xromata.com


Εντομα και κοκκινες βαφες

 

Βαφές και χρωστικές από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

[3]

Έντομα και κόκκινες βαφές (α)

 

[Οι σύνδεσμοι των δυο προηγουμένων άρθρων της σειράς «βαφές και χρωστικές από το ζωικό και φυτικό βασίλειο» της ιστοσελίδας «causes of color»

https://xromata.com/?p=9551

https://xromata.com/?p=9838 ]

 

 

Τα κοκκοειδή έντομα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό για την παραγωγή βαφών κόκκινου χρώματος.

Όπως οι βαφές από το ριζάρι (ερυθρόδανο) και αυτές οι βαφές αποτελούνται από παράγωγα ανθρακινόνης και χρησιμοποιούνται με σταθεροποιητικά βαφής, συνήθως στυπτηρία, αλλά ενίοτε με άλατα κασσίτερου ή σιδήρου, ώστε να παραχθούν διάφορες αποχρώσεις.

 

 

Τα παράγωγα ανθρακινόνης, κερμεσικό οξύ, καρμινικό οξύ και λακκαϊκό οξύ, λαμβάνονται με εκχύλιση θερμού ύδατος από τα διαφορετικά είδη εντόμων Coccus.

 

 

Η πρώτη από αυτές τις χρωστικές έχει χρώμα πορτοκαλί-κόκκινο, ενώ οι άλλες δύο είναι κόκκινες.

Τα έντομα Kermes (Kermes vermillio, Kermes palestinensis) είναι κοκκοειδή έντομα από την περιοχή της Μεσογείου, παρασιτικά σε διάφορα είδη ξηρών θάμνων δρυός. Μια λαμπρή κόκκινη βαφή εξάγεται από το κέλυφος των θηλυκών εντόμων, τα οποία συνωστίζονται ακίνητα σε συστάδες πάνω στα κλαδιά. Η χρήση τους για την παραγωγή χρώματος είναι τεκμηριωμένη από τους αρχαίους χρόνους, όπου αυτό το χρώμα ήταν γνωστό ως "βασιλικό κόκκινο" και ήταν πολύτιμο σαν βαφή ζωγραφικής. Η βαφή γίνεται με κερμεζικό οξύ, που παράγεται από τα έντομα kermes.

 

 

Το έντομο Cochineal (κοχενίλλη) αντικατέστησε τους κερμίδες ως προς την παραγωγή κόκκινης χρωστικής ουσίας της όταν εισάχθηκε στην Ευρώπη από τον "νέο κόσμο", την Αμερική.

 

 

Οι βαφές είναι συγκρίσιμες σε ποιότητα και ένταση χρώματος, αλλά η χρωστική της κοχενίλλης είναι 10 ή 12 φορές πιο αποτελεσματική από αυτήν των κερμίδων.

Η βαφή κοχενίλλη προέρχεται από το ομώνυμο έντομο, το οποίο παράγει καρμινικό οξύ για να προστατευθεί από τους θηρευτές του.

 

 

Η κόκκινη βαφή Carmine (καρμίνιο) παρασκευάζεται από καρμινικό οξύ, το οποίο εξάγεται από το σώμα των θηλυκών αυτών σκαθαριών και τα αυγά τους. Αυτή η βαθειά κόκκινη χρωστική, χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκινου, πορτοκαλί και άλλων αποχρώσεων κόκκινου χρώματος και την βρίσκουμε να χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και σαν χρωστική τροφίμων.

Τα συγκομισθέντα έντομα κοξινέλ θανατώνονται με εμβάπτιση σε ζεστό νερό, ατμό ή ψήσιμο σε φούρνο. Ακολούθως ξεραίνονται και συνθλίβονται. Αυτή η μέθοδος αναπτύχθηκε από τους Αζτέκους και τους Μάγια της Κεντρικής Αμερικής, όπου βρίσκεται ο κάκτος οικότοπος των εντόμων αυτών. Μετά τον Κολόμβο και τον αποικισμό της Αμερικής, η ζήτηση από την Ευρώπη αύξησε την κλίμακα παραγωγής αυτής της πολύτιμης βαφής. Σήμερα, μια ποικιλία μεθόδων χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση καρμίνης.

