xromata.com


Δαλτονισμος (46β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (46β)

 

Ο κύριος Δάλτων και ο δαλτονισμός του.

 

 

Μη φανταστείτε τώρα, ότι ο κύριος Ντάλτον πόζαρε γυμνός σε εξώφυλλο γυναικείου περιοδικού! Για εκείνες τις εποχές κι’ εκείνους τους κύκλους, κάτι τέτοιο ισοδυναμούσε με επιστημονική φαντασία. Το σκάνδαλο που προκάλεσε ο αξιοσέβαστος φίλος μας, είναι ότι εμφανίστηκε σε μια επίσημη συγκέντρωση κουακέρων φορώντας απρεπείς κόκκινες κάλτσες αντί για γκριζωπές.

Το σούσουρο που ξεσήκωσε με την απρεπή αμφίεσή του τον έβαλε σε υποψίες. Έτσι ανακάλυψε το κουσούρι του! Έπασχε κι’ αυτός από δυσχρωματοψία. Γι’ αυτό είχε μπερδέψει τις κάλτσες του. Έτσι λοιπόν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και έκτοτε θεωρείται ως ο ανακαλύψας το πρόβλημα, στο οποίο δόθηκε και το όνομά του.

Με την εξέλιξη των επιστημών το θέμα ερευνήθηκε περισσότερο και ανακαλύφθηκαν διαφορές και λεπτομέρειες. Τώρα λοιπόν οι άνθρωποι που πάσχουν από ελλιπή χρωματική όραση διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: στους πρωτάνοπες, τους δευτεράνοπες και τους σπανιότερους τριάνοπες.

Η πρωτανοπία πήρε το όνομά της από τις ελληνικές λέξεις πρώτος και οπ(ψ) = μάτι, γιατί ήταν η πρώτη περίπτωση δυσχρωματοψίας που καταγράφτηκε. Οι πρωτάνοπες μπερδεύουν τα κόκκινα και πορτοκαλιά χρώματα με τα πράσινα και κίτρινα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο, όσο το φανταζόμαστε. Μια βρετανική στατιστική αποκαλύπτει ότι το 1% των ανδρών της Βρετανίας και το 0,02% των γυναικών πάσχουν από πρωτανοπία.

Οι δευτεράνοπες έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους πρώτους, επιπλέον συγχέουν το γκρι με το μωβ. Κάποιοι δευτεράνοπες δεν ξεχωρίζουν τις έντονες αποχρώσεις των χρωμάτων αυτών, ενώ άλλοι συγχέουν τις απαλές.

Στην τρίτη περίπτωση, την Τριανοπία, οι πάσχοντες μπερδεύουν το μπλε με το πράσινο και το γκρι με μωβ και κίτρινα χρώματα. Αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο και εμφανίζεται μια περίπτωση ανά χιλιάδες ατόμων. Η αναλογία των τριανόπων είναι ισομερής και στα δυο φύλα, όχι όπως στις άλλες δυο περιπτώσεις όπου η πλειονότης των πασχόντων είναι άνδρες ενώ οι γυναίκες είναι απλώς φορείς.

Τώρα, πώς θα βρεθούμε από τους τριάνοπες κλπ. σε κινηματογραφικές αίθουσες και ταινίες, είναι ένα άλλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε την επόμενη φορά!

 


 

 


is | Topic: Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Δαλτονισμος (46β) [χρωματικες συνομιλιες]”