Ταυτοχρονες χροιες ενος αντικειμενου
Οι –ταυτοχρόνως- πολλές χροιές ενός αντικειμένου
Για να αποδώσει το χρώμα του κάθε αντικείμενο χρειάζεται να φωτισθεί από μια φωτεινή πηγή που το φως της προσκρούει και απλώνεται στην επιφάνειά του. Κάθε σημείο της επιφάνειας του αντικειμένου βρίσκεται σε μια δική του σχετική απόσταση προς την φωτεινή πηγή, άρα δεν αντανακλούν όλα τα σημεία ακριβώς την ίδια χροιά, κάτι εμφανέστατο ιδιαίτερα στα στερεομετρικά αντικείμενα.
Επομένως κάθε αντικείμενο στέλνει ταυτόχρονα προς το μάτι μας ένα πλήθος χροιών του χρώματός του. Εδώ επεμβαίνει ο «το μάτι του νου», αφαιρεί τις λεπτομέρειες και μας κάνει να βλέπουμε ένα ενιαίο χρώμα.
[Για το μάτι του νου είχαμε αναρτήσει το άρθρο αυτό –που σας παραθέτουμε σε σύνδεσμο- πριν κάποια χρόνια:
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν οπτικά τον κόσμο που μας περιτριγυρίζει μέσα από το μάτι του νου, ώστε να μας φαίνεται σταθερός και στέρεος, άσχετα με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οράται και οι οποίες επιφέρουν συνεχείς εναλλαγές.
Το μάτι μεταδίδει λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες στον εγκέφαλο ο οποίος κάτω από την επίδραση του «ματιού του νου» δεν τις ανασυνθέτει με λεπτομερή ακρίβεια, αλλά συγκρατεί μόνο τα κύρια χαρακτηριστικά τους.
Έτσι λοιπόν οφείλει κανείς να εστιάσει επί μέρους την προσοχή του για να αντιληφθεί τις χρωματικές διαφορές που συμβαίνουν σε κάποιο αντικείμενο.
Ας πούμε λοιπόν ότι αντικρίζουμε μια κόκκινη μπάλα επάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Για εμάς δεν είναι παρά μια κόκκινη μπάλα.
Αυτή η κόκκινη μπάλα, για να αποδώσει το κόκκινο χρώμα της, από κάπου φωτίζεται. Εφιστώντας την προσοχή μας αντιλαμβανόμαστε πως η φωτιζόμενη μπάλα δημιουργεί σκιά, τόσο πάνω στην λευκή επιφάνεια όπου βρίσκεται, όσο και στον ίδιο τον εαυτό της, στα μέρη της που δεν φωτίζονται πλήρως από την φωτεινή πηγή.
Πολύ καλά λοιπόν έως εδώ. Η μπάλα μας από την πλευρά που φωτίζεται έχει ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, ενώ από την πλευρά που δεν φωτίζεται το χρώμα της σκουραίνει, οπότε έχουμε μια σκουρωπή κόκκινη χροιά. Επομένως η ολοκόκκινη μπάλα μας στην πραγματικότητα φαίνεται με δυο κόκκινες αποχρώσεις. Παράλληλα δημιουργεί και μια γκρίζα σκιά, όπου σκιάζει την λευκή επιφάνεια πάνω στην οποία βρίσκεται.
Τώρα, αν προσέξουμε καλύτερα, δεν βλέπουμε μόνο δυο κόκκινες αποχρώσεις πάνω στην επιφάνεια της μπάλας, αλλά περισσότερες.
Κατ’ αρχάς, στο σημείο όπου προσπίπτει το φως, έχουμε πλήρη αντανάκλαση του φωτός, οπότε το σημείο αυτό είναι λευκό. Γύρω από το σημείο της αντανάκλασης, όπου ο φωτισμός είναι έντονος, το κόκκινο χρώμα φαίνεται πολύ έντονο και φωτεινό. Τα πιο απομακρυσμένα σημεία προβάλλουν την κόκκινη χροιά της μπάλας σε πλήρη κορεσμό, ενώ στην συνέχεια, τα σημεία που δεν δέχονται πλήρως τον φωτισμό αρχίζουν να σκουραίνουν.
Αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά, θα δούμε πως το σκιασμένο τμήμα της μπάλας δεν έχει παντού το ίδιο σκουρωπό κόκκινο χρώμα. Κάποια σημεία του, που δέχονται φως από την αντανάκλαση της λευκής επιφάνειας πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη η μπάλα, είναι κάπως φωτεινότερα από το υπόλοιπο σκιασμένο κόκκινο χρώμα, ενώ κάποια άλλα, στις άκρες του σκιερού τμήματος, φαίνονται σκουρότερα.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την σκιά της μπάλας*. Δεν έχει παντού το ίδιο γκρίζο χρώμα. Στις άκρες της σκιάς, το γκρίζο χρώμα της εξασθενεί βαθμιαία, ώσπου να λευκανθεί τελείως και να εξομοιωθεί με το λευκό της επιφάνειας, ενώ στα σημεία όπου αντανακλάται πάνω στην σκιά το σκιασμένο κόκκινο χρώμα της μπάλας, το γκρι παίρνει μια ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση.
Όλες αυτές τις χρωματικές λεπτομέρειες, εάν δεν επιστήσουμε την προσοχή μας, το μάτι του νου τις διαγράφει και μας πληροφορεί πως απλώς ατενίζουμε μια κόκκινη μπάλα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την εναλλαγή του φωτός της ημέρας. Το κόκκινο για το μάτι του νου είναι κόκκινο είτε το βλέπουμε φωτισμένο από μια λαμπρή λιακάδα, είτε το βλέπουμε κάτω από μια βαριά συννεφιά. Το ίδιο και το μπλε, το λευκό, το κίτρινο και όλα τα χρώματα.
Στην πραγματικότητα διαφέρουν σημαντικά οι πραγματικοί χρωματισμοί όταν θωρούνται κάτω από διαφορετικές φωτεινές συνθήκες, όμως το μάτι του νου τους θεωρεί ίδιους.
[*Για την σκίαση διαβάστε εδώ: https://xromata.com/?p=6954 ]
admin is | Topic: Uncategorized, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Το μάτι του νου, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ταυτοχρονες χροιες ενος αντικειμενου”