Η ευαισθησια του ανθρωπινου ματιου
Χρωματικά φαινόμενα
Το ανθρώπινο μάτι
Ευαισθησία
Εδώ και αρκετό καιρό σας έχουμε παραθέσει ένα σύνδεσμο (link) με την ονομασία COLOR PHENOMENA (χρωματικά φαινόμενα) όπου είναι συσσωρευμένες, συνοπτικά και περιληπτικά, πολλές και ενδιαφέρουσες αναφορές, γύρω από το φαινόμενο χρώμα και τον κόσμο στον οποίο εκτείνεται το φαινόμενο αυτό.
Επειδή ο όγκος της εργασίας αυτής είναι αρκετά μεγάλος και ποικίλος, καταλαμβάνοντας διάφορα πολυποίκιλα και ιδιαίτερα θέματα γύρω από τα φαινόμενα του φωτός, της όρασης και των χρωμάτων, αλλά και επειδή είναι γραμμένος στα αγγλικά και με όρους οικείους μεν, αλλά δύσκολους ακόμα και σε όσους ασχολούνται με αυτή την θεματολογία, θα σας μεταφέρουμε τμηματικά κάποια από αυτά τα θέματα, εδώ στην ιστοσελίδα μας, μεταφρασμένα στην ελληνική.
Ευαισθησία
Του ανθρώπινου ματιού
Το σχεδιάγραμμα που σας παραθέτουμε ανωτέρω, παρουσιάζει την λειτουργία της αντίληψης της χρωματικής φωτεινότητας του ανθρώπινου οφθαλμού.
Μπορούμε να διακρίνουμε πολύ ευκολότερα την χρωματική φωτεινότητα του φωτός στο τμήμα του φάσματος που εκτείνεται από τις τυρκουάζ, πράσινες και κίτρινες ακτινοβολίες, απ’ ότι στα άλλα μέρη του.
Μεταξύ των 500 και 600 νανομέτρων το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 7,5 εκατομμύρια χρωματικές αποχρώσεις.
Μεταξύ των 400 και 500 νανομέτρων το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 1,2 εκατομμύρια χρωματικές αποχρώσεις.
Μεταξύ των 600 και 700 νανομέτρων το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 1,3 εκατομμύρια χρωματικές αποχρώσεις.
(Συνολικά ένας φυσιολογικός τριχρωματικός οφθαλμός ξεχωρίζει περίπου δέκα εκατομμύρια αποχρώσεις).
Ο μέσος όρος χρωματικής ευαισθησίας του γυναικείου ανθρώπινου οφθαλμού είναι διαφορετικός από αυτόν του ανδρικού.
Οι γυναίκες έχουν καλύτερη δυνατότητα διαφοροποίησης των χρωμάτων υψηλών συχνοτήτων και χαμηλών κυματικών μηκών απ’ ότι οι άνδρες. Τα σκούρα βιολετιά και τα σκούρα μπλε χρώματα είναι το καλύτερο παράδειγμα. Ένα μαύρο κουστούμι στους άνδρες φαίνεται απλώς μαύρο, ενώ οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να διακρίνουν μια μωβ ή μπλε χροιά πάνω σ’ αυτό το ίδιο μαύρο.
Η χρωματική ευαισθησία του ανθρώπινου οφθαλμού είναι μοναδική για τον καθένα μας, όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα και αλλάζει ανάλογα με την γωνία θέασης, όπως γενικότερα και με την ενηλικίωση.
admin is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Η ευαισθησια του ανθρωπινου ματιου”