xromata.com


Καλή Πρωταπριλιά! – Happy April Fool’s Day

 

Καλή Πρωταπριλιά και καλό Μήνα


 

Όπως, καλά υποψιάζεστε, τα “xromata.com” θα ασχοληθούν αρκετά με τις τέχνες, αφού αυτές είναι άρρηκτα δεμένες με το χρώμα, ιδίως η ζωγραφική.

Η λέξη «ζωγραφική» σημαίνει «ζωή γράφω», κοινώς αντιγράφω τη ζωή.

Όχι! Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Αυτό είναι το πραγματικό έτυμο της λέξης.

Αντί πρωταπριλιάτικου αστείου έρχεται η ίδια η ζωγραφική, συνεπίκουρος του blog αυτού, να μας βοηθήσει να σκαρώσουμε την πρωταπριλιάτικη φάρσα μας με την ανάρτηση ενός «πρωταπριλιάτικου πίνακα του διάσημου αμερικανού ζωγράφου Norman Rockwell.

 

 

 

 

Ο πίνακας αυτός κοσμούσε το εξώφυλλο της εφημερίδας THE SATURDAY EVENING POST, στις 3 Απριλίου του 1948. Εμπεριέχει 57 πρωταπριλιάτικα αστεία.

Εσείς, πόσα μπορείτε να βρείτε; Μήπως τα ανακαλύψατε όλα; Ενημερώστε μας. Περιμένουμε απαντήσεις.

* Κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω στην εικόνα, μπορείτε να την μεγεθύνετε και να την απολαύσετε καλύτερα.

 

 

Happy April Fool’s Day

As well suspected, "xromata.com" site will deal fairly with arts, since they are inextricably tied with color, especially the art of painting.

The Greek word for "painting" (zografizo) means "life writing", commonly copying life.

No! This is not an April Fool joke. This is the real etymology of the word.

Better than an April Fool joke comes this painting, to assist our site, helping us to lay out our April Fools’ Day prank by posting an “April Fool painting” of the famous American painter Norman Rockwell.

This painting adorned the cover of Saturday Evening Post newspaper, of April 3rd, 1948. It contains 57 April Fool jokes.

How many of these can you find out? Did you catch out all of them? Let us know. We expect answers.
* By clicking with your mouse on the image, you can enlarge it to enjoy it better.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Ζωγράφοι και ζωγραφική | Tags: None

7 Comments, Comment or Ping

  1. Filareti

    1

    Αγαπητέ Πάνο,
    Εξαίρετο το εύρημα με τον πίνακα ζωγραφικής…..Ο παππούς wild cowboy με τα σπιρούνια και…..ούτε αρουραίος στον κόρφο του!!!Το κοριτσάκι με κρίση ταυτότητας,το ένα παπούτσι διαφορετικό απο το άλλο και τσαντάκι πλαγιαστό βιβλίο.Το κατοικίδιο τους δεν θα μπορούσε να είναι συνηθισμένο,γι’αυτό και γατόσκυλο!Σκέτη πρωτοπορία το σετ τσαγιού που κρέμεται απο το ταβάνι…..άραγε βοηθάει στην οικονομία χώρου;Καθότι περιορισμένος,αφού απο το σαλόνι τους έχει παρελάσει ολόκληρο το ζωϊκό βασίλειο!Αναρρωτιέμαι,επίσης,πόση εμπορική επιτυχία θα είχαν οι κούκλες-mix ανθρώπου με γαϊ¨δούρι;Μάλλον θα μείνω με την απορία………Καλό μήνα σε όλους!!!
    2-4-09

    01 Apr
  2. admin

    2

    Τελικά δεν ήξερα ποιόν πίνακα να διαλέξω να αναρτήσω για την Πρωταπριλιά.
    Ο Norman Rockwell είχε φιλοτεχνήσει τρεις πρωταπριλιάτικους πίνακες, τουλάχιστον για τα εξώφυλλα της Saturday Evening Post.
    Οι δυο προηγούμενοι πίνακες κοσμούσαν τα πρωταπριλιάτικα εξώφυλλα του 1943 και 1945.
    Filareti, όπως φαίνεται είσαι η μόνη που αναφέρθηκε (μέχρι στιγμής) στον πίνακα και τις πρωταπριλιάτικες ασυμβατότητές του. Ευχαριστήθηκα όμως με τον τρόπο που μας κατέγραψες κάποιες από τις απιθανότητες της εικόνας.
    Φυσικά δεν περιμένω να ανακαλύψει κανείς και τις 57 “φάρσες”. Κάποιες αποτελούνται από μικροσκοπικές λεπτομέρειες, ενώ κάποιες είναι “αμερικανισμοί” όπως το ότι ο Λίνκολν φοράει τη στολή του στρατηγού Γκραντ. Κάποιες άλλες πάλι απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, όπως ο γερανός με το κεφάλι του δρυοκολάπτη.
    Εμένα πάντως μου άρεσε η επτάφωτη λυχνία που έγινε ενιάφωτη και το φωτοστέφανο στη Μόνα Λίζα.
    Πάντως, πιστεύω ότι η όμορφη αυτή σπαζοκεφαλιά έχει διαχρονική διάρκεια και δεν περιορίζεται μόνο στην πρωταπριλιά.
    Πάνος
    8-4-09

