xromata.com


Οι ραβδωσεις της ζεβρας

 

Γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις;

 

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις; Ιδιαίτερα δε, γιατί οι ραβδώσεις τους είναι άσπρες και μαύρες;

Η απάντηση στο ερώτημά μας βρίσκεται στον ιστότοπο wonderopolis απ’ όπου σας μεταφέρουμε τα κάτωθι:

 

 

 

Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως οι ζέβρες είναι λευκά ζώα με μαύρες ραβδώσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μαύρα ζώα με λευκές ραβδώσεις που, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, οι ραβδώσεις κάθε ζέβρας είναι μοναδικές. Δεν υπάρχουν δυο ζέβρες με τις ίδιες ραβδώσεις.

 

 

Είτε τριγυρίζει σε ζωολογικούς κήπους, είτε τρέχει ελεύθερα στην άγρια φύση, η ζέβρα είναι ένα ζώο που ξεχωρίζει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ως προς τους θηρευτές του ζώου, ιδιαίτερα τον κύριο θηρευτή της το λιοντάρι, που ως γνωστόν έχει ελλειπή χρωματική αντίληψη, δηλαδή δεν είναι τριχρωματικό όπως ο άνθρωπος.

 

 

Φαντασθείτε ότι μπορείτε να βλέπετε μόνο μαύρο, άσπρο και διαβαθμίσεις του γκρίζου χρώματος. Ένα σκουρόχρωμο, μαύρο άλογο, που στέκεται ανάμεσα σε πιο ανοιχτόχρωμο ψηλό χορτάρι ασφαλώς και θα ξεχωρίζει. Οι ρίγες όμως της ζέβρας την βοηθούν να αναμειγνύεται οπτικά με το χορτάρι του περιβάλλοντός της καθιστώντας δύσκολη την διάκρισή της.

 

 

Κάποιοι βιολόγοι πιστεύουν επίσης ότι οι ραβδώσεις της ζέβρας είναι ωφέλιμες καθώς οι ζέβρες τρέχουν σαν αγέλη όλες μαζί. Καθώς τρέχουν ομαδικά, η μια δίπλα στην άλλη, οι ρίγες τους τις κάνουν να φαίνονται σαν ένα μεγάλο ζώο που τρέχει. Αυτή η ψευδαίσθηση προκαλεί σύγχυση στους θηρευτές καθιστώντας δύσκολη την επιλογή ενός ζώου για να του επιτεθούν.

 

 

Πρόσφατες μελέτες ωστόσο αμφισβητούν την δημοφιλή θεωρία πως οι ραβδώσεις της ζέβρας χρησιμεύουν για καμουφλάζ.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι πολλά άλλα ζώα βόσκησης της Αφρικής δεν έχουν αναπτύξει παρόμοιες ραβδώσεις για την αποτροπή των αρπακτικών.

 

 

Αντ’ αυτού, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι ρίγες μπορεί να έχουν δύο άλλους σκοπούς: την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του ζώου και την αποτροπή του τσιμπήματος από μύγες.

Οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν αυτές τις δυνατότητες όταν διαπίστωσαν ότι οι ζέβρες που ζουν σε πιο θερμές περιοχές τείνουν να έχουν περισσότερες ρίγες.

 

 

Σε μια εκτεταμένη μελέτη για τις ζέβρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λωρίδες της ζέβρας συσχετίζονται περισσότερο με την θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις παρά με την αποτροπή των λιονταριών. Αυτό τους οδήγησε να αμφισβητήσουν την θεωρία καμουφλάζ και να αναζητήσουν άλλες επεξηγήσεις.

Παρόλο που δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα συμπεράσματα από αυτές τις νέες μελέτες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ρίγες της ζέβρας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας πιο δροσερής θερμοκρασίας του ζώου.

 

 

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αέρας πάνω από μαύρες επιφάνειες κινείται ταχύτερα απ’ ότι πάνω από λευκές, οπότε οι μαύρες και άσπρες ρίγες της ζέβρας εκεί όπου συναντώνται προκαλούν στροβιλισμούς του αέρα έτσι ώστε να ψύχεται το δέρμα του ζώου.

Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ζέβρες στις πιο θερμές περιοχές έχουν περισσότερες ρίγες για να αποτρέπουν τα τσιμπήματα των μυγών και τις ασθένειες που φέρουν αυτές, όπως οι μύγες tsetse και οι αλογόμυγες.

 

 

Οι ερευνητές έχουν προσέξει ότι στις μύγες που δαγκώνουν, οι οποίες προτιμούν τον καυτό καιρό, δεν τους αρέσει να προσεδαφίζονται πάνω σε ριγωτές επιφάνειες. Η παρουσία περισσότερων λωρίδων σε θερμότερες περιοχές θα μπορούσε να είναι μια φυσική άμυνα εναντίον αυτών των δαγκωμάτων από μύγες.

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., ζωα και χρωματα, Λευκό, μαύρο, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι ραβδωσεις της ζεβρας”