xromata.com


Τσακρας και χρωματα: anahata

 

Τσάκρας και χρώματα

Anahata

Αναχάτα, το πράσινο τσάκρα




Το Αναχάτα, ή τσάκρα της καρδιάς είναι το τέταρτο από τα βασικά τσάκρας.

Αναχάτα σημαίνει ‘αλάβωτος, αχτύπητος, ανίκητος’, όπως ο απρόσβλητος ήχος του ουρανίου βασιλείου, συνδέεται δε με την ισορροπία, την ηρεμία και την γαλήνη.

Βρίσκεται στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης, κοντά στο σημείο της καρδιάς.

 

 

Απεικονίζεται σαν άνθος του λωτού με 12 πέταλα.

Μέσα του διασταυρώνονται δυο τρίγωνα, ένα με την κορυφή προς τα κάτω και ένα με την κορυφή προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα shatkona, έναν εξάγωνο αστέρα, όπου, περίπου στο κέντρο του υπάρχει μια καπνώδης περιοχή.

 

 

Ο εξάγωνος αστέρας, σαν ινδουιστικό σύμβολο αντιπροσωπεύει την ένωση του αρσενικού με το θηλυκό. Ειδικά εδώ συμβολίζει την ένωση του Υπέρτατου Όντος (Purusha) με την Μητέρα Φύση (Prakriti), που συνήθως αντιπροσωπεύονται από τον Σίβα και την Σάκτι.

 

 

Η θεότητα που εδρεύει στην περιοχή αυτή είναι ο τετράχειρας Βαγιού, ο κύριος των Ανέμων, γνωστός και σαν Πράνα (η αναπνοή), ο οποίος καβαλά μια αντιλόπη, που είναι το ζώο αυτού του τσάκρα.

 

 

Η ιερή συλλαβή του τσάκρα αναχάτα είναι το μάντρα “yam” και η θεότητα αυτής της συλλαβής είναι ο Isha (ή άλλως αποκαλούμενος Ishvara) που σημαίνει την Υπέρτατη Ψυχή.

 

 

Τα 12 κόκκινα πέταλα του λωτού αντιστοιχούν σε 12 vrittis (ψυχικές ευαισθητοποιήσεις που διαταράσσουν την συνείδηση), την λαγνεία, την απάτη, την αναποφασιστικότητα, την μετάνοια, την ελπίδα, την ανυπομονησία, τον πόθο, την αμεροληψία, την αλαζονεία, την επάρκεια, την διάκριση και την περιφρόνηση.

 

 

 

To αναχάτα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το τσάκρα της ανώτερης θέλησης, απ’ όπου μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις, απελευθερωμένος από τα δεσμά των κατωτέρων τσάκρας, («ακολουθώντας την καρδιά του», όπως λέγεται) βασισμένος στον ανώτερο εαυτό του και όχι στα ανεκπλήρωτα συναισθήματα και επιθυμίες της κατώτερης φύσης του. Σαν τέτοιο, το τσάκρα της καρδιάς σχετίζεται με την αγάπη, την συμπόνια, την φιλανθρωπία προς τους άλλους και την ψυχική ίαση.

 

 

Το αναχάτα, ευρισκόμενο κοντά στην καρδιά, είναι το τσάκρα της καρδιάς λόγω της σύνδεσής του με το αίσθημα, επομένως και με την αίσθηση της αφής και την δράση, συνδέεται με το δέρμα και τα χέρια. Στο ενδοκρινικό σύστημα λέγεται ότι συνδέεται με τον θύμο αδένα, ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο πάνω μέρος του θώρακα και παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

Για τον συσχετισμό του αναχάτα με το πράσινο χρώμα σας παραθέτουμε κάποιους από τους συνδέσμους που θα σας οδηγήσουν σε παλαιότερα άρθρα, που αναφέρονται στις ιδιότητες αυτού του χρώματος:

https://xromata.com/?p=2724

https://xromata.com/?p=2746

https://xromata.com/?p=6530

 

 


is | Topic: Πράσινο, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τσακρας και χρωματα: anahata”