xromata.com


Οι θεοι των τσακρας [Β]

 

Στα τσάκρας αναφερθήκαμε στο παρελθόν.

Με την επιμέρους αναφορά σε κάθε ένα από τα 7 αυτά ενεργειακά κέντρα, φαινομενικά έκλεισε αυτό το κεφάλαιο.

Όμως μόνο φαινομενικά, γιατί τα τσάκρας μας οδηγούν και σε άλλα χρωματικά θέματα βασιζόμενα επάνω τους.

Ένα από αυτά είναι τα χρώματα των θεών των τσάκρας.

Σε κάθε ένα από τα 7 τσάκρας ενεδρεύουν κάποιοι από τους θεούς του Ινδουιστικού πανθέου, οι περισσότεροι των οποίων έχουν τα χαρακτηριστικά χρώματά τους.

Είδαμε ήδη ποιοι θεοί αναφέρονται στα τρία πρώτα ενεργειακά κέντρα. Ας δούμε και ποιοι αναφέρονται στα υπόλοιπα τέσσερα.  

                                              

 

Οι θεοί των τσάκρας

Β μέρος

Τα τέσσερα υπόλοιπα τσάκρας

 

 

Αναχάτα, το τέταρτο τσάκρα:

Το Αναχάτα, το πράσινο τσάκρα απεικονίζεται σαν άνθος του λωτού με 12 πέταλα.

Μέσα του διασταυρώνονται δυο τρίγωνα, ένα με την κορυφή προς τα κάτω και ένα με την κορυφή προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα shatkona, έναν εξάγωνο αστέρα, όπου, περίπου στο κέντρο του υπάρχει μια καπνώδης περιοχή.

Ο εξάγωνος αστέρας, σαν ινδουιστικό σύμβολο αντιπροσωπεύει την ένωση του αρσενικού με το θηλυκό.

Ειδικά εδώ συμβολίζει την ένωση του Υπέρτατου Όντος (Purusha) με την Μητέρα Φύση (Prakriti), που συνήθως αντιπροσωπεύονται από τον Σίβα και την Σάκτι.

 

 

Η θεότητα που εδρεύει στην περιοχή αυτή είναι ο τετράχειρας Βαγιού, ο κύριος των Ανέμων, γνωστός και σαν Πράνα (η αναπνοή), ο οποίος καβαλά μια αντιλόπη, που είναι το ζώο αυτού του τσάκρα.

Η θεότητα της ιερής συλλαβής ‘yam’ του τσάκρα αυτού, είναι ο Ίσα (ή άλλως Ισβάρα) που σημαίνει την υπέρτατη ψυχή.

 

 

Τα 12 κόκκινα πέταλα του λωτού αντιστοιχούν σε 12 vrittis (ψυχικές ευαισθητοποιήσεις που διαταράσσουν την συνείδηση), την λαγνεία, την απάτη, την αναποφασιστικότητα, την μετάνοια, την ελπίδα, την ανυπομονησία, τον πόθο, την αμεροληψία, την αλαζονεία, την επάρκεια, την διάκριση και την περιφρόνηση.

https://xromata.com/?p=8236

 

Βισούντχα, το πέμπτο τσάκρα:

Το Βισούντχα, παρ’ ότι θεωρείται και αποκαλείται «το μπλε τσάκρα» περιγράφεται σαν λευκό με 16 ρόδινα ή καπνισμένα πέταλα, ενώ στο κέντρο του, μέσα στο περικάρπιό του υπάρχει ένα ανεστραμμένο προς τα κάτω μπλε τρίγωνο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια λευκή κυκλική περιοχή σαν πανσέληνος.

Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει το στοιχείο του αιθέρα, ενώ αντιπροσωπεύεται από την θεότητα Αμπάρα.

 

 

Ο θεός Αμπάρα είναι επίσης λευκός, με τέσσερα χέρια, καθισμένος πάνω σε έναν άσπρο ελέφαντα.

Στον ήχο ‘χαμ’ που αντιστοιχεί στο τσάκρα Βισούντχα βρίσκεται η πενταπρόσωπη θεότητα Σαντασίβα.

 

 

https://xromata.com/?p=8439

 

Άζνα, το έκτο τσάκρα:

Το Άζνα, ή τσάκρα του τρίτου ματιού, συμβολίζεται με έναν λωτό με δυο πέταλα και το χρώμα που του αντιστοιχεί είναι το βιολέ, ή βαθύ μπλε, ή ίντιγκο, αν και παραδοσιακά περιγράφεται ως λευκό.

Ο λωτός του άζνα έχει δυο λευκά πέταλα που αντιπροσωπεύουν τους ψυχικούς διαύλους (nadis) Ίντα (θηλυκή, σεληνιακή ενέργεια) και Πινγκαλά (αρσενική, ηλιακή ενέργεια)

 

 

Στο αριστερό πέταλο είναι γραμμένο λευκό το γράμμα हं (ζαμπόν) που αντιπροσωπεύει τον Σίβα.

Πάνω στο δεξί πέταλο είναι γραμμένο, κι’ αυτό λευκό, το γράμμα क्षं (κσαμ) που αντιπροσωπεύει την Σάκτι (ενέργεια).

Το άζνα λοιπόν, έχει δυο λευκά διαφανή πέταλα, ενώ μέσα στο κέντρο του βρίσκεται η Shakti Hakini, που απεικονίζεται σαν λευκό φεγγάρι με έξι πρόσωπα και έξι χέρια.

 

 

Λίγο πιο πάνω της είναι χαραγμένο το ανεστραμμένο τρίγωνο που περιέχει μέσα του ένα λευκό φεγγαρο -φαλλικό σύμβολο που είναι μια ανεικονική παράσταση του θεού Σίβα, συμβολίζοντας την ενέργεια και τις δυνατότητές του.

https://xromata.com/?p=8603

 

Σαχασράρα, το βιολέ – ρόδινο έβδομο τσάκρα:

Το βιολέ – ρόδινο ή και λευκό* τσάκρα, ή άλλως το χιλιοπέταλο τσάκρα ή τσάκρα του στέμματος είναι το έβδομο και κορυφαίο από τα επτά κύρια τσάκρας.

Όταν η ενέργεια κουνταλίνι ανυψώνεται μέχρι αυτό το τσάκρα, ενώνεται με την ενέργεια του Σίβα και επιτυγχάνεται η απελευθέρωση της στοχαστικής συνείδησης.

 

 

Το τσάκρα αυτό περιγράφεται σαν ένα άνθος του λωτού με χίλια πολύχρωμα πέταλα διατεταγμένα σε είκοσι σειρές γύρω από το κέντρο  του το οποίο περιτριγυρίζεται από ένα χρυσό περικάρπιο, ενώ μέσα του, μέσα σε μια ολοστρόγγυλη πανσέληνο βρίσκεται χαραγμένο ένα φωτεινό τρίγωνο.

 

 

Αντίστοιχη θεότητα προς το υλικό στοιχείο του σαχασράρα είναι ο θεός Ντχούρβα, ένας αφοσιωμένος στην ανώτερη θεότητα Βισνού, ο οποίος  ταυτίζεται με τον βόρειο πολικό αστέρα που στα σανσκριτικά καλείται Dhurva Nakshatra.

https://xromata.com/?p=8725

 


is | Topic: Μύθοι και χρώματα, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι θεοι των τσακρας [Β]”