xromata.com


Τα χρωματα των ερπετων [Α]

 

Τα χρώματα των ερπετών

[A]

 

 

 

 

Στα ερπετά, φίδια και σαύρες, τέσσερις βασικοί τύποι χρωστικών κυττάρων έχουν  εντοπιστεί στο δέρμα τους: ξανθοφόρα, ερυθροφόρα, ιριδοφόρα και μελανοφόρα.

Η χωρική διάταξη και η αρχιτεκτονική δομή των χρωστικών κυττάρων παράγουν μια ποικιλία χρωμάτων του δέρματος των ερπετών.

 

 

Αυτή η πολυεπίπεδη οργάνωση των χρωστικών κυττάρων (ξανθοφόρα στην κορυφή, ιριδοφόρα στη μέση και μελανοφόρα στο κάτω μέρος) υφίσταται και στα ψάρια  αλλά όχι στα θηλαστικά και τα πτηνά.

Για τις σαύρες και τα φίδια, το χρώμα μιας δεδομένης κηλίδας / σχήματος δέρματος καθορίζεται όχι μόνο από τον στατικό δομικό συνδυασμό των χρωστικών κυττάρων, αλλά και από τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ χημικών και φυσικών παραμέτρων

Τα ξανθοφόρα και τα ερυθροφόρα παράγουν κίτρινο έως κόκκινο χρωματισμό μέσω της επιλεκτικής απορρόφησης μικρού μήκους κύματος φωτός από πτερινοσώματα που περιέχουν πτεριδίνη και καροτενοειδή κυστίδια στα κύτταρα.

Το2013 αποκαλύφθηκε ότι το pH ή οι οξειδοαναγωγικές καταστάσεις αλλάζουν αναστρέψιμα τα κίτρινα ξανθοφόρα σε κόκκινα ερυθροφόρα και αντίστροφα.

 

 

Τα μελανοφόρα είναι χρωστικά κύτταρα που απορροφούν το φως και παράγουν μαύρα ή καφέ χρώματα.

Η πυκνότητα των μελανοφόρων ελέγχει την φωτεινότητα ή την σκοτεινότητα του δέρματος.

Τα ιριδοφόρα είναι σημαντικά κύτταρα που αντανακλούν το φως και περιέχουν αιμοπετάλια που αντανακλούν το φως από κρυσταλλικές πουρίνες και πτεριδίνες, τα οποία παράγουν δομικά χρώματα λόγω παρεμβολής λεπτής στιβάδας και της διασποράς ή διάθλασης του φωτός από στοίβες ανακλαστικών αιμοπεταλίων.

 

 

Το μήκος κύματος του φωτός που ανακλάται από τα ιριδοφόρα καθορίζεται από το μέγεθος, το σχήμα, τον προσανατολισμό, τον αριθμό και τη διαμόρφωση των ανακλώμενων αιμοπεταλίων και την κυτταροπλασματική τους απόσταση.

Πρόσφατα (2015) αποδείχθηκε ότι οι χαμαιλέοντες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα το χρώμα τους μέσω ενεργού συντονισμού ενός πλέγματος νανοκρυστάλλων γουανίνης μέσα σε ένα επιφανειακό παχύ στρώμα δερματικών ιριδοφόρων κυττάρων.  Επιπρόσθετα, μια ομάδα ιριδοφόρων με μεγαλύτερους κρυστάλλους σε επιστρώσεις στο βαθύτερο επιδερμικό στρώμα αντανακλά το εγγύς υπέρυθρο φάσμα φωτός για να παράγει κόκκινο χρώμα. Επομένως, τα ιριδοφόρα που οργανώνονται σε δύο υπερτιθέμενα στρώματα είναι ένας εξελικτικά νέος μηχανισμός που λειτουργεί τόσο για αποτελεσματικό καμουφλάζ όσο και για την αποφυγή της παθητικής θερμικής καταπόνησης.

 

 

Συλλογικά, αυτές οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρωστικών κυττάρων μπορούν όχι μόνο να παράγουν διάφορα χρώματα στο ορατό φάσμα αλλά και να παρέχουν διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες.

 

 

Πρόσφατες μελέτες για το σχηματισμό μοτίβων χρώματος σε σώματα σαύρας αποκάλυψαν ότι, ένα σχεδόν εξαγωνικό πλέγμα φολίδων δέρματος, αντί για μεμονωμένα χρωματοφόρα κύτταρα, παράγει ένα πράσινο και μαύρο δαιδαλώδες χρωματικό κυψελώδες μοτίβο δέρματος σε σαύρες.


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα των ερπετων [Α]”