xromata.com


Χλωροφυτα (πρασινα φυκη)

 

Εξετάζοντας τα χρώματα των 6 κυρίαρχων βασιλείων του πλανήτη μας, ασχοληθήκαμε και με το βασίλειο των πρωτίστων.

Στα πρώτιστα υπάγονται και τα φύκη, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 7 τύπους, εκ των οποίων οι 6 φέρουν ονομασίες ανάλογες με το κυρίαρχο χρώμα τους, ήτοι:

τα Χρυσόφυτα, τα Πυρόφυτα, τα Χλωρόφυτα, τα Ροδόφυτα, τα Φαιόφυτα και τα Χανθόφυτα.

https://xromata.com/?p=12096

Ας δούμε την κάθε ομάδα χωριστά, ξεκινώντας με τα Χλωρόφυτα.

 

 

 

 

Χλωρόφυτα Φύκη

 

Τα χλωροφύτα είναι συνήθως γνωστά ως πράσινα φύκια (εξ ου και η ονομασία τους) και μερικές φορές σαν φύκια γενικότερα.

Αναπτύσσονται κυρίως σε γλυκό και αλμυρό νερό, αν και μερικά βρίσκονται στην στεριά.

 

 

Μπορεί να είναι μονοκύτταρα (ένα κύτταρο), πολυκύτταρα (πολλά κύτταρα), αποικιακά (μια συσσωμάτωση κυττάρων), ή κοινοκυτταρικά (ένα μεγάλο κύτταρο). Τα χλωρόφυτα μετατρέπουν το ηλιακό φως σε άμυλο που αποθηκεύεται στα κύτταρα τους ως αποθεματικό διατροφής.

 

 

 

Τα χαρακτηριστικά των πράσινων φυκών

Τα πράσινα φύκια έχουν σκούρο έως ανοιχτό πράσινο χρώμα που προέρχεται από την ύπαρξη χλωροφύλλης a και b, την οποία κατέχουν στις ίδιες ποσότητες με τα "ανώτερα φυτά" – όπως τα σπερματόφυτα και οι φτέρες, που έχουν καλά αναπτυγμένους αγγειακούς ιστούς για να μεταφέρουν οργανικά θρεπτικά συστατικά.

Το χρώμα τους καθορίζεται από τις ποσότητες άλλων χρωστικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του βήτα-καροτένιου (κίτρινο) και των ξανθοφυλλών (κιτρινωπό ή καφετί).

 

 

Όπως τα ανώτερα φυτά, αποθηκεύουν την τροφή τους κυρίως ως άμυλο, λίπη ή έλαια. Πιθανολογείται πως τα πράσινα φύκια μπορεί να ήταν οι πρόγονοι των ανώτερων πράσινων φυτών, αλλά αυτό είναι θέμα έρευνας, προς το παρόν.

Τα χλωρόφυτα ανήκαν αρχικά στο Φυτικό βασίλειο όπου αναφέρονταν σε μια υποδιαίρεση της Χλωρίδας που περιελάμβανε όλα τα είδη των πράσινων φυκών. Αργότερα, τα είδη πράσινων φυκών που ζουν κυρίως στο θαλασσινό νερό ταξινομήθηκαν στα Πρώτιστα ως χλωρόφυτα,  ενώ τα είδη πράσινων φυκών που ευδοκιμούν κυρίως σε γλυκό νερό ταξινομήθηκαν ως Charophytes (δεν υπάρχει προς το παρόν αντίστοιχη ελληνική λέξη ή μετάφραση). 

 

 

[Ο όρος Charophyte προήλθε από το λατινικό chara, που σημαίνει «έναν άγνωστο τύπο ρίζας» και το ελληνικό –phyta, που σημαίνει «φυτό»].

Απαριθμούνται περίπου 4.500 είδη Chlorophyta ενώ τα Charophyta περιλαμβάνουν 3.500 είδη που κατανέμονται σε πέντε κατηγορίες.

 

 

 

Οικότοπος και κατανομή των πράσινων φυκών:

Ο βιότοπος των πράσινων φυκών είναι ποικίλος, από τον ωκεανό έως το γλυκό νερό. Σπανίως, πράσινα φύκια μπορούν επίσης να βρεθούν στην ξηρά, κυρίως σε βράχους και δέντρα, με μερικά να εμφανίζονται στην επιφάνεια του χιονιού.

Είναι κοινά σε περιοχές όπου το φως είναι άφθονο, όπως ρηχά νερά και παλίρροιες, αλλά λιγότερο συχνά στον ωκεανό απ’ ότι τα καφέ και κόκκινα φύκια.

 

 

 

Τα πράσινα φύκια στην ζωική και ανθρώπινη διατροφή και στην ιατρική: 

Όπως και τα άλλα φύκια, τα πράσινα φύκια χρησιμεύουν ως σημαντική πηγή τροφής για τα φυτοφάγα θαλάσσια ζωή, όπως ψάρια, καρκινοειδή και γαστερόποδα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων σαλιγκαριών.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης πράσινα φύκια ως τροφή. και από καιρό αποτελούν μέρος της κουζίνας της Ιαπωνίας.

 

 

Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη βρώσιμων φυκιών, τα οποία είναι φυσικά πλούσια σε ορυκτά στοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκός, ιώδιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, βανάδιο και ψευδάργυρος.

Οι βρώσιμοι τύποι πράσινων φυκών περιλαμβάνουν το θαλασσινό μαρούλι, τον θαλάσσιο φοίνικα και τα θαλάσσια σταφύλια.

 

 

Η χρωστική βήτα καροτίνη, που βρίσκεται στα πράσινα φύκια, χρησιμοποιείται ως χρωστική τροφίμων.

Το καροτένιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2009 ότι τα πράσινα φύκια θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., Πράσινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χλωροφυτα (πρασινα φυκη)”