xromata.com


Σκιες και διαστασεις

 

Είναι οι σκιές δισδιάστατες;

 

 

 

Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα που τέθηκε στην σειρά «Ρώτησε έναν μαθηματικό, ρώτησε έναν φυσικό».

Ας δούμε ποια απάντηση έδωσε ο ‘φυσικός’ σε αυτό το ερώτημα:

 

 

 

 

Εάν θεωρείτε την σκιά σαν έλλειψη φωτός που δημιουργείται όταν ένα αντικείμενο εμποδίζει την διέλευση του φωτός, τότε οι σκιές είναι τρισδιάστατες. Ούτως ή άλλως είναι σκοτεινά σε όλο τον χώρο πίσω από το εμβαλλόμενο αντικείμενο και όχι μόνο στην επιφάνεια κάποιου άλλου αντικειμένου όπου προβάλλεται η σκιά.

 

 

 

 

 

Εάν πάλι, προσδιορίζετε σαν σκιά μόνο το αποτύπωμα που βλέπουμε σε κάποια επιφάνεια και όχι όλο τον όγκο που σκιάζεται μεταξύ του εμποδίου και της επιφάνειας προβολής, τότε οι σκιές είναι δισδιάστατες.

 

 

 

 

Εντούτοις, αυτός ο δεύτερος ορισμός είναι κάπως ανυπόστατος γιατί δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη. Μπορείτε παρομοίως να πείτε ότι η γραμμή των συνόρων μεταξύ των κρατών είναι μια μονοδιάστατη γραμμή χαραγμένη στο έδαφος, όμως δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι που έχουν να κάνουν με  τους διαχωρισμούς των κρατών.

 

 

 

 

 

Είναι αδύνατον να έχουμε οτιδήποτε πραγματικά δισδιάστατο στον κόσμο μας, για πολλούς λόγους, ο απλούστερος όλων είναι πως τα ίδια τα άτομα (που συνθέτουν το σύμπαν μας) είναι τρισδιάστατα. Έτσι, ακόμα και η πιο επίπεδη επιφάνεια είναι τρισδιάστατη (τουλάχιστον κατά το ¼ του νανομέτρου).

 

 

 

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα πραγμάτων που συμπεριφέρονται σαν δισδιάστατα, σε περιπτώσεις όπου η μια διάστασή τους είναι αρκετά μηδαμινή σε σχέση με τις άλλες δυο, όμως έρχεται η φυσική και τα διαψεύδει.

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σκιες και διαστασεις”