Τα χρωματα του αιματος
Τα χρώματα του αίματος
Το χρώμα του αίματος, του βασικού χυλού ζωής του ζωικού βασιλείου, είναι κόκκινο. Πασίγνωστο!
Έχουν όμως όλοι οι υπήκοοι του βασιλείου μας, του ζωικού, κόκκινο αίμα; Με άλλα λόγια, έχουμε όλοι κόκκινο αίμα ή μήπως υπάρχει αίμα και σε άλλα χρώματα;
Ωω! Φυσικά δεν αναφερόμαστε στο μύθευμα ότι οι βασιλείς και οι ευγενείς είναι γαλαζοαίματοι! Τα μαλάκια –όπως θα δούμε παρακάτω- σίγουρα είναι γαλαζοαίματα. Αυτοί όχι! Βασιλείς και ευγενείς έχουν κόκκινο αίμα, όπως όλος ο κόσμος.
Οι άνθρωποι και η πλειονότης των ζώων έχουν ΚΟΚΚΙΝΟ αίμα, που ο χρωματισμός του οφείλεται στην βιοχρωστική αιμογλομπίνη.
Η αιμογλομπίνη είναι μια χρωστική πρωτεΐνη που σχηματίζεται από υποομάδες, τις καλούμενες ‘αίμες’. Αυτές οι υποομάδες περιέχουν σίδηρο και η δομή τους δίνει στο αίμα το κατακόκκινο χρώμα του όταν οξυγονώνεται. Όταν αποξυγονώνεται το χρώμα του γίνεται σκούρο κόκκινο, όχι μπλε – μωβ όπως νομίζουμε οι περισσότεροι.
Πέρα από το σύνηθες κόκκινο αίμα, χαρακτηριστικό των ζώων, υπάρχουν κάποιοι υπήκοοι του ζωικού βασιλείου με διαφορετικό χρώμα αίματος. Κάποιοι έχουν μπλε, κάποιοι πράσινο, ενώ άλλων των αίμα έχει χρώμα βιολετί.
Αίμα με ΜΠΛΕ χρώμα έχουν οι αράχνες, τα μαλακόστρακα, κάποια μαλάκια, τα χταπόδια, οι σουπιές και τα καλαμάρια.
Το μπλε αίμα τους οφείλεται στην χρωστική αιμοκυανίνη η οποία, αντίθετα με την αιμογλομπίνη που δεσμεύεται με τα κόκκινα αιματοκύτταρα, πλέει ελεύθερη μέσα στο αίμα.
Η αιμοκυανίνη περιέχει χαλκό αντί για σίδηρο. Όταν αποξυγονώνεται το αίμα είναι άχρωμο, όμως όταν οξυγονώνεται αποκτά μπλε χροιά.
ΠΡΑΣΙΝΟ αίμα έχουν κάποιοι δακτυλιοειδής σκώληκες, κάποιες λειχήνες και μερικά θαλάσσια σκουλήκια.
Χημικά παρόμοια με την αιμογλομπίνη είναι η χρωστική χλωροκρουορίνη. Το αίμα ορισμένων ειδών περιέχει και τις δυο, αιμογλομπίνη και χλωροκρουορίνη. Γίνεται ανοιχτό πράσινο όταν αποξυγονώνεται και πράσινο όταν οξυγονώνεται, αν και μερικές φορές, όταν έχει πυκνότερη συγκέντρωση χρωστικών φαίνεται ανοιχτό κόκκινο.
ΒΙΟΛΕΤΙ αίμα έχουν θαλασσινά σκουλήκια, μεταξύ των οποίων οι φυστικοσκώληκες, οι φαλλόμορφοι σκώληκες, καθώς και τα βραχιόποδα. Το χρώμα του αίματός τους οφείλεται στην χρωστική αιμορυθρίνη.
Η αιμορυθρίνη μεταφέρει το ¼ του οξυγόνου που μεταφέρεται από την αιμογλομπίνη. Σε κατάσταση αποξυγόνωσης η αιμορυθρίνη είναι άχρωμη, ενώ όταν οξυγονώνεται παίρνει ένα ρόδινο – βιολετί χρώμα.
admin is | Topic: Uncategorized, ζωα και χρωματα, κόκκινο, μπλε, μωβ, Πράσινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Τα χρωματα του αιματος”