xromata.com


Σκεψεις κι’ αποψεις 3.

 

 

Σκέψεις κι’ απόψεις [3]

 

 

Τα xromata.com αναρτούν, κατά διαστήματα εμβόλιμα στα posts,κάποια από τα παλιά  comments που στέλνετε, τα οποία αισίως έχουν ξεπεράσει τα 1300.

Πολλά από αυτά εκφράζουν ιδέες σας, απόψεις σας, δημιουργούν περαιτέρω σκέψεις, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, ίσως χρειάζονται  συμπληρωματικές συζητήσεις…

Κάποια λοιπόν από αυτά, επιλεγμένα, αναρτώνται ανά 6 σε μορφή post, με τακτή χρονολογική σειρά (ξεκινώντας από τα παλαιότερα).

Μεταφέρονται, όπως ακριβώς εστάλησαν, με το όνομα του αποστολέα και την ημερομηνία αποστολής. Παρέμβαση γίνεται μόνο σε τυχόντα ορθογραφικά λάθη και στην στοιχειοθέτηση.

Κάτω από κάθε comment  υπάρχει link που οδηγεί στο post κάτω από το οποίο αναρτήθηκε, ώστε αν κάποιος θέλει να δει το όλο θέμα και την συζήτηση που πιθανόν αναπτύχθηκε, να έχει εύκολη πρόσβαση.

 

 

 

Πράγματι, Λυδία, συμφωνώ μαζί σου! Αν απομονώσουμε τον πίνακα από την πρωταπριλιάτικη δημοσίευσή του και τις πρωταπριλιάτικες ανορθοδοξίες του, τότε έχουμε μπροστά μας μια εικόνα που θυμίζει λίγο θρίλερ.
Ο “σκύλος”, όπως καλά τον αναφέρεις εντός εισαγωγικών είναι ένα από τα πρωταπριλιάτικα ευρήματα του Rock
well και συνίσταται από κεφάλι σκύλου σε σώμα γάτας και ουρά ρακούν. Γι’ αυτό και η τριχρωμία.
Μου αρέσουν πάντως οι παρατηρήσεις σου, γιατί εφιστούν την προσοχή μου σε λεπτομέρειες που πιθανόν δεν έχω προσέξει και μελετώ θέματα που μου έχουν διαφύγει, όπως συνέβη με τον Hering, την ιωδοψίνη και τώρα την τριχρωμία στους σκύλους.
Υπάρχουν μερικές ράτσες σκύλων που παρουσιάζουν τριχρωμία, δηλαδή το τρίχωμά τους έχει ανάμικτο άσπρο, μαύρο και καφέ χρώμα, όπως τα English Beagle, τα English Springer Spaniel, τα Australian Cattle dogs, τα Finnish Lapphunds και τα Entlebucker Mountain dogs.
Το περίεργο με την τριχρωμία δεν είναι στους σκύλους, αλλά στις γάτες.
Όπως μάλλον θα γνωρίζεις, δεν υπάρχουν τρίχρωμοι αρσενικοί γάτοι. Όσες γάτες παρουσιάζουν τριχρωμία, είναι πάντα και μόνο θηλυκές.
Πάνος
13-4-09

https://xromata.com/?p=266

 

 

