xromata.com


Μπλε (Γ) – Blue (C)

ΜΠΛΕ (γ μέρος)

 

 

 

Είναι χρώμα ψυχρό και δημιουργεί την ψευδαίσθηση της υποχώρησης – απομάκρυνσης ενώ η κύρια συγκινησιακή του ιδιότητα είναι αυτή της ψυχρότητας.

Με την προσθήκη μικρής ποσότητας ματζέντας χάνει την ψυχρότητά του,

 

 

ενώ με λίγο κίτρινο γίνεται τυρκουάζ και προσλαμβάνει μεγαλύτερη ορατότητα,

 

 

διαφορετικά είναι χρώμα στο οποίο το μάτι εστιάζεται δύσκολα.

 

 

Όταν σκουραίνει υπαινίσσεται σκότος, νύχτα και έλλειψη φωτός, ενώ το μπλε κάνει το λευκό να φαίνεται αγνότερο και σε πολλές περιπτώσεις μια μικρή ποσότητα μπλε

 

 

 

απλωμένη μέσα στο άσπρο, εντείνει το αποτέλεσμα του αγνού λευκού.

 

 

Το μπλε υπονοεί τα Ουράνια, την αλήθεια, την αιωνιότητα, αφοσίωση, ειρήνη, νομιμοφροσύνη, αγνότητα, υπερηφάνεια, σοφία και διαλογισμό με τον οποίο συσχετίζεται όπως και με τη χαλάρωση.

 

 

Έρευνες απέδειξαν πως καταστέλλει τον μεταβολισμό, ξεκουράζει τους μύες, έχει καταπραϋντική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βραδύνει τους σφυγμούς και σε περιπτώσεις ασθενειών ή εξάντλησης, αυξάνει η ανάγκη για το χρώμα αυτό. Συμβολίζει σταθερότητα και αντιπροσωπεύει πλήρη ηρεμία, τάξη και γαλήνη.

 

 

Τα αρνητικά του στοιχεία, όπως παγωνιά, νωθρότητα, κατάθλιψη, απομόνωση, είναι απλώς επεκτάσεις των θετικοτήτων του.

Ψυχολογικά αυξάνει την ευαισθησία του ατόμου, το οποίο και πληγώνεται ευκολότερα.

 

 

Το μπλε είναι μια χρωματική αναπαράσταση δυο βασικών βιολογικών αναγκών: Φυσιολογικά της ηρεμίας και ψυχολογικά της ευφορίας, όπου ευφορία είναι ησυχία συν ευχαρίστηση. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση αισθάνεται γαλήνιος, κατασταλαγμένος και ασφαλής.

 

 

Έχει την αχρονικότητα της αιωνιότητας και αντιπροσωπεύει την παράδοση και τις αιώνιες αξίες.

Είναι πολύ δημοφιλές χρώμα, αλλά διαφορετικές χροιές του έλκουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

 

 

 

Είναι το χρώμα που αντιστοιχεί στο πνεύμα και επειδή η ανάπτυξη της υλικής μας υπόστασης δεν χρειάζεται πνευματικά στοιχεία δεν υπάρχει τίποτε βρώσιμο που να έχει φυσικό χρώμα καθαρά μπλε.

 

 

Τεχνητά κεχρωσμένες μπλε τροφές συνήθως προκαλούν απέχθεια, ενώ μπλε χρώμα παίρνουν οι μουχλιασμένες τροφές.

 

 

 

Με τη σημερινή τεχνολογική εξέλιξη παράγονται και υπάρχουν στο εμπόριο τα εξής βασικά μπλε χρώματα:

Ultramarine, Prussian, cobalt, phthalo, indigo, cerulean  και Egyptian blue.

 

 

Στους θυρεούς του ιπποτισμού το μπλε αντικαθίστατο από οριζόντιες γραμμώσεις και συμβόλιζε ευσέβεια, ευλάβεια και ειλικρίνεια.

 

 

Στην αλχημεία ήταν αντίστοιχο του πλανήτη Δία, του κασσίτερου, του ζαφειριού και των ζωδίων των Ιχθύων και του Τοξότη.    