 

 

Με την δημιουργία εμπορικών συνθετικών βαφών στα τέλη του 19ου αιώνα, η βιομηχανία φυσικών χρωστικών άρχισε να μειώνεται. Μια διαδικασία που περιλάμβανε την εντατική χειρωνακτική εργασία αναπαραγωγής και συγκομιδής των κοχενιλλικών εντόμων, δεν ήταν ανταγωνιστική για την εργαστηριακή παραγωγή, η οποία γινόταν όλο και πιο φθηνή.

Ωστόσο, λόγω υγειονομικών ανησυχιών, σχετικών με τις συνθετικές χρωστικές ουσίες και τα πρόσθετα τροφίμων, υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον προς τις φυσικές βαφές.

 

 

Μερικοί καλλιτέχνες προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικές βαφές, δημιουργώντας μια αγορά για χρώματα καρμίνης, βαφών λαδιού και υδατογραφιών. Η παραγωγή χρωμάτων κοχενίλλης, που είναι γνωστό ότι είναι μη τοξικά και μη καρκινογόνα, έχει γίνει και πάλι βιώσιμη για εφαρμογές στην ιατρική, στην χρώση τροφίμων και στα καλλυντικά. Οι καλλιέργειες κάκτου στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα και τα Κανάρια Νησιά χρησιμοποιούνται ως τόποι εμπορικής παραγωγής χρωστικών κοχενίλλης. Μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων είναι αλλεργικός στην χρωστική κοχενίλλης, που αντιδρούν με συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ.

 

 

Ένας λόγος που εκτιμάται η χρωστική κοχενίλλη, είναι η σταθερότητα της σαν βαφή. Το χρώμα παραμένει σταθερό με την πάροδο του χρόνου και είναι μια από τα πιο ανθεκτικές φυσικές βαφές προς τις επιδράσεις του φωτός, της θερμότητας και της οξείδωσης, περισσότερο από μερικά συνθετικά χρωστικά.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την περιεκτικότητα βαφών καρμίνης σε τρόφιμα και καλλυντικά βλέποντας στις ετικέτες συσκευασίας να αναγράφεται στα συστατικά E120, cochineal ή Natural Red 4.

 

 

Καρμίνη (που προέρχεται από κοχενίλλη) χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα τρόφιμα και τα ποτά κόκκινα.

 

 

Καρμίνη μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα, όπως κρέας, λουκάνικα, μεταποιημένα προϊόντα πουλερικών (τα προϊόντα κρέατος δεν μπορούν να χρωματιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός εάν έχουν επισημανθεί ως τέτοια), αρτοσκευάσματα, μπισκότα, επιδόρπια, παγωτά, γεμιστές πίτες, μαρμελάδες, επιδόρπια, χυμούς, ποικιλίες τυριού τσένταρ, γιαούρτι, παγωτά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, σάλτσες και γλυκά.

 

 

Η καρμίνη είναι μία από τις ελάχιστες χρωστικές ουσίες που θεωρούνται αρκετά ασφαλείς για χρήση σε καλλυντικά ματιών. Η βιομηχανία καλλυντικών είναι ένας σημαντικός καταναλωτής αδιάλυτης χρωστικής καρμίνης, ιδιαίτερα για προϊόντα για τα μαλλιά και το δέρμα, κραγιόν, πούδρες προσώπου, ρουζ.

 

 

Μια άλλη σημαντική εφαρμογή της καρμίνης είναι η χρώση φαρμακευτικών προϊόντων όπως αλοιφές, χάπια.

 

 

(συνεχίζεται)


is | Topic: βαφές, Διατροφή και χρώμα, κόκκινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Εντομα και κοκκινες βαφες”