Μια ανασκοπηση (50β) [χρωματικες συνομιλιες]
Χρωματικές Συνομιλίες (50β)
Μια ανασκόπηση
Όταν οι δημοσιεύσεις των «Χρωματικών Συνομιλιών» έκλεισαν ένα χρόνο ζωής, έγινε η εξής ανασκόπηση των όσων είχαν γραφτεί μέχρι τότε:
Ένας άλλος βρετανός, ο Ντάλτων, είναι αυτός που έθεσε τις βάσεις της χρωματικής ελαττωματικής αντίληψης, για την οποία ευθύνονται τα κωνία που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή μας, υπεύθυνα για την χρωματική αντίληψη, ενώ τα γειτονικά τους ραβδία ευθύνονται για την αντίληψη του φωτός.
Η δυσχρωματοψία δεν είναι το μοναδικό «χρωματικό» ελάττωμα που υπάρχει στη φύση. Υπάρχουν και άλλα, όπως ο αλμπινισμός. Βέβαια, αυτός οφείλεται σε έλλειψη χρωστικών ουσιών, συγκεκριμένα της μελανίνης, μιας των τριών βασικών χρωστικών του ζωικού βασιλείου.
Αναφερθήκαμε λοιπόν και στις χρωστικές των δυο βασιλείων, της πανίδας και της χλωρίδας καθώς και στις διαφορές τους, όπως και στους βασικούς χυλούς των δυο αυτών κόσμων, στο κόκκινο αίμα και την πράσινη χλωροφύλλη.
Από το φυτικό βασίλειο μας απασχόλησε ο καρπός του Παραδείσου, καθώς και άλλα μήλα, κόκκινα και μη. Με αυτόν ξεγέλασε την προγιαγιά μας Εύα ο κακός όφις, που τον λέμε και Εωσφόρο, δηλαδή αυτός που φέρει το φως, όνομα παρόμοιο με αυτό που δόθηκε σ’ ένα περίεργο, ως προς τη λειτουργία του, στοιχείο της φύσης, τον φώσφορο. Το άλλο περίεργο στοιχείο είναι το φθόριο.
Από τις ιστορίες του κόκκινου μήλου περάσαμε στην Κοκκινοσκουφίτσα και το συμβολισμό της και αυτή με τη σειρά της μας έστειλε στον άλλο κόκκινο θρύλο, τον Άη Βασίλη, που κάποτε, για ένα διάστημα υπήρξε πράσινος, όπως μας θύμισε μια αναγνώστρια.
Ευτυχώς δεν ήταν η μόνη. Υπήρξαν και άλλοι που επικοινώνησαν μαζί μας και βοήθησαν με τα ερωτήματά τους να αναπτυχθούν και προς αλλού οι «Χρωματικές Συνομιλίες», όπως το μαύρο χρώμα, αλλά και την προσπάθεια βαψίματος ενός παιδικού δωματίου, κάτι που μας οδήγησε στις ιδιαίτερες σχέσεις παιδιών και χρωμάτων.
Ιδιαίτερες σχέσεις με τα χρώματα, αλλά και με τον αισθητικό κόσμο, έχουν επίσης τα συναισθητικά άτομα. Άτομα που αντιλαμβάνονται τα χρώματα σαν ήχους και αντιστρόφως.
Αυτός είναι ένας γενικός και όχι λεπτομερής απολογισμός θεμάτων που αναφέρθηκαν από τις «Χρωματικές Συνομιλίες» στον ένα χρόνο ζωής τους.
Εσείς τι νομίζετε; Ήταν αρκετά ή λίγα; Σας πρόσφεραν μια άλλη «θέαση» προς τον κόσμο των χρωμάτων, αυτόν που οι περισσότεροι τον θεωρούμε σαν απλό διακοσμητικό στοιχείο της φύσης;
Εάν πιστεύετε ότι τα θέματά τους εξαντλήθηκαν, κάνετε λάθος. Απλώς σας αναφέρω ότι δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για τέχνη, ιστορία βαφών, το ρόλο των χρωμάτων κατά χρονικές περιόδους, στη διατροφή, στο ένδυμα, στο θέατρο. Το ορυκτό βασίλειο, το διάστημα με τα αστέρια του, τα καλλυντικά και η διατροφή, αλλά και η διακόσμηση, η χρωματική ομαδοποίηση, η ταύτιση με λάβαρα και οικόσημα και κυρίως η μόδα είναι θέματα που θίξαμε ελάχιστα ή καθόλου. Όπως και η σχέση τους με τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα, με τα μαγικά τετράγωνα και τη μεταφυσική και ένα πλήθος άλλων θεμάτων.
Εσάς άραγε τι θα σας ενδιέφερε; Έχετε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα;
admin is | Topic: Uncategorized, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Μια ανασκοπηση (50β) [χρωματικες συνομιλιες]”