Ετεροχρωμια της ιριδας
Ετεροχρωμία της ίριδας
Πριν πολύ καιρό είχαμε αναφερθεί στο χρώμα των ανθρώπινων ματιών, συγκεκριμένα στο χρώμα της ίριδας του ματιού και πως αυτό σχηματίζεται.
Κάνοντας κλικ με το ποντίκι μας στον πιο κάτω σύνδεσμο (link) θα δούμε, με λίγα λόγια, πως σχηματίζεται το χρώμα της ίριδας
Κάνοντας δε, εν συνεχεία, κλικ στον επόμενο σύνδεσμο, θα δούμε αναλυτικότερα τα χρώματα των ανθρώπινων ματιών, πως σχηματίζονται αυτά και θα διαπιστώσουμε πιο ακριβώς είναι το χρώμα του ματιού καθενός μας και που οφείλεται αυτό.
Όμως δεν τελειώσαμε εδώ με τους χρωματισμούς των ματιών.
Αυτή την φορά (ορμώμενοι από ένα comment που μας έστειλε προσφάτως ένας φίλος στην στήλη Dialogue) θα ασχοληθούμε με το παράδοξο της ετεροχρωμίας των ματιών.
Ετεροχρωμία της ίριδας
Τί είναι η ετεροχρωμία της ίριδας του ματιού;
Η ετεροχρωμία (heterochromia), γνωστή επίσης ως heterochromia iridis, είναι κατάσταση κατά την οποία το χρώμα της ίριδας του ενός ματιού είναι διαφορετικό από το χρώμα της ίριδας του άλλου. Το φαινόμενο αυτό λέγεται ολική ετεροχρωμία (complete heterochromia).
Υπάρχει επίσης και το φαινόμενο κατά το οποίο η ίρις του ενός ματιού έχει δυο χρώματα, δηλαδή το χρώμα ενός τμήματός της διαφέρει από το χρώμα της υπόλοιπης ίριδας. Αυτό αποκαλείται «μερική ετεροχρωμία» (partial heterochromia).
Η ετεροχρωμία, είτε ολική, είτε μερική, είναι αποτέλεσμα σχετικό με την διαφορετική, πυκνότερη ή ελλιπέστερη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών στον βυθό της ίριδας του ματιού, ή τμήματός του και οφείλεται σε γονιδιακή κληρονομικότητα, ή προκαλείται από ασθένεια ή τραυματισμό.
Αυτό λοιπόν το ασυνήθιστο φαινόμενο οφείλεται σε άνισο καταμερισμό μελανίνης ή σε γενετικά αίτια όπως ο χειμερισμός, το σύνδρομο Horner ή το σύνδρομο Waardenburg.
Το επηρεαζόμενο μάτι, αυτό δηλαδή με το διαφορετικό χρώμα, μπορεί να είναι υπερχρωματικό ή υποχρωματικό, δηλαδή να έχει περισσότερη συγκέντρωση μελανίνης στον βυθό της ίριδας του ματιού ή ελλιπή. Η πρώτη περίπτωση υποδεικνύει υπερπλασία των ιστών της ίριδας, ενώ η έλλειψη μελανίνης υποδεικνύει υποπλασία των ιστών.
H ετεροχρωμία δεν αφορά μόνο στον άνθρωπο, αλλά είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει και σε άλλα θηλαστικά. Ένα κοινό αίτιο είναι η αδρανοποίηση του Χ χρωμοσώματος των θηλυκών (X– inactivation) που μπορεί να προκαλέσει γενικότερα ετεροχρωματικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει στις γάτες καλίκο.
Αν στον άνθρωπο δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο της ετεροχρωμίας της ίριδας, σε άλλα ζώα συμβαίνει συχνότερα, ενώ σε ορισμένα είδη είναι σύνηθες, όπου σχεδόν πάντα το ένα μάτι είναι γαλάζιο.
Οι γάτες που παρουσιάζουν ιριδική ετεροχρωμία είναι οι Turkish Van, Turkish Angora, Khao Manee και σπανιότερα οι Japanese Bobtail. Αυτές οι γάτες είναι συνήθως λευκές ή σχεδόν άσπρες με ένα κανονικό μάτι (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί) και το άλλο γαλάζιο.
Ανάμεσα στους σκύλους ολική ετεροχρωμία παρουσιάζουν συνήθως τα Σιβηρικά Χάσκυ και μερικά άλλα είδη όπως τα Australian Shepherd και τα Catahoula Leopard, ενώ σε πάρα πολλές ράτσες σκυλιών παρουσιάζεται η μερική ετεροχρωμία.
Άλογα με ολική ετεροχρωμία έχουν ένα μάτι καστανό και το άλλο γκρίζο ή γαλάζιο. Η ετεροχρωμία στα άλογα είναι σύνηθης στα ζώα της χρωματικής κατηγορίας pinto.
[Εάν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το φαινόμενο της ετεροχρωμίας ή γενικότερα για τον χρωματισμό των ματιών, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στους συνδέσμους heterochromia iridum και Eye color, που βρίσκονται στο κάτω δεξί τμήμα της ιστοσελίδας (links)]
admin is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ετεροχρωμια της ιριδας”