xromata.com


τέμπερες

 

Βαφές: τέμπερες

 

 

Τα χρώματα, οι μπογιές όπως αποκαλούν οι καλλιτέχνες τις διάφορες βαφές που χρησιμοποιούν, είναι συνυφασμένα με τα είδη ζωγραφικής, όπου συνήθως παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη καλλιτεχνικών βαφών, όπως ήδη αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας κάτω από τον γενικό τίτλο «Βαφές».

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο είδος των βαφών ζωγραφικής που αποκαλούμε Λάδια.

Σειρά τώρα έχουν οι τέμπερες (γνωστές και σαν αυγοτέμπερες).

 

 

Η ονομασία τέμπερα προέρχεται από το λατινικό temperare = αναμιγνύω, συνθέτω. Οι τέμπερες δημιουργούνται με την ανάμιξη χρωστικών ουσιών (συνήθως σε μορφή σκόνης) με κρόκο αυγού και κατά την χρήση τους χρειάζονται νερό για το αραίωμά τους.

Όταν το μίγμα αυτό απλωθεί στην επιφάνεια που χρωματίζεται, αφού εξατμισθεί το νερό, η ένωση της χρωστικής με το αυγό σχηματίζουν μια σκληρή χρωματική επίστρωση.

 

 

Η τέμπερα δεν παρέχει στον καλλιτέχνη την ευπλασία που προσφέρουν οι λαδομπογιές στην ανάμιξη των χρωμάτων και στεγνώνουν αρκετά γρήγορα. Σε αντιστάθμισμα προσφέρουν ακρίβεια στην χρωματική απόδοση, δηλαδή η χροιά τους δεν αλλάζει μετά το στέγνωμα, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα λάδια, επιτρέποντας στον ζωγράφο να προσδιορίζει επακριβώς την χρωματική απόδοση του πίνακα. Δεν κιτρινίζουν, ούτε σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου και διατηρούν τις λαμπερές τους αποχρώσεις.

 

 

Λάδι, κερί ή αραβική γόμα μπορούν να προστεθούν στον κρόκο του αυγού προσθέτοντας έτσι και άλλες ιδιότητες στην τέμπερα. Τέτοια πειραματισμοί βοήθησαν τον Van Eyck στην δημιουργία και καθιέρωση των ελαιοχρωμάτων, χάρη των οποίων παραγκωνίσθηκε η χρήση της τέμπερα, μιας τεχνικής πολύ παλιάς, γνωστής στους καλλιτέχνες της Βαβυλώνας, της Μυκηναϊκής Ελλάδας και της αρχαίας Κίνας.

Τέμπερες διακοσμούσαν ταφόπετρες και σαρκοφάγους της αρχαίας Αιγύπτου, όπως επίσης με τέμπερες (μερικές φορές σε συνδυασμό με την εγκαυστική τεχνική) ήταν ζωγραφισμένα τα περισσότερα φαγιούμ (νεκρικά πορτραίτα).

 

 

Τέμπερες διακοσμούσαν και τις χριστιανικές κατακόμβες, όπως και τις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες.

Ζωγράφοι όπως οι: Giotto, Fra Angelico, Pierro della Francesca, Michelangelo, Botticelli, αλλά και σύγχρονοι, όπως ο Αυστριακός Gustav Klimt, μας άφησαν αριστουργήματα ζωγραφισμένα με τέμπερες.

 

 

[Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να συνδεθείτε με http://en.wikipedia.org/wiki/Tempera ]

 

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “τέμπερες”