xromata.com


Ζωγραφοι και ζωγραφικη: Bridget Riley

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

Bridget Riley (1931)

Cartoon for RA

Mayor Rowan Gallery, Λονδίνο

 

 

Έχομε ξεκινήσει, εδώ και καιρό,  μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο της σειράς και θα ασχοληθούμε αυτή τη φoρά με την ζωγράφο Bridget Riley και τον πίνακά της”Cartoon for RA που βρίσκεται στην γκαλερί Μayor Rowan, στο Λονδίνο.

 

 

Όταν το 1981 η Bridget Riley ταξίδεψε στην Αίγυπτο, εντυπωσιάστηκε από τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Είχαν διατηρήσει την ίδια χρωματική γκάμα –κόκκινο, κίτρινο, μπλε, τυρκουάζ, και πράσινο, μαζί με άσπρο και μαύρο- για περισσότερο από 3000 χρόνια, και τα χρησιμοποιούσαν σε όλες τις διακοσμήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, κοσμηματοποιίας, επιπλοποιίας και κεραμικής.

Τα χρώματα συνδυάζονταν έτσι ώστε να παράγουν πολύ δυνατά και συναρπαστικά συναισθήματα.

 

 

Η Bridget Riley είναι μια καλλιτέχνις με εξαιρετική ευαισθησία στο χρώμα. Την εντυπωσίαζε ο τρόπος κατά τον οποίο τα χρώματα αποδίδουν το φως, την διάθεση, την δραστηριότητα και ο τρόπος κατά τον οποίο μεμονωμένα χρώματα έχουν την ‘προσωπική’ τους ζωή και ταυτότητα.

Χρησιμοποίησε χρωματικές λωρίδες γιατί αυτός ο σχηματισμός τις επέτρεψε να βάζει τα χρώματα το ένα πλάι στο άλλο, άκρη με άκρη, σε μεγάλες αποστάσεις.

 

 

Όταν τα χρώματα τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν μεταξύ τους έτσι ώστε να παράγουν εντυπώσεις και αισθήματα στο μάτι και τον νου. Μπορούν να αλλάζουν το φαινομενικό χρώμα τους, να κινούνται στον χώρο, ή να προκαλούν το μάτι να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν εκεί.

Τους πίνακές της πρέπει να τους κοιτά κανείς στην φυσική τους μορφή, γιατί μόνο τότε οι πραγματικές χροιές και τα μεγέθη αποδίδουν αυτές τις επακριβώς υπολογισμένες εντυπώσεις.

 

 

 

 

Με αυτό, το 20 άρθρο, κλείνει η σειρά που είχαμε ξεκινήσει, εδώ και καιρό, για  την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, από τον μεσαίωνα έως σήμερα, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο αντίστοιχο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Όπως γράφουμε και στην αρχή αυτού του post, για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε στις προηγούμενες αναρτήσεις της σειράς, μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

 

 

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφοι και ζωγραφικη: Bridget Riley”