    01 Apr
  3. Λυδία

    3

    Πάνο, θα έλεγα ότι ο πίνακας είναι περισσότερο ανατριχιαστικός απ’ ότι αστείος! Εσείς, όμως, που ασχολείστε με τα χρώματα πως και δεν προσέξατε ότι ο “σκύλος” είναι ταυτόχρονα ασπρόμαυρος και κάφε, κάτι που δεν υφίσταται!
    Καλό Πάσχα σε όλους!
    Λυδία.
    8-4-09

    01 Apr
  4. JOHNART

    4

    …τι Άνοιξη είναι και τούτη φέτος…
    γεμάτη ευωδιές, αρώματα και πολλά υπέροχα χρώματα…
    γεμάτες και κατάφορτες από άνθη οι πορτοκαλιές μου με έχουν υποβάλλει σε ένα διαρκές μεθύσι…ξύπνησα το πρωί από μία θεϊκή συναυλία, κάτι σαν μουρμουριτό, σαν βουητό θάλεγα…πλησίασα και είδα αμέτρητες μελισσούλες να απομηζούν το νέκταρ των ανθών και με τα φτερά τους να δίνουν αυτή την υπαίθρια συναυλία τους…να γονομοποιούν τα άνθη που θα δώσουν αυτούς τους υπέροχους ζουμερούς καρπούς τους…και λόγω Άνοιξης ζουμεροί και υπέροχοι είναι και οι καρποί που αποκαλύπτονται καθώς ανοίγουν προς τα κάτω τα ντεκολτέ των γυναικών…αλλά και προς τα πάνω τα μίνι αποκαλύπτοντας υπέροχους μηρούς έως και γλουτούς, ενίοτε και με λίγη κυταρίτιδα…
    και όπως φουσκώνουν οι καρποί στα δέντρα, έτσι με πιάνουν και μένα κάτι… φουσκοδεντριές… Παναγία μου…Μεγάλη Δευτέρα σήμερα τι είναι αυτά που λέω…(για αλλού το ξεκίνησα, αλλιώς μου βγήκε)
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
    JOHNART
    13-4-09

    01 Apr
  5. admin

    5

    Πράγματι, Λυδία, συμφωνώ μαζί σου! Αν απομονώσουμε τον πίνακα από την πρωταπριλιάτικη δημοσίευσή του και τις πρωταπριλιάτικες ανορθοδοξίες του, τότε έχουμε μπροστά μας μια εικόνα που θυμίζει λίγο θρίλερ.
    Ο “σκύλος”, όπως καλά τον αναφέρεις εντός εισαγωγικών είναι ένα από τα πρωταπριλιάτικα ευρήματα του Rockell και συνίσταται από κεφάλι σκύλου σε σώμα γάτας και ουρά ρακούν. Γι’ αυτό και η τριχρωμία.
    Μου αρέσουν πάντως οι παρατηρήσεις σου, γιατί εφιστούν την προσοχή μου σε λεπτομέρειες που πιθανόν δεν έχω προσέξει και μελετώ θέματα που μου έχουν διαφύγει, όπως συνέβη με τον Hering, την ιωδοψίνη και τώρα την τριχρωμία στους σκύλους.
    Υπάρχουν μερικές ράτσες σκύλων που παρουσιάζουν τριχρωμία, δηλαδή το τρίχωμά τους έχει ανάμικτο άσπρο, μαύρο και καφέ χρώμα, όπως τα English Beagle, τα English Springer Spaniel, τα Australian Cattle dogs, τα Finnish Lapphunds και τα Entlebucker Mountain dogs.
    Το περίεργο με την τριχρωμία δεν είναι στους σκύλους, αλλά στις γάτες.
    Όπως μάλλον θα γνωρίζεις, δεν υπάρχουν τρίχρωμοι αρσενικοί γάτοι. Όσες γάτες παρουσιάζουν τριχρωμία, είναι πάντα και μόνο θηλυκές.
    Πάνος
    13-4-09

    01 Apr
  6. admin

    6

    Και οι φουσκοδεντριές έχουν το χρώμα τους JOHNART και η άνοιξη και τα μελισσάκια και τα άνθη στις πορτοκαλιές. Ακόμα και τα στήθη που αποκαλύπτουν τα γυναικεία ντεκολτέ, καθώς γίνονται πιο ευάερα όσο ζεσταίνει ο καιρός.
    Και όλα αυτά τα χρώματα δεν είναι δοσμένα τυχαία σε όσα ανέφερες, αλλά όλα είναι μελετημένοι κωδικοί που τα διευκολύνουν στη φυσική λειτουργία τους.
    Όλα αυτά περιμένουν τη σειρά τους να έλθει η στιγμή που θα αναφερθούν στο blog. Όμως λυπάμαι και χαίρομαι συνάμα! Είναι ακόμα μ α κ ρ ύ ς ο δρόμος.
    Πάνος
    15-4-09

    01 Apr

Reply to “Καλή Πρωταπριλιά! – Happy April Fool’s Day”