  

 

 

 

 

Translated into English

Blue (part C)

 

It’s a cool color and creates the illusion of recession – removal and its main emotional status is that of coldness.
By adding a small amount of magenta loses its coolness,
while with a little of yellow becomes turquoise and takes on greater visibility,
otherwise is a color that the eye focuses on it difficult.
When darkening suggests dark night and lack of light and blue makes the whites appear purest and in many cases a little blue
stretched out in white, intensifies the effect of pure white.
The blue suggests the heavens, truth, eternity, devotion, peace, loyalty, purity, pride, wisdom and meditation which it is associated with relaxation.
Research has shown that suppresses metabolism, relaxes the muscles, has soothing effect on the central nervous system, delays pulse and in cases of illness or exhaustion the need for this color is increased. It symbolizes stability and represents complete peace, order and tranquility.
Its negative elements such as frost, drowsiness, depression, isolation, are merely extensions of its positivity.
Psychological increases somebody’s sensitivity which hurts easily.
Blue is a color representation of two basic biological needs: Physical calm and psychological welfare fertility which is quietness plus pleasure. Whoever is in that situation feel serene, clarified and safe.
It has the timeless of eternity and represents traditions and eternal values.
It is very popular color, but different blue complexions attract different groups of people.
It’s the color that corresponds to spirit and because the development of our physical existence has no need of spiritual elements to be feed on, there is nothing edible that has natural pure blue color.
Tinted blue artificial foods usually cause aversion and greenish blue color get the moldy food.
With today’s technological development are produced and marketed the following key blue colors:
Ultramarine, Prussian, cobalt, phthalo, indigo, cerulean and Egyptian blue.
In the arms of chivalry blue was replaced by horizontal stripes and was a symbol of piety, devotion and sincerity.
In alchemy blue was similar to Jupiter, tin, sapphire and the zodiac of Pisces and Sagittarius.


is | Topic: μπλε | Tags: None

7 Comments, Comment or Ping

  1. JOHNART

    1

    …όλα τα χρώματα είναι υπέροχα, έχουν τη δική τους χάρη…
    αλλά κατά σειρά προτίμησης…έχουμε και λέμε,
    με μαγεύει το πορτοκαλί ενός ηλιοβασιλέματος,
    με ταξιδεύει το βαθύ μπλε της θάλασσας,
    με ξεκουράζουν οι αποχρώσεις του πράσινου μιας βουνοπλαγιάς,
    με ηρεμεί το γαλάζιο του ουρανού,
    με μελαγχολούν τα μπεζ και τα καφέ του φθινοπώρου,
    …δεν μου αρέσουν…
    το άσπρο γιατί για μένα δεν είναι χρώμα,
    το μαύρο γιατί με πάει στο πένθος,
    το κόκκινο γιατί με πάει στη βία και στο αίμα,
    …εκτός εάν είναι στριγκάκι…εκεί γίνομαι ταύρος.-
    johnart 26-09-2010

    23 Sep
  2. Λυδία

    2

    Γεία σας, εδώ είναι η Λυδία. Πάνο, άργησα να απαντήσω στην ερώτησή σου σχετικά με τα χρώματα που προτιμάμε. Θεωρώ ότι είναι λίγο πολύμπλοκη ερώτηση, διότι η απάντηση εξαρτάται από το τι ακριβώς εννοούμε. Για παράδειγμα αν η ερώτηση αφορά την ενδυμασία μου, τότε θα έλεγα ότι μου αρέσουν:
    μαύρο επειδή το θεωρώ κομψό
    άσπρο επειδή δηλώνει το καθαρό
    κόκκινο επειδή είναι δυναμικό και τολμηρό
    Από την άλλη δεν θα ήθελα ποτέ να έχω ένα κόκκινο ή άσπρο αυτοκίνητο κτλ.
    Σε γενικές γραμμές όλα τα χρώματα είναι υπέροχα, και είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τα διακρίνουμε. Όσο αφορά τη μονοχρωματική όραση θα προτιμούσα τον κόκκινο κόσμο. ΕΣΥ;
    30-10-10

