xromata.com


τα χρωματα της γατας (Α)

 

 

 

Ο χρωματισμός της γάτας (Α).

 

Τα γονίδια

 

Πριν πολύ καιρό είχαμε αναφερθεί στον χρωματισμό των αλόγων.

https://xromata.com/?p=2097

Πέρασε αρκετός χρόνος έκτοτε και μάλλον ήλθε η ώρα να ασχοληθούμε με τον χρωματισμό ενός άλλου ζώου, προσφιλούς για πολλούς από εμάς, τον χρωματισμό της γάτας.

 

 

Μελετώντας το πώς και γιατί δημιουργούνται οι διάφοροι χρωματισμοί στα διάφορα ζώα, μαθαίνουμε επίσης διάφορα άλλα πράγματα γύρω από τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη γη -κάποιοι εκ των οποίων είναι αγαπητοί οικιακοί μας φίλοι- που, όσο και να μας φαίνεται παράδοξο, σχετίζονται με τον χρωματισμό τους και με τα γονίδια τα υπεύθυνα γι’ αυτόν.

Η γενετική του χρωματισμού του τριχώματος της γάτας είναι ένα πολύπλοκο θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλά διαφορετικά γονίδια.

 

 

Υπάρχουν γονίδια που είναι υπεύθυνα για την κυριαρχία του λευκού χρώματος ή τα λευκά μέρη στο τρίχωμα της γάτας, γονίδια που ευθύνονται για το μαύρο, το καφέ και για τις διαβαθμίσεις των χρωμάτων, όπως και γονίδια στα οποία οφείλεται ο σχηματισμός των χρωματικών σχεδίων και χρωματικών τόνων της γούνας των γατιών (καθώς και για το μήκος και την υφή της).

 

 

Πέρα από τις μονόχρωμες, δίχρωμες και τρίχρωμες, όπως γενικότερα τις ξεχωρίζουμε, οι γάτες βάση του χρώματος και του χρωματικού σχεδιασμού της γούνας τους χωρίζονται γενικότερα στις εξής κατηγορίες:

Στις Tortoiseshell, τις Calico, τις Point (κύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι οι σιαμέζες), τις Tabby (όπου ανήκουν οι περισσότερες κεραμιδόγατες), τις Maltese (με γνωστότερο εκπρόσωπο τις ρωσικές μπλε) τις Deaf white (με κύριο χαρακτηριστικό την κόφωση) καθώς και τις άσπρες αλβινικές και τις κατάμαυρες γάτες.

 

 

Τρεις τύποι γονιδίων, τα γονίδια "C", W/w, και S/s είναι αυτά που καθορίζουν το λευκό χρώμα στην γούνα της γάτας. Το πρώτο από αυτά, το "C" είναι σχετικό με το ένζυμο τυροσινάση, η έλλειψη του οποίου ευθύνεται για το φαινόμενο του αλβινισμού τόσο στις γάτες, όσο και στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

 

 

Το γονίδιο “W” εμποδίζει την κανονική παραγωγή και εξάπλωση των χρωματικών κυττάρων κατά την εμβρυολογική ανάπτυ- ξη με αποτέλεσμα οι γάτες με υπεροχή των γονιδίων WW και Ww να έχουν περιορισμένο αριθμό μελανοκυττάρων και να εμφανίζονται λευκές παρά τα άλλα χρωμοκύτταρα που διαθέτουν. Κάποιες από αυτές τις γάτες παρουσιάζουν κόφωση και έχουν αποχρωματισμό της ίριδας του ενός ή και των δυο ματιών, έχοντας έτσι γαλανά μάτια ή μάτια διαφορετικού χρώματος το ένα από το άλλο. Αυτές οι λευκές γάτες είναι ευπαθείς στον καρκίνο του δέρματος.

 

 

Τα γονίδια SS και S/s είναι αυτά στα οποία οφείλονται οι λευκοί σχηματισμοί στην γούνα της γάτας, όπως η γνωστή μας «λευκή φλόγα» στο μέτωπο ή την μουσούδα του γατιού, η λευκή «σαλιάρα» στο λαιμό ή τα λευκά άκρα στα πόδια.

 

 

Άλλα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν τους υπόλοιπους χρωματισμούς, καθώς και τους σχεδιασμούς, που εμφανίζονται στο τρίχωμα της γάτας, όπως το γονίδιο Αγκούτι που είναι υπεύθυνο για τις χρωματικές ραβδώσεις της γατίσιας γούνας.

 

 

Η επικυριαρχία των γονιδίων Αγκούτι δίνει τους τιγρέ σχεδιασμούς και χρωματισμούς, ενώ στην ανεπάρκειά τους οφείλεται η έλλειψη ραβδώσεων στα γατιά χωρίς ρίγες.

 

 

Το γονίδιο “Ο” ευθύνεται για την παραγωγή φαιομελανίνης (κόκκινης χρωστικής) που αντικαθιστά την ευμελανίνη (μαύρη / καφετιά μελανίνη) και σχετίζεται με το φύλο του ζώου γιατί τα γονίδια αυτά συνδέονται με τα χρωμοσώματα τα υπεύθυνα για το φύλο της γάτας.

 

 

Είπαμε αρκετά για τα γονίδια που καθορίζουν τον χρωματισμό και τον σχεδιασμό της γούνας των γατιών για να καταλάβουμε πως και γιατί οι γάτες εμφανίζονται με διάφορα σχέδια και χρώματα. Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα πολύ περισσότερα, μια εξειδίκευση την οποία όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να την μελετήσετε στο http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_colors

 

 

Εμείς θα συνεχίσουμε αναφερόμενοι στα διάφορα είδη γατιών όπως τις γάτες calico, tabby, tortoiseshell κλπ. Οι ονομασίες αυτές δεν αφορούν ράτσες γατιών αλλά χρωματικές ομάδες.

Θα επανέλθουμε λοιπόν λίαν προσεχώς για να αναφερθούμε στις χρωματικές αυτές ομάδες.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “τα χρωματα της γατας (Α)”