Βασικη φυσικη λειτουργια χρωστικων ουσιων
Βασική φυσική λειτουργία των χρωστικών ουσιών
Στις χρωστικές ουσίες και στην λειτουργία τους έχουμε αναφερθεί γενικά. Ας δούμε τώρα κάπως αναλυτικότερα την βασική φυσική λειτουργία τους:
Οι χρωστικές εμφανίζουν το χρώμα τους επειδή απορροφούν επιλεκτικά ορισμένα μήκη κύματος του ορατού φωτός και αντανακλούν τα υπόλοιπα.
Το λευκό φως είναι ένα περίπου ισομερές μίγμα όλου του φάσματος του ορατού φωτός που κυμαίνεται σε ένα εύρος από 375-400 έως 760-780 νανόμετρα. Όταν αυτό το φως συναντά μια χρωστική ουσία, τμήματα του φωτός (ορισμένα μήκη κύματος που χρειάζεται η χρωστική για την μεταφορά ενεργειακού φορτίου) απορροφώνται από τα συζευγμένα συστήματα ηλεκτρονίων της χρωστικής ουσίας, ενώ τα άλλα μήκη κύματος ανακλώνται διασκορπιζόμενα. Έτσι αφαιρείται κάποιο μέρος του λευκού φωτός και αντανακλάται αυτό που περισσεύει από την διαδικασία ενεργειακής απορρόφησης. Το νέο ανακλώμενο τμήμα του φάσματος του ορατού φωτός εμφανίζεται σαν χρώμα, το χρώμα που προέρχεται από τα ανακλώμενα (μη απορροφηθέντα) μήκη κύματος.
Οι χρωστικές ουσίες, σε αντίθεση με τις φωσφορίζουσες ή φθορίζουσες ουσίες, μπορούν μόνο να αφαιρούν μήκη κύματος από την πηγή φωτός χωρίς να έχουν την ικανότητα να προσθέσουν νέα (μήκη κύματος).
Η εμφάνιση του χρώματος των χρωστικών ουσιών είναι στενά συνδεδεμένη με το χρώμα της φωτεινής πηγής.
Το ορατό φάσμα του ηλιακού φωτός έχει υψηλή θερμοκρασία και ένα αρκετά ομοιόμορφο καταμερισμό των χρωματικών ακτινοβολιών, έτσι ώστε να θεωρείται το πρότυπο λευκός φως. Τεχνητές φωτεινές πηγές έχουν άνισο καταμερισμό των ακτινοβολιών οπότε απέχουν από το πρότυπο του ηλιακού φωτός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι χρωστικές ουσίες εμφανίζουν διαφορετικούς χρωματισμούς.
Εργαστηριακές μετρήσεις χρωμάτων για τον αριθμητικό προσδιορισμό της χροιάς του χρώματος, πρέπει να γίνονται κάτω από μια πηγή φωτός D65 (Daylight 6500K) που έχει περίπου την θερμοκρασία του χρώματος του ηλιακού φωτός.
Άλλες ιδιότητες του χρώματος, όπως ο κορεσμός και η φωτεινότητα, καθορίζονται από άλλες ουσίες που συνοδεύουν τις χρωστικές.
Συνδετικές και συμπληρωτικές ουσίες που προστίθενται στις καθαρές χημικές χρωστικές, έχουν τα δικά τους πρότυπα απορρόφησης και ανάκλασης τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την τελική απόδοση του χρώματος.
Ομοίως, σε μίγματα χρωστικών με συνδετικές ουσίες, κάποιες επιμέρους ακτίνες του φωτός δεν μπορούν να συναντήσουν τα χρωστικά μόρια, οπότε ανακλώνται ως έχουν. Αυτές οι αδέσποτες ακτίνες της φωτεινής πηγής συμβάλλουν σε μια ελαφρότερη απόδοση του κορεσμού του χρώματος. Καθαρές χρωστικές ουσίες επιτρέπουν πολύ λίγο φως να τους διαφύγει, αποδίδοντας έτσι ένα εξαιρετικά κορεσμένο χρώμα.
Μικρή ποσότητα χρωστικής ουσίας αναμιγνυόμενη με πολλή λευκή συνδετική ουσία θα εμφανιστεί με χαμηλότερο κορεσμό, σε απαλότερο τόνο λόγω της υψηλής ποσότητας ανάκλασης λευκού φωτός.
admin is | Topic: βαφές, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα, φως, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Βασικη φυσικη λειτουργια χρωστικων ουσιων”