xromata.com


Σχηματα και χρωματα

 

Σχήματα και χρώματα

 

Σε πολύ παλαιότερα posts έχουμε μιλήσει για τον νόμο της τριαδικότητας και είχαμε αναφέρει ότι «κάθε εκδηλωμένη μονάδα, εκδηλώνεται τριαδικά».

https://xromata.com/?p=126

Επίσης είχαμε αναφερθεί και στον νόμο των αναλογιών, ένα χρήσιμο κλειδί που μας βοηθάει να κατανοήσουμε κάτι αντιστοιχώντας το αναλογικά με κάτι άλλο.

Η σχετική, βασική ως προς τα θέματα της ιστοσελίδας μας τριάδα είναι αυτή των τριών βασικών χρωμάτων (αφαιρετικού συστήματος) μπλε, κίτρινου, κόκκινου.

 

 

Μια άλλη τριάδα στην οποία αναφερθή- καμε είναι η τριάδα Πνεύμα – Ψυχή – Ύλη.

Αντιστοιχώντας τα τρία χρώματα με την ανωτέρω τριάδα έχουμε την αναλογία:

Μπλε = Πνεύμα    Κίτρινο = Ψυχή      Κόκκινο = Ύλη (σώμα)

(Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε και πάλι προσεχώς αναλυτικότερα).

Άλλη μία τριάδα που προκύπτει είναι αυτή των βασικών απλών γεωμετρικών σχημάτων, ήτοι: ο κύκλος, το τρίγωνο, το τετράγωνο.

Τα τρία αυτά βασικά σχήματα, βάση του νόμου των αναλογιών, αντιστοιχούν με την σειρά τους σε κάποιο από τα στοιχεία της δεύτερης αναφερθείσας τριάδας, δηλαδή με το πνεύμα, την ψυχή και την ύλη, επομένως και στο ανάλογο χρώμα

Ο κύκλος θεωρείται πως αντιστοιχεί στο «πνεύμα», το τρίγωνο στην «ψυχή» και το τετράγωνο στη «ύλη». Τα δυο τελευταία σχήματα ταυτίζονται κάπως (και εναλλάσσονται) έχοντας σαν κοινό γνώμονα την ύπαρξη γωνιών, οι οποίες εκλείπουν από τον κύκλο.

(Σημειωτέον ότι αν το τετράγωνο τμηθεί διαγωνίως σχηματίζονται δυο τρίγωνα).

Αντιστοιχώντας την πρώτη αναλογία (Πνεύμα = Μπλε κλπ.) με την δεύτερη (Πνεύμα = Κύκλος κλπ.) προκύπτει η σχέση:

 

Μπλε = Πνεύμα = Κύκλος

 

 

Κίτρινο = Ψυχή = Τρίγωνο

 

 

Κόκκινο = Ύλη = Τετράγωνο.

 

 

Αυτή είναι η βασική σχέση σχημάτων και χρωμάτων, όμως κάθε σχήμα μπορεί να εκφραστεί τριαδικά, δηλαδή και με τα τρία βασικά χρώματα. Έτσι εμφανίζονται 9 σχηματο – χρωματικές μορφές, ήτοι:

ΚΥΚΛΟΣ ΜΠΛΕ, κύκλος κίτρινος, κύκλος κόκκινος.

 

 

Τρίγωνο μπλε, ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, τρίγωνο κόκκινο.

 

 

Τετράγωνο μπλε, τετράγωνο κίτρινο, ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ.

 

 

Τα εννέα αυτά χρωματιστά σχήματα, χωρίζονται με την σειρά τους σε τρεις συνδυαστικές ομάδες, ως εξής:

Στον συνδυασμό όπου δεν εννοούνται καθόλου γωνίες, δηλαδή αποτελείται από κύκλους και μπλε χρώμα. Σε αυτόν τον συνδυασμό ταιριάζει μόνο ένα και μοναδικό σχήμα, ο μπλε κύκλος. και σε άλλους 2 συνδυασμούς όπου υπάρχουν εκ του σχήματος ή εννοούνται εκ του χρώματος γωνίες.

(Σημ. αφού το μπλε χρώμα είναι το χρώμα του κύκλου επάγεται ότι το μπλε δεν ενέχει γωνίες)

Η πρώτη ομάδα, όπως είπαμε, η συμβολίζουσα το Πνεύμα, αποτελείται λοιπόν από το μπλε χρώμα του πνεύματος και ό,τι σχήμα δεν έχει γωνίες (κύκλο), δηλαδή ένα και μοναδικό σχήμα, τον μπλε κύκλο.

 

 

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται απ’ ό,τι σχήμα δεν έχει γωνίες και από τα σχήματα με χρώμα μπλε στο οποίο εννοείται πως δεν αντιστοιχούν γωνίες. (τα χρωματοσχήματα που εννοείται πως έχουν και δεν έχουν γωνίες) δηλαδή  έχουμε τον κίτρινο κύκλο, τον κόκκινο κύκλο, το μπλε τρίγωνο και το μπλε τετράγωνο (4 χρωματο – σχήματα).

 

 

Η τρίτη ομάδα αποτελείται από τα 4 χρωματο – σχήματα, στα οποία εννοούνται οπωσδήποτε γωνίες, δηλαδή αυτά που δεν έχουν μπλε χρώμα ή κυκλικό σχήμα, ήτοι το κίτρινο τρίγωνο, το κίτρινο τετράγωνο,  το κόκκινο τρίγωνο και το κόκκινο τετράγωνο.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Κίτρινο, κόκκινο, μπλε, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σχηματα και χρωματα”