xromata.com


Ο εννεαδικος πινακας στερεομετρικα (β)

 

Στερεομετρική ανάπτυξη του εννεαδικού πίνακα.

(β)

 

Στο προηγούμενο σχετικό άρθρο https://xromata.com/?p=9014 αναπτύξαμε την επίπεδη επιφάνεια του εννεαδικού πίνακα, σε τρία στερεομετρικά επίπεδα, τοποθετήσαμε το ένα επάνω στο άλλο και καταλήξαμε στην μετατροπή του χρωματικού εννεαδικού πίνακα σε έναν χρωματικό κύβο αποτελούμενο από 27 μικρότερους κύβους (εξάπλευρα).

Παρατηρούμε ότι κάθε πρωτογενές (βασικό) χρώμα, δηλαδή μπλε, κίτρινο, κόκκινο, χρωματίζει 3 από τους μικρούς κύβους, ενώ κάθε δευτερογενές (παράγωγο) χρώμα, ήτοι τα πράσινο, πορτοκαλί, μωβ, χρωματίζει 6 κυβάκια.

Αυτή είναι η πρώτη θεώρηση του χρωματικού μας κύβου.

 

Τώρα θα προχωρήσουμε σε μια άλλη θεώρησή του που θα μας αποκαλύψει περισσότερα.

Παίρνουμε την επάνω (1η) στερεομετρική επιφάνεια του κύβου και την περνάμε με μια διάφανη μπλε βαφή (το χρώμα που αντιστοιχεί στο πνεύμα). Μοιραία βλέπουμε τα χρώματα των 8 από τους 9 μικρότερους κύβους που την αποτελούν να αναμιγνύονται με το μπλε χρώμα και να αλλάζει το χρώμα τους.

Το μπλε κυβάκι παραμένει μπλε, ενώ τα δυο πράσινα γίνονται πιο πράσινα, σκουρότερα. Το κεντρικό κίτρινο πρασινίζει, παίρνει το χρώμα που είχαν προηγουμένως τα δυο πράσινα κυβάκια.

Τα δυο μωβ κυβάκια αποκτούν μια πιο μπλε – μωβ χροιά, ενώ το κόκκινο παίρνει το χρώμα που είχαν προηγουμένως τα μωβ κυβάκια.

Τα δυο εναπομείναντα πορτοκαλί κυβάκια (βάση του συστήματος αφαιρετικής μίξης) αμαυρώνονται, γίνονται καφετιά*. Ουσιαστικά, χάνουν το χρώμα τους, αφού το καφετί δεν θεωρείται καθαρό χρώμα.

Στην συνέχεια παίρνουμε την μεσαία (2η) στερεομετρική επιφάνεια του κύβου και την βάφουμε με το μεσαίο χρώμα, δηλαδή ένα διαφανές κίτρινο (το χρώμα που αντιστοιχεί στην ψυχή).

Παρατηρούμε κι εδώ να αλλάζουν χρώμα τα 8 από τα 9 κυβάκια. Το κεντρικό κυβάκι παραμένει ως έχει, κίτρινο. Το μπλε γίνεται πράσινο σκούρο, ενώ τα δυο πράσινα παίρνουν την ανοιχτότερη πράσινη απόχρωση (αυτήν που έχει πάρει το κίτρινο χρώμα του επάνω επιπέδου).

Τα δυο πορτοκαλί κυβάκια γίνονται φωτεινότερα, αποκτούν ένα ανοιχτότερο πορτοκαλί χρώμα, ενώ το κόκκινο μεταβάλλεται σε πορτοκαλί.

Μένουν τα δυο μωβ χρώματα που παθαίνουν ότι και τα πορτοκαλί του πρώτου επιπέδου. Αμαυρώνονται. Γίνονται καφετιά. Παύουν να έχουν καθαρό χρώμα.

Τώρα θα ασχοληθούμε με την κάτω (3η) στερεομετρική επιφάνεια, που θα την βάψουμε με ένα διάφανο κόκκινο χρώμα (το χρώμα που αντιστοιχεί στην ύλη. Το κόκκινο κυβάκι φυσικά παραμένει κόκκινο, ενώ το κίτρινο γίνεται πορτοκαλί, τα δε πορτοκαλί κυβάκια γίνονται πιο κοκκινωπά, παίρνουν το πορτοκαλί χρώμα που πήρε το κόκκινο του μεσαίου επιπέδου.

Το μπλε μεταβάλλεται σε μωβ, ενώ τα μωβ παίρνουν μια θερμή, πιο ρόδινη απόχρωση.

Τέλος, καφετιά γίνονται τα πράσινα, δηλαδή αμαυρώνονται, παύουν να έχουν καθαρό χρώμα.

*[Όπου έχουμε μείξη συμπληρωματικών χρωμάτων, ήτοι μπλε + πορτοκαλί, κίτρινο + μωβ, κόκκινο + πράσινο, προκύπτει καφετί, δηλαδή δεν εμφανίζεται καθαρό χρώμα]

 

 

Παρατηρήστε τον χρωματικό κύβο που προέκυψε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Εμείς θα επανέλθουμε λίαν συντόμως με τα δικά μας πορίσματα.

 


is | Topic: μαγικά τετράγωνα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο εννεαδικος πινακας στερεομετρικα (β)”