Παρατηρησεις επι εννεαδικου (συμπληρωμα)
Παρατηρήσεις επί του στερεομετρικού
εννεαδικού πίνακα
(συμπλήρωμα)
Προ ενός χρόνου και πλέον αναρτήθηκε το τελευταίο άρθρο της σειράς ‘Μαγικά Τετράγωνα’ σχετικό με την στερεομετρική ανάπτυξη του εννεαδικού πίνακα, με κάποιες παρατηρήσεις επί αυτού.
[Παρατίθεται ο σύνδεσμος https://xromata.com/?p=9826 εκείνου του άρθρου]
Στο προηγούμενο άρθρο της σειράς «μαγικά τετράγωνα», στις παρατηρήσεις επί του στερεομετρικού εννεαδικού πίνακα (Β μέρος) ασχοληθήκαμε με την εμφάνιση αμαυρωμένων τετραγώνων, τα οποία αναφέρθηκαν σαν «προβληματικά σημεία».
Το άρθρο εκείνο έκλεισε με την παράγραφο:
«Φυσικά, δεν θα ασχοληθούμε εδώ και τώρα με τα προαναφερθέντα προβληματικά σημεία, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι η βοήθεια που μας προσφέρουν τα χρώματα σαν κλειδιά, όπου μας λένε σε ποια σημεία του στερεομετρικού μας κύβου υφίσταται κάποιο προβληματάκι, μια ιδιαιτερότητα και από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στο θέμα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας και την σχετική εννεάδα που θα τοποθετήσουμε στα εννέα σημεία του βασικού πίνακα των μαγικών τετραγώνων».
Χαρακτηρίζοντας τα αμαυρωμένα σημεία του στερεομετρικού εννεαδικού πίνακα σαν ‘προβλήματα’ τους προσδίδουμε φαινομενικά μια αρνητική χροιά, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.
Τα προβλήματα οδηγούν στην λύση τους και η λύση είναι η θετική όψη του ‘προβλήματος’.
Με την θετική αυτή άποψη, τα ‘προβληματικά’ σημεία του κύβου, έλκουν την προσοχή μας σηματοδοτώντας ότι το τάδε σημείο χρειάζεται μιας κάποιας ιδιαίτερης προσοχής.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα ίδια τα χρώματα μας οδηγούν προς την εξέταση και λύση του προβληματικού θέματος με μια λέξη από τα χαρακτηριστικά τους, το «συμπλήρωμα».
Γνωρίζοντας τα συμπληρωματικά χρώματα, αυτομάτως αναγνωρίζουμε πως τα αμαυρωμένα σημεία είναι αυτά όπου υπήρχε το συμπληρωματικό χρώμα του εκάστοτε βασικού. Επομένως εάν τα σημεία αυτά πληρωθούν (χρωματισθούν) από το αναλογικό αντίστοιχο του συμπληρωματικού χρώματος επέρχεται η τάξη και το ‘πρόβλημα’ βρίσκει την λύση του.
Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε παραδειγματισθεί με την τριάδα πνεύμα, ψυχή, ύλη και είδαμε πως η κόκκινη Ύλη παρουσιάζει πρόβλημα στα σημεία 2 και 4, στην θέληση και στην σκέψη, δηλαδή, κάτι εύκολα αποδεκτό χωρίς να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα, αφού η Ύλη φαινομενικά δεν σκέφτεται, επομένως δεν μπορεί να έχει θέληση.
Τα σημεία 2 και 4 είναι αυτά όπου ενεδρεύει το πράσινο χρώμα, το οποίο όπως είδαμε παλαιότερα αντιστοιχεί στην νοητική κατάσταση.*
Η ύλη (το σώμα) παραμένει φαινομενικά αδρανές καθώς στερείται των νοητικών ενεργειών. Συμπληρώνοντας το ‘αδρανές’ κόκκινο της ύλης με την ενέργεια του συμπληρωματικού του πράσινου της νόησης, δηλαδή με ‘θέληση’ και ‘σκέψη’, το σώμα (ύλη) ενεργοποιείται.
Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος (αλλά και κάθε ζων οργανισμός) χωρίς νοητική ικανότητα / κατάσταση (όπου νοητική κατάσταση = ψυχή + πνεύμα) παραμένει μια σκέτη μάζα ύλης (σώμα).
Ένα ανάλογο μυθολογικό παράδειγμα είναι το εξής :
Ο κόκκινος Άρης, θεός των μαχών*, δεν έχει λόγο να ‘αγωνισθεί’ εάν δεν συμπληρώνεται από τον έρωτα (κίνητρο για κατάκτηση) της πράσινης Αφροδίτης, θεάς του κάλους, (επιδιώκοντας την κατάληψη του στόχου του, το εύμορφον).
* [Καμία σχέση με τον καταστροφικό πόλεμο, όπως κακώς εννοούμε τον Άρη, αλλά για τον αγώνα προς απόκτηση κάτι ανώτερου]
admin is | Topic: μαγικά τετράγωνα, συμπληρωματικά χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Παρατηρησεις επι εννεαδικου (συμπληρωμα)”