xromata.com


Εισαγωγή στους βιολογικούς χρωματισμούς [Α1]

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

Α1

Εισαγωγή

 

Χρωματισμός, στην βιολογία καλείται η γενική εμφάνιση ενός οργανισμού όπως καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα του φωτός που ανακλάται ή εκπέμπεται από τις επιφάνειές του.

Ο χρωματισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

το χρώμα και την κατανομή των βιοχρωμάτων (χρωστικές) του οργανισμού, ιδιαίτερα τη σχετική θέση των διαφορετικών χρωματισμένων περιοχών, το σχήμα, τη στάση, τη θέση και την κίνηση του οργανισμού και την ποιότητα και την ποσότητα του φωτός που χτυπά τον οργανισμό.

 

 

Ο αντιληπτός χρωματισμός εξαρτάται επίσης από τις οπτικές δυνατότητες του θεατή. Ο χρωματισμός είναι ένα δυναμικό και πολύπλοκο χαρακτηριστικό και πρέπει να διακρίνεται σαφώς από την έννοια του "χρώματος", που αναφέρεται μόνο στις φασματικές ιδιότητες του εκπεμπόμενου ή ανακλώμενου φωτός.

Πολλές εξελικτικές λειτουργίες έχουν προταθεί για τις επιδράσεις του χρωματισμού στην οπτική σηματοδότηση.

Ένας οργανισμός με διακεκριμένο χρωματισμό εφιστά την προσοχή προς τον εαυτό του, με κάποιο είδος προσαρμοστικής αλληλεπίδρασης.

Ένας τέτοιος «διαφημιστικός» χρωματισμός μπορεί να χρησιμεύσει για την απώθηση ή την προσέλκυση άλλων ζώων.

Ενώ ο εμφανής χρωματισμός δίνει έμφαση στα οπτικά σήματα και ως εκ τούτου ενισχύει την επικοινωνία, ο χρωματισμός μπορεί επίσης, αντίθετα, να καταστείλει τα οπτικά σήματα ή να δημιουργήσει εσφαλμένα σήματα και έτσι να μειώσει την επικοινωνία.

 

 

Αυτός ο «παραπλανητικός» χρωματισμός χρησιμεύει για να μειώσει τις επιζήμιες ή δυσπροσαρμοστικές αλληλεπιδράσεις με άλλους οργανισμούς.

Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει έναν οργανισμό με τρόπους διαφορετικούς από την αλληλεπίδρασή του με άλλους οργανισμούς.

Τέτοιες μη οπτικές λειτουργίες χρωματισμού περιλαμβάνουν φυσιολογικούς ρόλους που εξαρτώνται από τις μοριακές ιδιότητες (π.χ. δύναμη και τύπος χημικών δεσμών) των χημικών ουσιών που δημιουργούν το χρώμα.

Για παράδειγμα, τα σκούρα μαλλιά είναι μηχανικά ισχυρότερα από τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά και τα σκούρα φτερά αντιστέκονται στην τριβή καλύτερα από τα ανοιχτόχρωμα φτερά.

 

 

Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στον ενεργειακό προϋπολογισμό του οργανισμού, επειδή τα βιοχρώματα δημιουργούν χρώμα από τη διαφορική ανάκλαση και απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας.

Η ενέργεια που απορροφάται ως αποτέλεσμα του χρωματισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιοχημικές αντιδράσεις, όπως η φωτοσύνθεση, ή μπορεί να συμβάλει στη θερμική ισορροπία του οργανισμού.

 

 

Οι μη οπτικές λειτουργίες χρωματισμού περιλαμβάνουν επίσης οπτικές λειτουργίες στις οποίες ο χρωματισμός ή το μοτίβο του επηρεάζει την όραση του ίδιου του ζώου. Οι επιφάνειες κοντά στο μάτι μπορεί να έχουν σκούρο χρώμα, για παράδειγμα, για να μειωθεί η ανάκλαση που παρεμποδίζει την όραση. 

 

 


is | Topic: Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Εισαγωγή στους βιολογικούς χρωματισμούς [Α1]”