Θεα Καννον
Η θεά Κάννον
Η «Παναγιά» του βουδισμού
Η θεά με τα, συνήθως, λευκά ή χρυσά αγάλματα
Συνήθως, όταν η ανάρτηση της ιστοσελίδας μας ανεβαίνει την 15η Αυγούστου, την ημέρα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, των ορθοδόξων χριστιανών, φροντίζουμε το θέμα να σχετίζεται με την μεγάλη αυτή ιδεομορφή της χριστιανοσύνης.
Στο παρελθόν, ανήμερα στον δεκαπενταύγουστο, αναρτήσαμε ένα άρθρο για «Το φόρεμα της Παναγίας»
ένα άρθρο της σειράς «Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων» που αφορούσε στον πίνακα του Duccio di Buoninsegna (1255-1319) με τίτλο «Η Παρθένος με το βρέφος και Αγίους»
και πέρυσι ένα άρθρο για τα «Εικονίσματα της Παναγίας»
Θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε πολλά άρθρα με θέμα την Θεομήτορα, αλλά τα άρθρα πρέπει να δένουν κάπως με τα χρώματα, που είναι ο βασικός κορμός της ιστοσελίδας μας, οπότε δεν είναι εύκολο να βρεθούν πολλά τέτοια θέματα. Έτσι, εφέτος θα πρωτοτυπήσουμε, θα αναφερθούμε σε μια ξένη προς τον χριστιανισμό θεότητα, την βουδιστική θεότητα Κάννον, της οποίας είθισται οι αγαλμάτινες παραστάσεις να είναι λευκές ή χρυσές, (ακριβέστερα επιχρυσωμένες), και η οποία «δένει» με την Παναγία, αφού και οι δυο αντιπροσωπεύουν την Θεϊκή ευσπλαχνία και λειτουργούν ως μεσολαβητές της απόδοσης των προσευχών προς την ανώτερη Θεία Αρχή.
Αυτά τα δυο στοιχεία είναι εκείνα που με έκαναν να ταυτίσω στην σκέψη μου τις δυο αυτές θείες μορφές όταν πρωτογνώρισα την θεά Κάννον σε μια επίσκεψη μου στον ναό Sanjūsangen–dō στο Κυότο και όπως θα δείτε στο τέλος του άρθρου, δεν έπεσα έξω.
Με την ονομασία Sanjusangendo (三十三間堂, Sanjūsangendō) είναι γνωστότερος ο ναός Rengeo–in, στο ανατολικό Κυότο που φημίζεται για τα 1001 αγάλματα της Κάννον, της θεάς της ευσπλαχνίας.
Ο ναός χτίστηκε το 1164 και ανοικοδομήθηκε μετά από έναν αιώνα αφού είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.
Η κύρια αίθουσα του ναού έχει μήκος 120 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο ξύλινο οικοδόμημα στην Ιαπωνία.
Στην μέση της αίθουσας βρίσκεται ένα μεγάλο ξύλινο επιχρυσωμένο άγαλμα της Κάννον με τα 1000 χέρια, πλαισιωμένο δεξιά κι αριστερά από 500 αγάλματα της θεάς σε κάθε πλευρά, σε ανθρώπινο μέγεθος, στοιχισμένα σε 10 σειρές.
[Περισσότερα για τον ναό και την επεξήγηση των 1001 αγαλμάτων της θεότητας μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο https://en.wikipedia.org/wiki/Sanj%C5%ABsangen-d%C5%8D ]
Η θεότης Καννον είναι η ενσάρκωση της βουδικής συμπόνιας. Ονομάζεται Kannon Bodhisattva (όπου bodhisattva σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ενσαρκωμένη αρετή), Lord of compassion (Κύριος της συμπόνιας), Goddess of mercy (Θεά της ευσπλαχνίας). Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες θεότητες της Ασίας και της Ιαπωνίας, τόσο στις παλαιότερες, όσο και στην σύγχρονη εποχή.
