xromata.com


Αριστοτελης και χρωματα (Β)

 

Ο Αριστοτέλης και τα χρώματα (Β)

 

 

Για τον Αριστοτέλη τα απλά χρώματα είναι όσα αντιστοιχούν στα στοιχεία. Αυτά βασικά είναι δυο.

Πρώτο είναι το λευκό που αντιστοιχεί στον αέρα, στο νερό και στην γη.

Κατά τον Αριστοτέλη η γη – ύλη είναι λευκή και έχει βαφτεί. Το πραγματικό άβαφο λευκό χρώμα της αναφαίνεται μόνο μέσα στις λευκές στάχτες που απομένουν από την καμένη γη.

 

 

Το άλλο, το δεύτερο απλό χρώμα είναι το ξανθό. Το χρώμα της φωτιάς και του ήλιου. Άλλη χροιά έχει το χρώμα της φωτιάς και άλλη του ήλιου, γενικά όμως το φως έχει το χρώμα του πυρρός.

 

 

Το ξανθό παράγεται από την ανάμιξη του φλογοειδούς με το μέλαν, μέσω ύδατος. Εάν καούν από το πυρ το ύδωρ και ο αήρ, τότε απομένει το μέλαν.

Το μέλαν όμως δεν είναι χρώμα. Διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη ό,τι δεν φαίνεται έχει γενικά μαύρο χρώμα.

Στην δεύτερη, σαν μαύρο αντιλαμβανό- μαστε ό,τι δεν στέλνει φως στο μάτι μας.

Στην Τρίτη κατηγορία έχομε μέλαν ή πολύ σκούρο, όταν το φως είναι αδύναμο και αραιό. Σ’ αυτό το φαινόμενο οφείλεται το μαύρο των σκιών, η μαυρισμένη θάλασσα και τα μαύρα σύννεφα.

https://xromata.com/?p=1528

 

 

Αυτά είναι τα απλά χρώματα κατά την Αριστοτέλεια άποψη, ουσιαστικά πρόκειται για την διαβάθμιση του φωτός που κυμαίνεται από το λευκό (φως) στο ενδιάμεσο ξανθό ή πυρ και καταλήγει στο μέλαν.

 

 

Για να κατανοήσετε καλύτερα αυτή την διαδοχή, δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τα χρώματα που παίρνει μια σιδερένια ράβδος όταν την θερμαίνουμε πάνω σε πολλή δυνατή φωτιά.

 

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αριστοτελης και χρωματα (Β)”