xromata.com


τροφες και χρωματα (Α)

 

Τροφές προς κατανάλωση και τα χρώματά τους (A)

 

Στην 2η ανάρτηση για τις «χρωματικές επιδράσεις σε ομοειδή σύνολα» τελειώσαμε αναφερόμενοι στις γενικές χρωματικές διατροφικές προτιμήσεις των δυο βασικών ομοειδών συνόλων στα οποία χω- ρίσαμε γενικά και κάπως αυθαίρετα τον κόσμο ολόκληρο.

Αυθαίρετα γιατί εκλαμβάνουμε την κάθε ομάδα σαν ένα ομοιογενές σύνολο, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι σε κάθε μια από αυτές υπάρχουν μικρότερα υποσύνολα (λόγω οικονομικής κατάστα- σης, κουλτούρας, ηλικίας κλπ.) που διαφοροποιούν επί μέρους τον γενικό κανόνα.

 

 

Είπαμε λοιπόν ότι οι υπό ανάπτυξη λαοί αρέσκονται στην κατανάλωση τροφών με έντονα χρώματα, ενώ αντιθέτως τα άλλα έθνη, αυτά που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτισμένους και πιο εκλεπτυ- σμένους, προτιμούν τροφές με ήπιους φυσικούς χρωματισμούς.

(Αυτό ίσχυε πολύ περισσότερο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα μέχρις ότου καθιερώθηκαν από το marketing και τις διαφημίσεις στον «δυτικό» κόσμο, αλλά και παγκοσμίως, αφύσικα χρωματισμένες τροφές και ιδιαίτερα τα energy drinks, «ενεργειακά» αναψυκτικά)

 

 

Αλλά ας δούμε το θέμα αναλυτικότερα.

Πριν ξεκινήσουμε όμως είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου, που στόχος τους είναι η αύξηση των πωλήσεων, γνωρίζοντας όσα είπαμε και όσα θα αναφέρουμε στην συνέχεια, χρωματίζουν τα προϊόντα διατροφής ανάλογα με τις ομάδες και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται προς πώληση.

Ιδιαίτερα στις λιχουδιές, τροφές όχι και τόσο απαραίτητες στην διατροφή μας, όπου το χρώμα αναλαμβάνει τον ρόλο του κράχτη.

 

 

Οι μπόμπιρες πάσης ηλικίας, με τάσεις έρευνας για τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους, αχόρταγοι ακόμα και περίεργοι, είναι πιο τολμηροί στις γαστριμαργικές χρωματικές επιλογές τους, τολμούν να γεύονται αφύσικα χρωματισμένες τροφές, κάτι που οι γονείς τους θα έκαναν με δυσκολία, και μάλιστα πολλές φορές αρέσκονται σε αυτές.

 

 

Θυμηθείτε με τι καμάρι και ευδιαθεσία κάποια πιτσιρίκια δείχνουν την βαμμένη μπλε γλώσσα τους μετά από το γλείψιμο μιας χρωματισμένης μπλε καραμέλας, ενώ αντιθέτως οι ενήλικες βλέποντάς στον καθρέφτη την αντίστοιχα βαμμένη δική τους μπλε γλώσσα αναλογίζονται «πω, πω, τι έφαγα;».

 

 

Έτσι λοιπόν, καραμέλες και άλλα είδη που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά βάφονται με έντονα ή και αφύσικα χρώματα, ενώ αυτά που προορίζονται για μεγάλους έχουν φυσικότερα και απαλότερα χρώματα.

 

 

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, Κοινωνική ζωή και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “τροφες και χρωματα (Α)”