    23 Sep
  3. admin

    3

    Ήμουν σίγουρος Λυδία πως όταν θα απαντούσες στο ερώτημα θα ανέφερες οπωσδήποτε τα τρία αυτά χρώματα, δηλαδή το άσπρο, το μαύρο και το κόκκινο.
    Ναι, το ερώτημα ήταν πολύπλοκο σε περίπτωση που σχετίζουμε τα χρώματα με ρούχα, αναμνήσεις, ψυχολογία κλπ. και απλούστατο αν αναφερθούμε στο χρώμα που μας αρέσει χωρίς λόγο, έτσι αόριστα χωρίς να το ταυτίζουμε με κάτι.
    Καλή η αναφορά των χρωμάτων σου σε σχέση με τα ρούχα, αλλά μου άρεσε περισσότερο η δήλωσή σου πως δεν θα ήθελες να έχεις άσπρο ή κοκκινο αυτοκίνητο. Το σκέφθηκα και αλήθεια, δεν θα μπορούσα να σε φανταστώ με άσπρο ή κόκκινο αμάξι.
    Το άσπρο σε αυτοκίνητο δεν σου πάει γιατί το λευκό είναι το πιο άχρωμο χρώμα που υπάρχει για οχήματα. Σε αντίθεση με το ρόλο του στα ρούχα και αλλού, το άσπρο σε αυτοκίνητο τονίζει περισσότερο τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Συντηρητικό, άτολμο, συμβιβασμένο, αποστειρωμένο, καλύπτει “κρύβει” τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οδηγού… Το κόκκινο πάλι + ταχύτητα = μεγάλο ρίσκο κι’ εσύ μεν ρισκάρεις αλλά ξέρεις τα όριά σου και φθάνεις μέχρι εκεί. Με κόκκινο αυτοκίνητο μπορεί να τα ξεπεράσεις, οπότε;;;
    Τώρα, όσον αφορά στη μονοχρωματική όραση, μάλλον αισθάνομαι πιο άνετα όταν βλέπω τον κόσμο μέσα από πράσινο φίλτρο. Το κόκκινο με κουράζει. Το μπλε με φοβίζει(;).. μου φαίνεται περίεργο, απόμακρο.
    Πάνος
    2-11-10

    23 Sep
  4. Λυδία

    4

    Και εγώ ήμουν σίγουρη, Πάνο, ότι θα διάλεγες τον πράσινο κόσμο, ίσως επειδή κουράστηκες να αγωνίζεσαι οπότε θες και λίγη ηρεμία του πρασινου. Μου άρεσε η παρατήρησή σου σχετικά με τα όρια της ταχύτητας που αναπτύσσω. Πάνο μου, αφού έχω τους πολύτιμους επιβάτες και ταυτόχρονα δεν έχω το κόκκινο Porsche! Εξάλλου ο Allen είπε: Πως θα κάνεις το Θεό να γελάσει; Πες του τα σχέδιά σου!
    Περίεργο, αλλά πράγματι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτιμήση σε κάποιο χρώμα. Απλά μου αρέσει να βλέπω έναν καθαρό γαλάζιο ουρανό, μια ήρεμη μπλε θάλασσα, να βλέπω τα πολύχρωμα λουλούδια στο μπαλκόνι μου, να περπατάω στο πράσινο δάσος, να κοιτάζω το ουρανιο τόξο…
    Αληθεία, ποιο χρώμα μου αρέσει;;;;;;
    7-11-10

    23 Sep
  5. admin

    5

    Ευχαριστώ Λυδία που αιτιολόγησες την επιλογή μου στο να βλέπω έναν πράσινο κόσμο.
    Όταν πειραματιζόμουν και επέλεξα την πράσινη μονοχρωματική οπτική, δεν σκέφθηκα τα αίτια. Μόνο τις ενοχλήσεις που μου προξενούσαν οι άλλες δυο επιλογές. Άρα είχα ανάγκη την πράσινη θέαση και μάλλον έχεις δίκιο ότι επιδιώκω την ηρεμία του πράσινου. Το πράσινο σαν χρώμα της ελπίδας σε ηρεμεί.
    Ναι, δεν πρέπει να σταματήσω να ελπίζω (ένας κόσμος χωρίς ελπίδες είναι δυσβάσταχτος. Το καταλαβαίνω ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διαβαίνουμε όπου οι “ισχυροί” [;] προσπαθούν να μας στερήσουν ακόμα και την ελπίδα). Αντιθέτως, πρέπει να προσδοκώ. ‘Ισως η προσδοκία να είναι ισχυρότερη από την ελπίδα. Την αντιλαμβάνομαι σαν “ενεργοποιημένη” ελπίδα.
    Όσο για σένα.. ποιο χρώμα σου αρέσει;;; Μα φυσικά όοολααα, δηλαδή το φως! Ευτυχισμένοι οι πολύχρωμοι άνθρωποι, αυτοί που δεν σκλαβώνονται κάτω από ένα χρώμα. Γι’ αυτό, όπως ξέρεις εδώ και καιρό έχω αλλάξει την ευχή μου από Πολύχρονος σε Πολύχρωμος και το εννοώ.
    Πάνος
    15-11-10

    23 Sep
  6. 6

    Πάνο δεν σε ξεχνώ. Σε παρακολουθώ συνεχώς και σε συγχαίρω για την ωραία δουλειά που κάνεις και κυρίως για την αγάπη σου για τα χρώματα.Σου εύχομαι η ζωή σου να είναι γεμάτη χρώματα, μυρωδιές και ότι καλύτερο με το Νέο ΄Ετος
    20-12-10

    23 Sep

Reply to “Μπλε (Γ) – Blue (C)”