Σωστή η ανακάλυψή σου για τη λέκιθο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN.
Άργησα να σου απαντήσω γιατί περίμενα μήπως το ερώτημα ερεθίσει και κανέναν άλλον και απαντήσει. Μάλλον όμως πέρασε αδιάφορα!
Αποτελεί όντως αποθήκη τροφής του εμβρύου και το απαλοκίτρινο έως κοκκινωπό χρώμα της εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας του αυγού, από τις καροτενοειδείς χρωστικές που περιέχουν οι τροφές που αυτή καταναλώνει, όπως καροτένια, φυλλοξανθίνες, ζεαξανθίνες κλπ. (Γι’ αυτό τα αυγά από τα ορνιθοτροφεία έχουν ανοιχτοκίτρινους κρόκους, αφού τα πουλερικά εκεί τα ταΐζουν κάργα καλαμπόκι, που είναι τίγκα στη ζεοξανθίνη, ενώ οι αλανιάρες κότες μας δίνουν έως και πορτοκαλοκόκκινους κρόκους).
Θα ήθελα όμως να μου γράψεις αναλυτικότερα για τους πράσινους και μαύρους κρόκους, γιατί αν όντως υπάρχουν (άσχετα ως προς τους κιτρινόχρωμους) ανατρέπεις το σκεπτικό μου και με βάζεις σε περεταίρω μελέτες και ψάξιμο, γιατί το θέμα είναι κάπως δύσκολο.
Παρόμοια αυγά με τα πουλιά (με λέκιθο και λεύκωμα) κάνουν διάφορα ερπετά και αμφίβια, όμως ακόμα δεν βρήκα αναφορές για το χρώμα των κρόκων των αυγών τους, εκτός από τις χελώνες που είναι κίτρινος. Οι πιγκουίνοι επίσης έχουν κοκκινωπούς κρόκους αλλά αυτό συμβαδίζει με την “κίτρινη” θεωρία. Τους θεωρώ ως παραλλαγή του κίτρινου χρώματος, εξαρτωμένου από τη διατροφή.
Γιατί τόση φασαρία για το χρώμα της λεκίθου των αυγών; Γιατί όπως θα δεις αργότερα, το κίτρινο είναι το χρώμα της ψυχής. Τα παιδιά της ομάδας χρωμάτων, όπως κι εγώ, εργαζόμαστε πάνω στο ρόλο της ψυχής στη Δημιουργία και η τελική απάντηση ως προς το χρώμα των λεκίθων θα αποβεί σημαντικό βοήθημα στην έρευνά μας.
Πάνος
27-4-09

https://xromata.com/?p=334

 

 

Γεια σου Πάνο! Τώρα τι ήταν αυτό που είπες; Και βέβαια μας ερεθίζεις όλους με τα θέματά σου! Η στήλη σου είναι υπέροχη! Την παρακολουθώ συχνά και μαθαίνω πολλά απ’ αυτήν. Το ότι δεν απαντάμε ή δεν συμμετέχουμε συχνά πιστεύω έχει να κάνει είτε με το χρόνο είτε με τη διάθεση του καθενός ή ακόμα με το πόσο δύσκολο είναι το θέμα. Για παράδειγμα ο κρόκος του αυγού. Όλοι μας χρησιμοποιούμε τα αυγά στη διατροφή μας και λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το χρώμα του κρόκου και ακόμα και η μυρωδιά του εξαρτάται από την τροφή της κότας. Όμως, το γιατί είναι κίτρινος και όχι π.χ. μπλε, αν όλα τα αυγά που υπάρχουν έχουν κίτρινο κρόκο, εδώ θέλει ένα γερό ψάξιμο. Οι πηγές για το συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Να γιατί δεν απαντήσαμε!
Ευχαριστώ για την τριχρωμία των γατών, δεν το ήξερα!

Λυδία
29-4-09

https://xromata.com/?p=334

 

 

Η εμφάνιση του Ουράνιου τόξου ξεκινά με το κόκκινο χρώμα ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, το οποίο διαγράφει την μεγαλύτερη χρωματική αψίδα του τόξου. Έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος και δίνει την εντύπωση πως προβάλλεται μπροστά από τα άλλα χρώματα. Είναι το πιο εύκολα (πρώτο) αντιληπτό χρώμα από την όραση και το πρώτο καταγραμμένο εννοιολογικά χρώμα σε όλες τις γλώσσες (μετά τη σχέση άσπρο – μαύρο = φως – σκοτάδι). Ως αίμα είναι το πρωταρχικό χρώμα στη διαβίωση του ζωικού βασιλείου και μέσα στο κόκκινο αίμα γεννιέται και αρχίζει τη ζωή του εκτός μήτρας κάθε θηλαστικό. Κοκκινωπές ανθοκυανίνες συσσωρεύονται στους νεογέννητους βλαστούς, σε πολλά φυτά ακόμα και πριν την εδραίωση της χλωροφύλλης. Άρα, επάξια μπορεί να θεωρηθεί το κόκκινο χρώμα σαν το “άνοιγμα” του χρωματικού κύκλου, παρ’ ότι ουσιαστικά είναι (σχεδόν) το τελευταίο. Έτσι όμως εμείς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα από τη θέση που βρισκόμαστε.
Η Αλίκη πίσω από τον καθρέφτη!
Πάνος
30-4-09

https://xromata.com/?p=334

 

 

