xromata.com


Μορφες πυρακτωσης

 

Άλλα παραδείγματα πυράκτωσης

 

 (από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)

 


Ο χρωματισμός μιας πυράκτωσης χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση της θερμοκρασίας της ακτινοβολίας της.

Από την απλή φλόγα ενός κεριού μέχρι τον δημόσιο φωτισμό, από τους κοινούς λαμπτήρες, τις διάφορες σύγχρονες λάμπες, τα φλας των φωτογραφικών μηχανών, όλες αυτές οι πηγές φωτισμού βασίζονται στην πυράκτωση.

 

 

Συνήθως ο στόχος σε μια κατασκευή πηγής φωτισμού είναι να αποφευχθεί ο χρωματισμός της ακτινοβολίας και να επιτευχθεί φως όσον το δυνατόν ομοιόμορφα λευκό.

 

 

Η κατεργασία των μετάλλων εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τις ευδιάκριτες αλλαγές της χρωματικής τους θερμοκρασίας. Οι σιδεράδες θερμαίνουν τον σίδηρο στην θερμοκρασία της κόκκινης ακτινοβολίας για να τον επεξεργαστούν, ενώ οι κοσμηματοτεχνίτες οφείλουν να γνωρίζουν σε ποια ακριβώς χρωματική θερμοκρασία μπορεί κάθε μέταλλο να καταστεί έτοιμο για επεξεργασία, όπως π.χ. το ασήμι επεξεργάζεται όταν θερμαινόμενο αποκτήσει μια θαμπή ροζ απόχρωση.

 

 

Τα λαμπερά λευκά χρώματα των πυροτεχνημάτων είναι κι αυτά αποτελέσματα πυράκτωσης. Μέταλλα όπως το μαγνήσιο φθάνουν στην λευκόχρωμη θερμοκρασία όταν αναφλέγονται. Τα άλλα χρώματα που παράγονται σε πυροτεχνικές εργασίες οφείλονται μάλλον σε φωταύγεια παρά σε πυράκτωση.

 

 


is | Topic: φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Μορφες πυρακτωσης”