Δαλτονισμος (46α) [χρωματικες συνομιλιες]
Χρωματικές Συνομιλίες (46α)
Ο κύριος Δάλτων και ο δαλτονισμός του.
Μετά από κάποιες πλαγιοδρομήσεις, επί τέλους στο θέμα μας. Τη δυσλειτουργία της χρωματικής αντίληψης, από την οποία πάσχει ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας, κυρίως ανδρών. Οι γυναίκες την σκαπουλάρετε με ελάχιστα θύματα. Εσείς είστε κυρίως φορείς. Δεν ευθύνεστε όμως εσείς γι’ αυτό! Η αλήθεια να λέγεται! Ας όψονται τα χρωμοσώματα και ειδικά αυτό το διαφορετικό που έχουμε οι άντρες (ξέρετε, αυτό που ευθύνεται για τη γέννηση των κοριτσιών) και κάνει τη ζημιά.
Κακώς, όπως θα δούμε παρακάτω, πολλοί ονομάζουν τη δυσλειτουργία αυτή αχρωματοψία. Μπορείτε να την αποκαλείται ελαττωματική χρωματική αντίληψη, δυσχρωματοψία, ή ακόμα και Δαλτονισμό, όπως λεγόταν γενικά μέχρι πρότινος.
Σήμερα, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο Δαλτονισμός, αναφερόμαστε ειδικά στην περίπτωση δυσχρωματοψίας όπου ο πάσχων συγχέει το πράσινο με το κόκκινο χρώμα.Ο όρος δαλτονισμός είχε δοθεί γενικότερα στη δυσλειτουργία αυτή, τιμής ένεκεν προς τον αξιότιμο κύριο Τζών Ντάλτον (Δάλτων, πιο ελληνοπρεπώς) που το 1794 δημοσίευσε το πρώτο, σχετικό με την πάθηση, σύγγραμμα.
Ο κύριος Γιαννάκης Ντάλτον ουδεμία σχέση ή συγγένεια είχε με τους περίφημους αμερικανούς ληστές, αδελφούς Ντάλτον, τους οποίους ξέθαψε από την ιστορία του Φαρ Ουέστ ο Λούκυ Λουκ και τους έκανε διάσημους και δημοφιλείς παγκοσμίως.Όχι! Ο κύριος Τζών ήταν βρετανός, σοβαρός, επιστήμων άνθρωπος. Χημικός, φυσικός, μετεωρολόγος, θεωρείται από τους σκαπανείς της ατομικής θεωρίας και ερευνητής της «χρωματικής τύφλωσης». Ως προς το θρήσκευμα, ανήκε στο δόγμα των Κουακέρων, αλλά με την ιδιότητα αυτή, προκάλεσε σκάνδαλο στον συντηρητικό κουακερικό κύκλο, όπου τον είχαν σε υπόληψη. Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε και η αφορμή για να ασχοληθεί με τις «χρωματικές» έρευνές του.
admin is | Topic: Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Δαλτονισμος (46α) [χρωματικες συνομιλιες]”