Πάνο γεια… Ιωάννα εδώ
Συγχαρητήρια για την εικόνα στα σχόλια σου περί εκδήλωσης της τριαδικότητας. Τα δύο ημικύκλια κόκκινο-μπλε και το μωβ, είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός συμβολισμός που θα μπορούσε να δοθεί για την τριαδικότητα. Αλλά φθάνουν οι φλυαρίες, όταν η εικόνα μιλάει από μόνη της.
Πάνω στο νόμο των αναλογιών που ανέφερες και που όλοι λίγο ως πολύ χρησιμοποιούμε (χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του), νοιώθω την ανάγκη, να εκφράσω τη δική μου εκτίμηση ως εξής:
Η πρώτη μας γνώση για νόμο των αναλογιών έρχεται από τον
Ερμή το Τρισμέγιστο, που λέει: “Ότι βρίσκεται κάτω είναι
ανάλογο μ’ αυτό που βρίσκεται επάνω και ότι βρίσκεται επάνω είναι ανάλογο με ότι είναι κάτω, για την ολοκλήρωση του θαύματος της Μοναδικής Ολότητας.”
Ένα σημαντικό παράδειγμα για το νόμο των αναλογιών, είναι ο άνθρωπος, που αναφέρεται ως μικρόκοσμος και το σύμπαν ως μακρόκοσμος.
Αν συνδέσουμε αυτές τις δυο απόψεις-θέσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αναλογία μας δείχνει ότι, όλα προέρχονται από μία μοναδική έναρξη (πηγή, αίτιο), ότι είναι πλασμένα από τα ίδια υλικά και ότι έχουν τον ίδιο στόχο και κοινό σκοπό.
Όλα στο σύμπαν κινούνται και συναλλάσσονται με αρμονία,
ώστε να μη δημιουργείται η παραμικρή έλλειψη αλλά αντίθετα να εξυπηρετείται η γενική οικονομία.
Με εξαίρεση τον άνθρωπο που με το αυτεξούσιο που έχει, είναι πολλές φορές εμπόδιο στη πραγματοποίηση της εξέλιξης της δημιουργίας.

ευχαριστώ Ιωάννα 18 Μαΐου

 

Αναλογία σύμφωνα με τη φιλοσοφία είναι η σχέση ομοιότητας
μεταξύ δυο ή περισσότερων πραγμάτων.
18-5-09

http://xromata.com/?p=428

 

 

Νόμιζα ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN ότι ολοκληρώσαμε σε γενικές γραμμές με τις “πρωτιές” του κόκκινου χρώματος.
Όμως, ολοκληρώνεται ένα τέτοιο θέμα;
Θεώρησα λοιπόν σημαντικό να θυμίσω μια άλλη “πρωτιά” που σχετίζεται με το κόκκινο και την ανθρωπότητα.
Πρόκειται για κάτι που το συσχετίζει γενικότερα ο άνθρωπος με το κόκκινο της φωτιάς. Την ίδια τη ΦΩΤΙΑ. Ένα στοιχείο στο οποίο, κατά την άποψη της σύγχρονης επιστήμης (Ντοκιμαντέρ BBC κλπ.) οφείλεται η εξέλιξη και διαφοροποίηση της ανθρώπινης νόησης από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.
Χαρακτηριστικό της διαφοράς αυτής είναι το ότι ο άνθρωπος είναι ο μόνος που κατόρθωσε να χειρίζεται, διαφυλάσσει, ανάβει και χρησιμοποιεί τη φωτιά!!!
Επιπλέον, επιστήμονες ισχυρίζονται πως η συγκέντρωση των πρώτων ανθρωποειδών και ο ρεμβασμός γύρω από τις φλόγες της φωτιάς, ώθησε στη λειτουργία της σκέψης.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου το μεγάλο δώρο που έκανε ο Προμηθέας στην ανθρωπότητα!!
Τί ήταν ο Προμηθεύς, γιατί η τιμωρία του, ποιός ο ρόλος του συκωτιού στην ποινή του, είναι ερωτήματα που οι απαντήσεις τους συμπληρώνουν αυτό το πάζλ της δημιουργίας που επικεντρώνεται στο αιώνιο ερώτημα “Ποιός είμαι, από που έρχομαι;”
Πάνος
21-5-09

https://xromata.com/?p=334

 



is | Topic: σκέψεις σχόλια άρθρα φίλων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σκεψεις κι’ αποψεις 3.”