1940 – 1950 και χρωματα
Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα
1940 – 1950
Κουράγιο με χρωματικά διακριτικά σε μια πολεμική περίοδο
Συνεχίζουμε την χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα.
Αφού αναφερθήκαμε στις δεκαετίες από το 1900 έως το 1940, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην πέμπτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, στην δεκαετία 1940 – 1950
Τα έντονα και ποικίλα χρώματα που άρχισαν να γίνονται της μόδας προς το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, δεν πρόλαβαν να εδραιωθούν.
Ο πόλεμος, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες.
Χρωματικοί περιορισμοί επιβάλλονται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις που ελέγχουν την βιομηχανική παραγωγή, περιορίζοντας την στα πλέον απαραίτητα.
Λειτουργώντας σαν ανυψωτές του ηθικού, αλλά και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, βαθιά χρώματα όπως σκούρο μπλε, καφέ, σκούρο γκρι, μαύρο και έντονο κόκκινο είναι οι χρωματισμοί των υφασμάτων που προτιμούνται από τον κόσμο, επιτρέποντας στους πολίτες να ξεχωρίζουν έτσι από το χακί του πολέμου που έχει κατακλύσει τα πάντα.
Αυτό βέβαια όσο υπάρχουν αποθέματα. Στη συνέχεια τα υφάσματα και οι βαφές περιορίζονται, ενώ σε αρκετές χώρες μοιράζονται με δελτία. Τα έντονα χρώματα χρειάζονται πολλή ποσότητα βαφής γι’ αυτό παραχωρούν τη θέση τους στα γκριζαρισμένα και ξεθωριασμένα χρώματα.
Τα τετραγωνισμένα κόκκινα μοντελάκια που είχαν παρουσιασθεί στην περίφημη επίδειξη μόδας του Παρισιού το 1939, έχουν επιλεγεί για τις γυναικείες στρατιωτικές στολές μετατρέποντας τα χρώματά τους σε χακί.
Οι ανδρικές στρατιωτικές στολές διαχωρίζονται χρωματικά ανάλογα με το στρατιωτικό σώμα που ντύνουν και η αγγλική αεροπορία βάφει τις στολές της στο χρώμα του γκριζαρισμένου ουρανού. Τα αρχικά της Royal Air Force (RAF) βαφτίζουν αυτό το γκριζαρισμένο μπλε χρώμα.
Ο αμερικανικός στρατός, βρισκόμενος έξω από το μάτι του πολεμικού κυκλώνα έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα χρώματα παραλλαγής (καμουφλάζ) τα οποία έκτοτε διαδίδονται σαν στρατιωτικά χρώματα. Με τα χρώματα του καμουφλάζ βάφονται και τα αγγλικά αεροπλάνα που μέχρι πρότινος ήταν βαμμένα με τα χρώματα των οικοσήμων που αντιπροσώπευαν. Τώρα οι ράχες των αεροπλάνων βάφονται σε χακί, πράσινους και καφέ ανάμικτους τόνους, ενώ για τις κοιλιές τους υπάρχει το γκρι και το γαλάζιο χρώμα.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από πολυχρωμία στην ζωή του και βάζει το χρώμα στην καθημερινότητά του όπως μπορεί. Χρωματιστά αντικείμενα και μικροδιακριτικά που ξεφεύγουν από την χρωματική μουντάδα και μονοτονία που επέφερε ο πόλεμος τονίζουν το ηθικό. Παλιά χρωματιστά πουλόβερ ξηλώνονται για να πλεχτούν από το μαλλί τους χρωματιστά γάντια, κασκόλ και σκουφάκια.
Οι κοπέλες καταφεύγουν σε περίεργα καπελάκια που τα φορτώνουν με λουλούδια και χρωματιστές κορδέλες, ενώ τα χοντρόσολα από φελλό παπούτσια δένονται κι αυτά με χρωματιστές κορδέλες.
Τα καλλυντικά σπανίζουν, αλλά δεν εξαφανίζονται γιατί τονώνουν το ηθικό του γυναικείου πληθυσμού. Περιορίζονται όμως αρκετά και μοιράζονται κι αυτά σε κάποιες χώρες με δελτία. Αεροπορικά βερνίκια χρησιμοποιούνται για να γυαλίζουν τα νύχια, ενώ τα απομεινάρια των ρουζ αναμιγνύονται με αμυγδαλέλαιο και χρησιμοποιούνται μέχρι τέλους.
Οι Αμερικανίδες δεν έχουν τόσο έντονα προβλήματα όσο οι Ευρωπαίες. Η παραγωγή καλλυντικών περιορίστηκε και στην Αμερική για λίγο, αλλά επανήλθε δριμύτερη για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την ηθική υποστήριξη του γυναικείου πληθυσμού.
Αυτό που εξέλειπε πάντως και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού ήταν οι γυναικείες κάλτσες. Τα σοσόνια αντικατέστησαν τις φίνες λεπτές κάλτσες αλλά κάλυπταν ένα μικρό μέρος του γυναικείου ποδιού αφήνοντας γυμνό το υπόλοιπο πόδι με φανερές τις κάποιες ατέλειές του που κάλυπταν προηγουμένως οι μακριές κάλτσες, οπότε εμφανίσθηκε ο διορθωτής, το μέικ απ των ποδιών.
Κοπέλες με γυμνά πόδια ήταν τα περίφημα πιν απ γκερλς, στα έγχρωμα πόστερς που συντρόφευαν τους φαντάρους και γενικότερα τα χρωματιστά αυτά πόστερ κατέκλυσαν τον κόσμο αναλαμβάνοντας να χρωματίσουν κάπως την χακί ζωή του πολέμου.
Οι Αμερικανοί, μη έχοντας πρόσβαση στην Ευρώπη και στις πηγές της μόδας, κατέφευγαν στην Λατινική Αμερική απ’ όπου έφεραν πίσω στην χώρα τους τα παρδαλά ρούχα και τα λουλουδάτα πουκάμισα που έγιναν σήμα κατατεθέν του Αμερικανού τουρίστα.
admin is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “1940 – 1950 και χρωματα”