Η λατρεία της θεότητας Κάννον ξεκίνησε από τις Ινδίες τον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ. και απλώθηκε σε όλη την ανατολική Ασία, φθάνοντας μέσω Κορέας στην Ιαπωνία περίπου τον 6ο αιώνα.
Η πρώτη προσωποποίηση της θεότητας είχε αρσενικά χαρακτηριστικά για να καταλήξει στην γνωστότερη σήμερα θηλυκή μορφή της, εξ ου και η διττή ονομασία της σαν Κύριος της συμπόνιας, Θεά της ευσπλαχνίας.
[προσωπικά, εμένα μου φέρνει στον νου τον ‘θηλυπρεπή’ Διόνυσο, που αν και γεννημένος στην Θήβα, επέστρεψε κι αυτός σαν θεότητα στην Ελλάδα από τις Ινδίες].
Στην Κίνα η θεότητα έχει διατηρήσει το πρωταρχικό της όνομα Guānyīn που κυριολεκτικά σημαίνει ‘ο άγρυπνος ακροατής’ και ερμηνεύεται ως ‘αυτός που βλέπει και ακούει όλα’. Αυτό είναι το καθήκον αυτής της συμπονετικής θεότητας, να βλέπει και να ακούει τις προσευχές αυτών που υποφέρουν και να επεμβαίνει για την σωτηρία τους. Το ίδιο ακριβώς νόημα έχει και το μεταλλαγμένο στα ιαπωνικά όνομά της, που αρχικά ήταν Kanzeon 観世音 και συντμήθηκε σε Κάννον.
Η θεότητα Κάννον είναι ένας bodhisattva, δηλαδή ένας πεφωτισμένος (εξ ου και το χρυσό χρώμα των επιχρυσωμένων αγαλμάτων της, που συνάδει και συμβολίζει την φώτιση), μία ενεργός εκπόρευση του Amida Buddha (εξ ου και το λευκό των άσπρων αγαλμάτων της*), καθώς και το ένα από τα 3 στελέχη της βουδικής τριάδας Amida Sanzon
(Seishi – Amida – Kannon), με τον Αμίντα στο κέντρο, τον Σέισι που αντιπροσωπεύει την σοφία και τον Κάννον που αντιπροσωπεύει την συμπόνια.
*Στο λευκό αυτό χρώμα θα αναφερθούμε προσεχώς, όταν θα ασχοληθούμε με τα 5 χρώματα του πνευματικού Βούδα.
Στις θηλυκές εκδοχές της η Κάννον είναι η σάκτι (θεία ενέργεια) του αρσενικού Κάννον και είναι το σύμβολο θείας θήλειας αρχής, της θεϊκής μητέρας που είναι πολύ δημοφιλής στις μορφές* της Koyasu Kannon (τεκνοποίηση) Jibo Kannon (μητρική αγάπη).
*Η θεότης Καννον, για την σωτηρία της ανθρωπότητας εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές, είτε με το αρσενικό ή με το θηλυκό σχήμα της, οι κυριότερες των οποίων αριθμούνται σε 33.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την θεότητα Κάννον μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο
http://www.onmarkproductions.com/html/kannon.shtml
Σαν θεά της μητρότητας η Κάννον απεικονίζεται σε λευκά αγάλματα κρατώντας ένα βρέφος στην αγκαλιά της.
Σε αυτήν την μορφή της η Κάννον, που παρομοιάζει με «Μαντόνα με το βρέφος», ταυτίζεται με την Παρθένο Μαρία και αποκαλείται επίσης Μαρία Κάννον. Η ταύτιση αυτή ξεκίνησε από την περίοδο Edo στην Ιαπωνία, όταν είχε απαγορευθεί ο χριστιανισμός και διωκόταν με ποινή θανάτου, οπότε πολλές κρυφοχριστιανικές ομάδες απέδιδαν λατρευτικά τον σεβασμό τους προς την Θεομήτορα χρησιμοποιώντας τα αγάλματα της βρεφοφόρου Κάννον.
admin is | Topic: Uncategorized, Μύθοι και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Θεα Καννον”