Chrome Orange
Χρώματα βαφές
Οι βαφές κατά την Αναγέννηση και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης
(Όπως αναγράφονται στον ιστότοπο ‘WebExibits, Pigments through the ages’).
Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, κατά την Αναγέννηση έως και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης.
Τώρα θα ασχοληθούμε με τα χρώματα που ανακαλύφθηκαν ή δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της εκβιομηχάνισης. Αυτά είναι, κατά τις αγγλικές ονομασίες τους που χρησιμοποιούνται διεθνώς, τα εξής:
Cobalt green
Cobalt blue
Chrome orange
Emerald green
Chrome yellow
Cadmium yellow
Lemon yellow
Zinc white
Viridian
Cobalt yellow
Cobalt violet
Cerulean blue
Cadmium red
Titanium white
Ξεκινήσαμε με το Cobalt Green (Πράσινο του Κοβαλτίου) και το Cobalt Blue (Μπλε του Κοβαλτίου) και συνεχίζουμε με το επόμενο χρώμα το Chrome Orange (Πορτοκαλί του Χρωμίου)
Chrome Orange (Πορτοκαλί του Χρωμίου)
Σύντομη περιγραφή του Chrome Orange:
Το πορτοκαλί του χρωμίου είναι ένα βασικό χρωμικό άλας του μολύβδου το οποίο εισήχθη ως χρωστική το 1809.
Το χρώμα της χρωστικής μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό έως βαθύ πορτοκαλί, η αδιαφάνειά του δε, είναι εξαιρετική.
Η παγκόσμια παραγωγή αυτού του χρώματος σταμάτησε πριν από λίγα χρόνια.
Τώρα είναι μια ξεπερασμένη χρωστική ουσία.
Το όνομα "πορτοκαλί του χρωμίου " προέρχεται από το όνομα του χημικού στοιχείου χρώμιο από το οποίο προέρχεται και η ονομασία «κίτρινο του χρωμίου».
Το χρώμιο είναι το 24ο στοιχείο του περιοδικού πίνακα και η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη χρώμα, επειδή πολλές από τις ενώσεις του είναι έντονα χρωματισμένες.
Στην ύπαρξη χρωμίου οφείλουν τα σμαράγδια το πράσινο χρώμα τους και τα ρουμπίνια το κόκκινο.
Ανακαλύφθηκε από τον Louis Nicolas Vauquelin στον ορυκτό κροκοΐτη (χρωμικό μόλυβδο) το 1797.
Το χρώμιο είναι ο «ορυκτός χαμαιλέοντας» ενός σιβηρικού ορυκτού που ονομάζεται κροκοΐτης και ανακαλύφθηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα.
Το ορυκτό έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί και είναι μια φυσική μορφή του χρωμικού μολύβδου.
Ο κροκοΐτης χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική ουσία και μετά την ανακάλυψη πως ο ορυκτός χρωμίτης περιέχει επίσης χρώμιο. Αυτό το τελευταίο ορυκτό χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παραγωγή χρωστικών ουσιών.
Ο Vauquelin μελέτησε τις ενώσεις του χρωμίου και διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να φτιάξει φωτεινές κίτρινες και πλούσιες πορτοκαλί παραλλαγές χρωμικού μολύβδου, προτείνοντας και τις δύο ως δυνητικές χρωστικές.
Το πορτοκαλί του χρωμίου έγινε η πρώτη καθαρά πορτοκαλί χρωστική μετά την μεσαιωνική μείωση της χρήση του realgar, μιας εξαιρετικά τοξικής ένωσης αρσενικού που χρησιμοποιείτο από την αρχαιότητα έως και τον 19ο αιώνα.
Τα χρώματα του χρωμίου δεν εξαπλώθηκαν, ωστόσο, μέχρι την ανακάλυψη των ορυκτών που περιέχουν χρώμιο στην Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Αντικαθιστώντας τον μόλυβδο στο κίτρινο του χρωμίου με άλλα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και το στρόντιο, το χρώμα θα μπορούσε παραχθεί σε πιο ανοιχτόχρωμες ή πιο όξινες αποχρώσεις, όπως το «λεμονί κίτρινο».
Ο Vauquelin ανέφερε επίσης ένα «εξαιρετικά ωραίο πράσινο» που προέκυψε από την φρύξη κροκοϊτών για να σχηματισθεί οξείδιο του χρωμίου.
Το 1838 αυτό τροποποιήθηκε (ενσωματώνοντας νερό στους κρυστάλλους) ώστε να γίνει το ζωντανό πράσινο που ονομάζεται viridian, ένα χρώμα που έγινε σχεδόν εμβληματικό του Paul Cézanne.
Το πορτοκαλί χρώμιο κυκλοφόρησε ως χρωστική ουσία το 1809, όμως η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλί του χρωμίου σταμάτησε πριν από λίγα χρόνια, στον 20ο αιώνα.
Σχετικά με τη χημική δομή:
Χημική ονομασία: Βασικός μόλυβδος (II) –χρωμικό.
Χημικόςτύπος: PbCrO4 · Pb (OH) 2
Κρυσταλλικό σύστημα: Μονοκλινικό – Πρισματικό.
Οι χρωστικές ταυτοποιούνται μικροσκοπικά από τα κρυσταλλικά σωματίδια τους, ενώ οι βαθύτερες αποχρώσεις έχουν πιο ορθογώνιο σχήμα.
Οι ελαφρύτερες, πιο κίτρινες αποχρώσεις έχουν λεπτά σωματίδια.
Ανθεκτικότητα στο φως ασθενής.
Οι σύγχρονες ποικιλίες αυτής της χρωστικής σταθεροποιούνται φωτοχημικά.
Τοξικότητα:
Μετρίως τοξικό. Χρειάζεται προσοχή κατά τον χειρισμό της χρωστικής ξηράς σκόνης για να αποφεύγεται η εισπνοή της.
admin is | Topic: Πορτοκαλί, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Chrome Orange”