xromata.com


Γιοχαννες Ιττεν

 

Γιοχάννες Ίττεν

(Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα)


 

 

Για τον χρωματικό κύκλο έχουμε μιλήσει πολύ παλιά, πριν αρκετά χρόνια, στο ξεκίνημα της ιστοσελίδας αυτής. Πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο για την κατανόηση των χρωμάτων, τον διαχωρισμό τους σε ψυχρά και θερμά χρώματα και την χρησιμοποίησή τους σε διάφορες εφαρμογές.

https://xromata.com/?p=252

Ο απλός αυτός χρωματικός κύκλος περιέχει τα 3 βασικά – πρωτογενή χρώματα και τα τρία παράγωγά τους – δευτερογενή χρώματα.

Ο Γιοχάννες Ίττεν ανέπτυξε τον χρωματικό κύκλο έτσι ώστε να εμφανίζει και τα 6 τριτογενή χρώματα, ένα εργαλείο πολύ πιο αναλυτικό από τον απλό κύκλο. Έτσι, ο κύκλος του Ίττεν με τις 12 βασικές χρωματικές αποχρώσεις, αλλά και με την ανάπτυξή τους από 3 σε 6 κι’ από 6 σε 12, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με τα χρώματα και τους ποικίλους αρμονικούς συνδυασμούς τους.

 

 

Ο κύκλος αυτός δεν είναι το μοναδικό χρωματικό έργο του Γιοχάννες Ίττεν ο οποίος ασχολήθηκε με τους συνδυασμούς και τις σχέσεις μεταξύ των χρωμάτων, με τα μετεικάσματα κ.α.

Πριν αναρτήσουμε ένα άρθρο στην παρουσίαση και ανάλυση του κύκλου του Ίττεν, ας πούμε λίγα λόγια γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που είναι ένας από αυτούς που ασχολήθηκαν και αφιερώθηκαν στα χρώματα και τον κόσμο τους.

 

 

Ο Ελβετός Γιοχάννες Ίττεν (Johannes Itten) γεννήθηκε στο Λίντεν της Ελβετίας στις 11 Νοεμβρίου του 1888 και πέθανε στις 25 Μαρτίου του 1967 στην Ζυρίχη. Αφιέρωσε όλη του την ζωή στην μελέτη του χρώματος. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του σαν καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης, άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες θεωρητικές γνώσεις περί χρώματος στην Στουτγκάρδη, από το 1913 έως το 1916,  στον κύκλο του Άντολφ Χέλτζελ, που δίδασκε στην Ακαδημία της Στουτγκάρδης, επηρεασμένος από την «Θεωρία των χρωμάτων» του Γκαίτε και τον «χρυσό αριθμό φ».

 

 

Η ζωγραφική του Ίττεν και αφετέρου οι συστηματικές μελέτες του, του επέτρεψαν να επαληθεύσει και να τροποποιήσει όλες τις χρωματικές θεωρίες που του ήταν προσιτές. Σαν τον φυσικό που εξετάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των χρωμάτων, έτσι αντιμετώπιζε ο Ίττεν τα καλλιτεχνικά και πρακτικά προβλήματα που θέτει το χρώμα στον ζωγράφο και στον άνθρωπο που δουλεύει με αυτό.

Η σπουδαιότητα του καλλιτεχνικού έργου του Γιοχάννες Ίττεν για την μοντέρνα τέχνη του 20ου αιώνα είναι αναμφισβήτητη.

 

 

Η θεωρία του, όπως εκτίθεται μέσα στο έργο «Τέχνη του χρώματος», που εκδόθηκε και έγινε γνωστή σε πολλές χώρες, χαρακτηρίζεται από μια αδιαφιλονίκητη ενότητα, οφειλόμενη στις γνώσεις του μεγάλου ζωγράφου και τις εμπειρίες του προοδευτικού παιδαγωγού, που ήταν οι δυο θεμελιώδεις τάσεις της προσωπικότητάς του.

Η υποκειμενική αντίληψη του χρώματος από την μια πλευρά, οι αντικειμενικοί νόμοι της χρωματομετρίας από την άλλη, αποτελούν τους δυο πόλους αυτής της πραγματείας.

Κατά τον Ίττεν, θα πρέπει να αποκτήσουμε μια σφαιρική γνώση των αντικειμενικών νόμων του χρώματος, που μελετώνται με βάση τον χρωματικό κύκλο, την χρωματική σφαίρα και τις χρωματικές αντιθέσεις.

Ο Ίττεν στο έργο του «Η τέχνη του χρώματος» διατύπωσε μια θεωρία με αδιαφιλονίκητη ενότητα, που υπακούει πλήρως σε κανόνες και νόμους. Οτιδήποτε αναφέρει το τεκμηριώνει και επιστημονικά, όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά και με την ευαισθησία του ζωγράφου, αφού αντικείμενο της μελέτης του είναι το χρώμα, ένα αντικείμενο που δεν έχει μόνο υλική υπόσταση, αλλά όπως αναφέρει ο ίδιος και ψυχική και πνευματική.

 

 

Ο Ίττεν υπήρξε ακόλουθος του μαζντασνανισμού (mazdaznan), ενός νέο-ζωροαστρικού θρησκεύ- ματος που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα, που υποστήριζε ότι η γη πρέπει να αποκατασταθεί σε έναν κήπο (παράδεισο) όπου η ανθρωπότητα θα μπορούσε να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με τον Θεό.

Ήταν αυστηρά χορτοφάγος και διαλογιζόταν, θεωρώντας αυτά σαν μέσα για να αναπτύξει την εσωτερική του κατανόηση και διαίσθηση, κύρια πηγή –κατ’ αυτόν- καλλιτεχνικής έμπνευσης και πρακτικής.

 

 

Ο μυστικισμός του και ο σεβασμός που ενέπνεε σε πολλούς φοιτητές του, οι οποίοι τον ακολούθησαν στα πιστεύω του, τον έφεραν σε ρήξη με τον Walter Gropius, ο οποίος ήθελε να αλλάξει την κατεύθυνση της σχολής Bauhaus της Βαϊμάρης προς την μαζική παραγωγή αντί της αποκλειστικά ατομικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Το ρήγμα αυτό οδήγησε τον Ίττεν, το 1923, στην παραίτησή του από τη σχολή Bauhaus και την άμεση αντικατάστασή του.

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γιοχαννες Ιττεν”