάσετε το περσινό άρθρο για να το θυμηθείτε και πιθανόν να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε ευκολότερα το φετινό.
Κάπου στην αρχή του περσινού άρθρου αναφέρονται τα εξής:
«Στο παρελθόν αναφερθήκαμε στο φόρεμα της Παναγίας, δηλαδή γιατί και με ποιους χρωματισμούς βάφονται τα ενδύματα της Παρθένου στα διάφορα εικονίσματα, όπου απεικονίζεται ντυμένη συνήθως στα μπλε ή κόκκινα».
Όμως το μπλε και το κόκκινο χρώμα σχετίζεται με τις αγιογραφίες και τις εικονικές παραστάσεις της Θεοτόκου, όχι ακριβώς με την ίδια, οπότε ουσιαστικά δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε σαν τα χρώματα της Θεομήτορος…… όμως, όμως αυτά τα δυο βασικά χρώματα, που οι περιστάσεις τα έφεραν να ταυτίζονται εικονογραφικά τουλάχιστον με την Παναγία, το μπλε και το κόκκινο, βάση του συμπαντικού νόμου των αναλογιών, μπορούν να μας βοηθήσουν να συσχετίσουμε την Παρθένο Μαρία με δυο άλλες Ολύμπιες παρθένες θεές που αντιστοιχούν κάθε μια και σε ένα από αυτά τα δυο χρώματα. Την Αθηνά και την Εστία.
Εάν δούμε την χρωματική τοποθέτηση των 12 Ολυμπίων θεών επί του δωδεκαμερούς χρωματικού κύκλου του Ίττεν, βλέπουμε πως η Αθηνά έχει μπλε χρώμα και η Εστία κόκκινο βερμιγιόν (κόκκινο που πορτοκαλίζει, το κόκκινο της φωτιάς).
Πριν προχωρήσουμε όμως, ας κοιτάξουμε την Ενέργεια Παναγία, πέρα από την χριστιανική της περιβολή.
Πρόκειται, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν για μια πολύ δυνατή μεσολαβητική, μεταβιβαστική Ενέργεια, το ενωτικό σημείο δυο άκρως αντιθέτων πεδίων.
(Στον χριστιανισμό φέρει, μορφοποιεί, γεννά, την ανώτερη πνευματική δύναμη στον υλικό κόσμο).
Είναι η ίδια Δύναμη που εκτός χριστιανισμού, στον βουδισμό λέγεται θεά Κάνον, στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία ήταν η Ίσις, στον ολυμπισμό εκφράζεται με τις δυο προαναφερόμενες θεές, την μπλε Αθηνά θεά της Σοφίας και του πολέμου (νοητικό επίπεδο) και την κόκκινη Εστία (έκφραση επί του υλικού επιπέδου ως σημείο συγκέντρωσης ομοιογενών), δυο θεές που ενώ εδώ η ένωσή τους αποδίδει την Ενέργεια στην οποία αναφερόμαστε, ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν συναντήθηκαν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε μυθολογικά δρώμενα.
Συναντιούνται όμως συμβολικά και η συμβολική τους συνένωση αποδίδει ακριβώς την Ενέργεια στην οποία αναφερόμαστε. Τί εννοώ; Γνωρίζουμε το αξίωμα που λέει πως : Ότι εκδηλώνεται, εκδηλώνεται τριαδικά.
Βάση του συμπαντικού νόμου των αναλογιών, το τρίγωνο συμβολίζει την τριαδικότητα.
Οι δυο θεότητες επομένως μπορούν να συμβολιστούν με δυο τρίγωνα, ένα μπλε τρίγωνο για την Αθηνά και ένα κόκκινο για την Εστία.
Επειδή οι ιδιότητες των θεαινών, όσο και τα αντιπροσωπευτικά τους χρώματα, βρίσκονται σε αντίθεση, οφείλουν και τα δυο τρίγωνα να έχουν αντίθετη θέση / φορά μεταξύ τους, οπότε το ένα (μπλε τρίγωνο) είναι ανεστραμμένο με φορά προς τα κάτω και το άλλο κόκκινο τρίγωνο) έχει ανοδική φορά.
Το μεν ανεστραμμένο μπλε τρίγωνο συμβολίζει την κάθοδο του πνεύματος στην ύλη,
το δε όρθιο τρίγωνο συμβολίζει την ύλη και την τάση της ανύψωσής της.
Η συνεύρεσή τους σχηματίζει ένα εξάγωνο.
Το εξάγωνο δηλ. τα δυο τρίγωνα που εμπλέκονται είναι η συνθηκολογημένη συνύπαρξη πνεύματος ύλης.
Το σημείο συνάντησης των δυο τριγώνων, αλλά και η μετέπειτα συνύπαρξή τους, είναι το Ενεργειακό σημείο αναφοράς που ταυτίζεται με την Δύναμη / Ενέργεια Παναγία.
Τώρα, ας διαχωρίσουμε την μεσολαβητική ‘Παναγία δύναμη’ στις δυο θεότητες με τις οποίες την ταυτίσαμε και ας δούμε κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους.
Στην υλική της υπόσταση είναι το κέντρο έλξης της οικογένειας, η Εστία, ο πυρήνας γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται τα μέλη του οίκου, η Μητρότητα!
Στην πνευματική της υπόσταση είναι η Αθηνά, η πολεμική θεά της υπεράσπισης (η δεύτερη σημαντική ιδιότητα της θεάς, η οποία γεννήθηκε πάνοπλος, αρματωμένη), που υπερασπίζεται τα κεκτημένα από τους εχθρούς.
Τόσο παλαιότεροι αρχαίοι θρύλοι, όσο και μετέπειτα χριστιανικοί, αναφέρουν την δια θαύματος υπεράσπιση πολιορκημένων από την Αθηνά οι μεν, από την Παναγία οι δε.
Και στις δυο αναφέρεται ο ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».
[Η θεά Αθηνά είχε γεννηθεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του δωδεκάθεου την 28η Εκατομβαιώνος, περί τον δεκαπενταύγουστο δηλαδή].
Ας μην ξεχνάμε δε, ότι στην κορυφή του κέντρου (Εστία) της Αθήνας, στην ακρόπολη της πόλης της αφιερωμένης στην Αθηνά, υπάρχει ο Παρθενώνας, ναός της παρθένου θεάς της Σοφίας, ο οποίος σε χριστιανική περίοδο είχε μετατραπεί σε ναό της Παναγίας.
Θα μπορούσα να επεκταθώ και σε περαιτέρω ανάλυση του θέματος, όμως θα ξεφύγω από τον στόχο που είναι, λόγω της ημέρας, ένα μικρό αφιέρωμα σ’ αυτήν την Μεγάλη Θεομήτορα Δύναμη που οι χριστιανοί αποκαλούν Παναγία.
admin is | Topic: Uncategorized, Εξωλογισμοί, κόκκινο, μπλε, Μύθοι και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Παναγια, δυναμικη ενεργεια”