xromata.com


Η σημασια των χρωματων και η χρηση τους

 

Η σημασία των χρωμάτων

και η χρήση τους από γραφίστες και άλλους επαγγελματίες

(από τον ιστότοπο Color Theory for Designers)

 

Υπάρχουν λίγα πράγματα στο σχεδιασμό που είναι πιο υποκειμενικά – ή πιο σημαντικά – από τη χρήση του χρώματος.

 

 

Ένα χρώμα που μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση σε ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει την αντίθετη αντίδραση σε ένα άλλο, λόγω της κουλτούρας του, των προηγούμενων συσχετίσεων με το χρώμα αυτό, ή ακόμα και μόνο της προσωπικής του προτίμησης.

Η θεωρία των χρωμάτων είναι μια τέχνη, ταυτοχρόνως και επιστήμη, πάνω στην οποία κάποιοι χτίζουν ολόκληρες καριέρες, ως σύμβουλοι χρωμάτων, ή μερικές φορές ως σύμβουλοι λογότυπων εταιρειών.

Το να γνωρίζεις τα αποτελέσματα των χρωματικών επιδράσεων πάνω σε μια πλειοψηφία ανθρώπων, είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία με την οποία οι σχεδιαστές μπορούν να τα χειραγωγούν και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίας στους πελάτες τους.

Για να χρησιμοποιήσει κανείς αποτελεσματικά το χρώμα στον επαγγελματικό του χώρο, θα χρειαστεί να γνωρίζει μερικές έννοιες γύρω από τα χρώματα, καθώς και κάποια ορολογία της θεωρίας χρωμάτων.

 

 

Όμως υπάρχουν πολλοί παράμετροι γύρω από το θέμα αυτό. Κάτι τόσο απλό όσο η αλλαγή της ακριβούς απόχρωσης ή του κορεσμού ενός χρώματος, μπορεί να προκαλέσει ένα τελείως διαφορετικό συναίσθημα. Οι πολιτισμικές διαφορές μπορούν να διαφοροποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα, όπως πχ. μια χροιά που προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα και είναι αναζωογονητική σε ένα έθνος, να θεωρείται καταθλιπτική σε κάποιο άλλο.

 

 

Εδώ, στο άρθρο αυτό, θα συζητήσουμε τις έννοιες και σημασίες που βρίσκονται πίσω από τις διαφορετικές οικογένειες χρωμάτων και θα δώσουμε μερικά παραδείγματα για το πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα χρώματα (με λίγη ανάλυση για κάθε ένα).

 

 

 

 

 

Θερμά χρώματα και η χρήση τους

Τα θερμά χρώματα περιλαμβάνουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, καθώς και παραλλαγές αυτών των τριών χρωμάτων. Αυτά είναι τα χρώματα της φωτιάς, των φθινοπωρινών φύλλων, του ηλιοβασιλέματος και της ανατολής, και γενικά είναι χρώματα που ενεργοποιούν, παθιάζουν και λειτουργούν θετικά.

Το κόκκινο και το κίτρινο είναι και τα δύο βασικά (πρωτεύοντα) χρώματα, έχοντας το πορτοκαλί ανάμεσά τους (καθιστώντας το δευτερογενές – παράγωγο χρώμα), πράγμα που σημαίνει ότι τα ζεστά χρώματα είναι πραγματικά ζεστά και δεν δημιουργούνται από συνδυασμούς θερμών χρωμάτων με ψυχρά χρώματα. Χρησιμοποιήστε ζεστά χρώματα στα σχέδιά σας για να αντικατοπτρίσετε το πάθος, την ευτυχία, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια.

 

 

 

 

 

Ψυχρά χρώματα και η χρήση τους

 

Τα ψυχρά χρώματα περιλαμβάνουν το πράσινο, το μπλε και το μωβ, είναι συχνά πιο υποτονικά από τα θερμά χρώματα. Είναι τα χρώματα της νύχτας, των νερών, της φύσης, και συνήθως ηρεμούν, είναι χαλαρωτικά και κάπως επιφυλακτικά.

Το μπλε είναι το μόνο βασικό – πρωτογενές χρώμα στο φάσμα των ψυχρών χρωμάτων, που σημαίνει ότι τα άλλα χρώματα δημιουργούνται συνδυάζοντας το μπλε με ένα θερμό χρώμα (κίτρινο για το πράσινο και κόκκινο για το μωβ).

Εξαιτίας αυτού, το πράσινο παίρνει μερικά από τα χαρακτηριστικά του κίτρινου, και το μωβ παίρνει μερικά από τα χαρακτηριστικά του κόκκινου. Χρησιμοποιήστε ψυχρά χρώματα στα σχέδιά σας για να δώσετε μια αίσθηση ηρεμίας ή επαγγελματισμού.

 

 

[Θα επανέλθουμε λίαν προσεχώς για να δούμε χωριστά και αναλυτικότερα το κάθε χρώμα και την χρήση του]

 


is | Topic: Uncategorized, θερμά - ψυχρά χρωματα, Τέχνες και χρώματα, χρήση χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η σημασια των χρωματων και η χρηση τους”