Ομηρος και μεταλλικα χρωματα
Μεταλλικά χρώματα στα Ομηρικά έπη
Αναφερθήκαμε στο παρελθόν στις χρωματικές ομηρικές περιγραφές, οι οποίες θα μας απα- σχολήσουν αρκετές φορές στην συνέχεια, σε μια σειρά άρθρων, τα οποία ναι μεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιους, πιστεύω όμως ότι είναι ένα ιδιόμορφο θέμα, που αν και ανακινήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο μάλλον πέρασε απα- ρατήρητο από τους περισσότερους.
Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που αναρωτήθηκαν για το πόσα και ποια χρώματα αναφέρονται στα ομηρικά έπη.
Πριν προχωρήσω στις χρωματικές αναφορές που υπάρχουν στην Ιλιάδα, θα ήθελα να αναφερθώ στις μεταλλικές αναφορές με τις οποίες προσπαθούν να αποδοθούν κάποιοι χρωματισμοί.
Έχουμε εξηγήσει την δυσκολία χρωματικών εκφράσεων εκείνης της εποχής που οφειλόταν στην μη υπάρχουσα τότε εννοιολογική ανάπτυξη κάποιων χρωματικών ομάδων (ένα αρκετά δύσκολο κεφάλαιο), όμως οι άνθρωποι έβλεπαν τα χρώματα και προσπαθούσαν να τα αποδώσουν στον λόγο τους, πολλές φορές χρησιμοποιώντας μεταλλικούς προσδιορισμούς για να προσεγγίσουν κάποια χρώματα, χαρακτηριστικά κάποιων μετάλλων.
Έτσι λοιπόν στην Ιλιάδα υπάρχει πλήθος μεταλλικών αναφορών, πολλές φορές χωρίς να διευκρινίζεται αν η αναφορά αφορά καθαρά στο μέταλλο ή στο χρώμα του.
Από τα μέταλλα αυτά αρκετές φορές αναφέρονται ο χρυσός και ο χαλκός για να αποδοθούν χρωματισμοί αντίστοιχοι με τα χρώματα αυτών των μετάλλων.
Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται ο άργυρος για να αποδώσει την έννοια του λευκού χρώματος που λαμπυρίζει, αστραποβολά, σαν τα λευκά πόδια της Νηρηίδας Θέτιδας που λάμπουν μέσα στο νερό, όπως λαμπυρίζει η άσπρη (ασημένια) άμμος στο βυθό μιας πεντακάθαρης θάλασσας.
Ο σίδηρος αναφέρεται επίσης ενώ δεν λείπουν αναφορές στον κασσίτερο ο οποίος χαρακτηρίζει κι αυτός μια λευκή απόχρωση, όπως εξάλλου γίνεται και με το ελεφαντόδοντο (όμως αυτό δεν είναι μέταλλο).
Τελευταίο αναφέρω τον κύανο, του οποίου η αναφορά σε αρκετές περιπτώσεις ταιριάζει με την απόδοση του μπλε χρώματος, αλλά αν όντως η λέξη αφορούσε αποκλειστικά το μπλε χρώμα, τότε θα την χρησιμοποιούσε ο Όμηρος και για την απόδοση του χρώματος του Ουρανού και της θάλασσας, ή των (κατά διάφορους ερμηνευτές) μπλε – γαλανών ματιών της θεάς Αθηνάς, που πουθενά κανένα από αυτά τα μπλε στοιχεία δεν αναφέρεται σαν κυανό.
Τι να ήταν άραγε ο κύανος; Μάλλον ήταν ένα μεταλλικό βαθύχρωμο κράμα που πιθανόν αντανακλούσε σκούρες μπλε ακτινοβολίες, ένα σκουρόχρωμο μαυριδερό μέταλλο με μια βαθειά μπλε αντανακλαστική χροιά. Γενικός νομίζεται ότι επρόκειτο για ένα είδος χάλυβα. «Κυανεύς Χάλυψ».
admin is | Topic: εννοιολογία, μεταλλικά χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ομηρος και μεταλλικα χρωματα”