xromata.com


Ζωων χρωματικη οραση (Α)

 

Τί χρώματα βλέπουν τα ζώα;

(Α)

(από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)


 

 

Όντως ο ταύρος ερεθίζεται πραγματικά από το κόκκινο χρώμα της κάπας που του κουνά ο ταυρομάχος;

Πώς ξεχωρίζουν οι μέλισσες τα σημεία με νέκταρ των λουλουδιών;

Γιατί η γάτα σας βλέπει και εφορμά πάνω σε ένα έντομο πριν εσείς εντοπίσετε την ύπαρξή του;

Με λίγα λόγια: «Τί ακριβώς βλέπουν τα ζώα; Βλέπουν όντως τα χρώματα;»

 

 

Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τί βλέπουν τα ζώα, υπάρχουν πολλές απόψεις επί του θέματος οι οποίες απαιτούν μεγάλη διερεύνηση.

Δεν αρκεί απλώς να γνωρίζουμε πως λειτουργούν οι οφθαλμοί τους από φυσιολογική άποψη, αλλά να γνωρίσουμε και τις φασματικές αντιληπτικές ευαισθησίες των φωτοχρωστικών δεκτών τους και πως αυτές γίνονται αντιληπτές από τον εγκέφαλό τους.

 

 

 

 

ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ:

Πολλά ζώα μπορούν και βλέπουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε.

Για παράδειγμα, οι γάτες βασίζονται στην νυκτόβια όρασή τους που τους δίνει το πλεονέκτημα να κυνηγούν θηράματα την νύχτα, ενώ οι ανθρώπινοι πρόγονοί μας, που δεν μπορούσαν να διακρίνουν καλά στο σκοτάδι, αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια για να περάσουν την νύχτα και θήρευαν κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

 

Αν και γνωρίζουμε ότι η όραση διαφέρει από ζώο σε ζώο, δεν γνωρίζουμε επακριβώς τί αντιλαμβάνεται οπτικά κάθε είδος ζώων.

Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της γνώσης της λειτουργίας των οφθαλμών των ζώων και της κατανόησης του τί ακριβώς βλέπουν.

Η χρωματική όραση και η αντίληψη των χρωμάτων καθ’ όλο το ζωικό βασίλειο είναι αντικείμενο πολλών εν εξελίξει ερευνών καθότι έχουμε ένα περιορισμένο πεδίο γνώσης των ποικίλων τρόπων με τους οποίους βλέπουν τα διάφορα είδη ζώων.

 

 

Ο ‘χορός’ της μέλισσας έχει ερευνηθεί εκτενώς και έτσι έχουμε μια σχετικά καλή αντίληψη της χρωματικής όρασης των μελισσών και συναφών με αυτήν εντόμων.

 

 

Κουνούπια και μύγες έχουν μελετηθεί εξ αιτίας των ασθενειών που μεταδίδουν και έχει αποδειχθεί ότι έλκονται ή απωθούνται από συγκεκριμένα επιφανειακά χρώματα, όπως και από συγκεκριμένες πηγές έγχρωμων φωτισμών. Οι χρωματικές επιφάνειες που τα προσελκύουν δεν σχετίζονται απαραιτήτως με τα χρώματα φωτός που τα έλκουν.

 


is | Topic: Δυσχρωματοψία, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωων χρωματικη οραση (Α)”