xromata.com


Γ. Ιττεν: Η μελετη των χρωματων

 

[Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα]


Η μελέτη των χρωμάτων

(κατά Γιοχάννες Ίττεν)


Για τον Γιοχάννες Ίττεν, τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο για τον κόσμο των χρωμάτων, μιλήσαμε πρόσφατα. https://xromata.com/?p=8390

Η συνεισφορά του στην κατανόηση των χρωμάτων είναι μεγάλη και δυνατή. Μέσα στο έργο του, στην εισαγωγή του «Τέχνη του χρώματος», αναφέρει τα εξής για την μελέτη τους:

Τα χρώματα μπορούν να μελετηθούν από διαφορετικές απόψεις.

 

 

 

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ μελετά την ενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων ή τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα φωτεινά σωματίδια που παράγουν το φως, τις διάφορες δυνατότητες παραγωγής των χρωματικών φαινομένων, ιδιαίτερα την ανάλυση του λευκού φωτός στα χρώματα του πρίσματος και το πρόβλημα του χρώματος των σωμάτων.

Μελετά τις μίξεις των χρωματικών φώτων, τα φάσματα διαφορετικών στοιχείων, τον αριθμό των ταλαντώσεων και τα μήκη των διαφόρων χρωματικών κυμάτων. Η μέτρηση και κατάταξη των χρωμάτων ανήκουν στον χώρο έρευνας της φυσικής.

 

 

 

 

 

Ο ΧΗΜΙΚΟΣ μελετά την μοριακή σύσταση της χρωματικής ύλης, ή αλλιώς χρωστικών υλών, τα προβλήματα διατήρησης των χρωμάτων και την αντίστασή τους στο φως, τα συνδετικά υλικά και την προετοιμασία των συνθετικών χρωμάτων. Η χημεία των βαφών περιλαμβάνει σήμερα ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο της βιομηχανικής έρευνας και παραγωγής.

 

 

 

 

Ο ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΣ εξετάζει τις διαφορετικές δράσεις του φωτός και των χρωμάτων πάνω στο οπτικό μας σύστημα –μάτι και εγκέφαλο- και μελετά τις συνθήκες και τις ανατομικές λειτουργίες του.

Εδώ οι μελέτες που αφορούν στην φωτεινή – σκοτεινή όραση,  την οπτική εικόνα διαφορετικών χρωμάτων, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Επίσης το φαινόμενο του μετεικάσματος ανήκει στο πεδίο της φυσιολογίας.

 

 

 

 

Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της δράσης των χρωματικών ακτινοβολιών στην ψυχή και το πνεύμα μας. Ο συμβολισμός, η εκλογή και οι περιορισμοί των υποκειμενικών χρωμάτων είναι σημαντικά θέματα που η ψυχολογία οφείλει να λύσει.

Οι εκφραστικές δράσεις των χρωμάτων, ανήκουν επίσης στο τεχνικό πεδίο του ψυχολόγου.

 

 

 

 

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ που θέλει να γνωρίσει το αποτέλεσμα των χρωμάτων από αισθητική άποψη, πρέπει να έχει γνώσεις τόσο φυσιολογίας, όσο και ψυχολογίας. Οι συνθήκες που βασιλεύουν στο μάτι και στον εγκέφαλο και οι σχέσεις μεταξύ της πραγματικότητας των χρωμάτων και των επιδράσεων τους πάνω στον άνθρωπο, είναι το σημαντικότερο έργο στο οποίο αφιερώνεται ο καλλιτέχνης δημιουργός.

 

 

 

 

Τα οπτικά, ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα συνδέονται με πολλούς και διάφορους τρόπους μέσα στον κόσμο των χρωμάτων και η διευθέτησή τους πρέπει να βασίζεται στην αισθητική μελέτη των χρωμάτων.

Για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, την επιστήμη της Τέχνης, για τους αρχιτέκτονες και τους δημιουργούς μόδας, τα προβλήματα υποκειμενικής ευαισθησίας σε καθορισμένα χρώματα είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Το αισθητικό πρόβλημα των χρωμάτων μπορεί να εξετασθεί από τριπλή άποψη:

Αισθητή – οπτική άποψη (εντύπωση).

Ψυχική άποψη (έκφραση)

Νοητική – συμβολική άποψη (κατασκευή).

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γ. Ιττεν: Η μελετη των χρωματων”