Καροτινη – βητα
Καροτίνη – βήτα (β-Carotene)
Στα καροτένια γενικώς έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές, καθώς και για τις υπο-ομάδες τους, μεταξύ των οποίων ζωτική σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό έχουν τα βήτα – καροτένια.
Τα καροτένια – βήτα, όπως και όλα τα υπόλοιπα καροτένια, ενώ είναι χρωστικές που συντίθενται στα φυτά, δεν μπορούν να παραχθούν από ζωικούς οργανισμούς, αλλά εκλαμβάνονται από αυτούς διατροφικά.
Συγκεκριμένα, συν τοις άλλοις, στο άρθρο «Καροτένια» (5/3/2016)
γράφουμε τα εξής:
«Τα β-καροτένια αποθηκεύονται στο συκώτι και στο σωματικό λίπος, ενώ σχηματίζουν την βιταμίνη Α, σημαντικό στοιχείο για τον αμφιβληστροειδή του ματιού»
Στο παρόν άρθρο, υπογραμμίζουμε την φράση ‘σχηματίζουν την βιταμίνη Α’ για να τονίσουμε την σπουδαιότητα των ειδικών αυτών χρωστικών που είναι αναγκαίες για την δημιουργία της βιταμίνης Α, απαραίτητου συστατικού για την καλή μας όραση, την ευλειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την υγεία του δέρματος, αλλά και την καλή ανάπτυξη δοντιών και σκελετού.
Δεν θα σας κουράσουμε με περαιτέρω ανάλυση γύρω από τα καροτένια – βήτα που είναι ο πρόδρομος της βιταμίνης Α.
Όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες και την μελέτη τους, ας ρίξει μια ματιά στον αντίστοιχο σύνδεσμο της βικιπέδια,
https://en.wikipedia.org/wiki/Beta-Carotene
γιατί εμείς επανήλθαμε στο θέμα των καροτενοειδών, ειδικότερα της βήτα – καροτίνης, όχι τόσο για να την εξετάσουμε λεπτομερώς, αλλά εφορμούμενοι από ένα αρθράκι που ετοιμάσαμε για να αναρτηθεί λίαν προσεχώς, με θέμα το «χρυσό ρύζι», το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες πληθυσμών που υποφέρουν από το σύνδρομο VAD (vitamin A deficiency), έλλειψης (ή ανεπάρκειας) βιταμίνης Α.
Μπορεί το σύνδρομο VAD για πολλούς από εμάς να είναι ίσως κάτι πρωτάκουστο, κάτι που να νομίζουμε πως δεν υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον μας, όμως, όπως εννόησα προσφάτως, παρακολουθώντας την προσφορά κάποιων μαθημάτων ιστορίας μιας αξιέπαινης πανεπι- στημιακής καθηγήτριας, καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα ορισμένων θεμάτων, γεγονότων κλπ. μόνο όταν αντιληφθούμε τα ποσοτικά τους μεγέθη, είτε έχουν να κάνουν με τον χώρο, ή τον χρόνο ή αυτήν καθαυτήν την ποσότητα.
Έτσι λοιπόν, θα κατανοήσουμε την σοβαρότητα που παίζουν στην ζωή μας τα καροτένια, όταν συνειδητοποιήσουμε πως η έλλειψη της βιταμίνης Α, η δημιουργία της οποίας βασίζεται σε αυτά, επιφέρει σήμερα, στην εποχή μας, μισό εκατομμύριο τυφλώσεις τον χρόνο και περίπου 1 με 2 εκατομμύρια θανάτους.
Προσοχή λοιπόν στην επάρκεια βήτα – καροτενίων στον οργανισμό μας. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που μας τροφοδοτούν με βήτα – καροτένια δεν οδηγεί σε υπερβιταμίνωση Α, εντούτοις μπορεί να προκαλέσει καροτένωση (carotenosis), μια καλοήθη κατάσταση κατά την οποία το δέρμα αποκτά μια πορτοκαλί απόχρωση.
Αυτό μου θυμίζει ένα πραγματικό, κάπως χιουμοριστικό, γεγονός που το έζησα τότε, στην δεκαετία των 70’s, σε ένα κυκλαδίτικο νησί που τότε, παρότι είχε αρχίσει να απλώνεται η φήμη του, παρέμενε απλό κι αυθεντικό. Εάν, παραθερίζοντας στο νησί εκείνο πήγαινες μετά τις 9:30 το πρωί στα μανάβικα του νησιού, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις να αγοράσεις καρότο, ούτε λεμόνι. Το γιατί, το καταλάβαινες λίγο αργότερα στην παραλία, όπου όλοι οι λουόμενοι έτρωγαν καρότα για να αποκτήσουν χρυσομπρούντζινο χρώμα, ενώ έτριβαν τα μαλλιά τους με λεμονόκουπες για να τους δώσουν, ηλίου συνεπικουρούντος, χρυσαφένιες χροιές. Οπότε, αν ήθελες απαραιτήτως να αγοράσεις καρότα και λεμόνια, έπρεπε, αν και ξενυχτισμένος, να βάλεις ξυπνητήρι να προλάβεις πριν αδειάσουν τα μανάβικα.
admin is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Καροτινη – βητα”