xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκα’]: Το κιτρινο χρωμα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ρκα΄]

 

Το Κίτρινο χρώμα  

[α΄]

 

-Είμαι το κίτρινο χρώμα Άνθρωπε και παρέλαβα την σκυτάλη της ‘Συνέντευξης με τα Χρώματα’ από το πράσινο χρώμα για να σου μιλήσω για εμένα και να αυτοπαρουσιαστώ.

Για την περίεργη ή μάλλον μπερδεμένη σχέση μου με το πράσινο χρώμα που προηγήθηκε και για το πότε και ποιο προηγείται από τα δύο μας σου έχει μιλήσει ήδη το προλαλήσαν από εμένα χρώμα, το πράσινο, οπότε δεν χρειάζεται να επανέλθω πάλι σε αυτό το θέμα.

Άκου κατ’ αρχάς πως παρουσιάζομαι διαδικτυακά από την Βικιπέδια και στην συνέχεια θα συμπληρώσω την παρουσίασή μου με αναφορές από τον ιστότοπο ‘xromata. Com’ και από αλλού.

Το κίτρινο είναι το χρώμα μεταξύ πράσινου και πορτοκαλί στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, με κυρίαρχο μήκος κύματος περίπου 575–585 nm. Είναι βασικό χρώμα στο σύστημα των αφαιρετικών χρωμάτων (RYB), που χρησιμοποιείται στη ζωγραφική, καθώς και στο σύστημα CMYK που χρησιμοποιείται στην έγχρωμη εκτύπωση.

Στο χρωματικό μοντέλο (RGB) χρωματιστών ακτινοβολιών, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χρωμάτων σε οθόνες τηλεόρασης, υπολογιστήρων και κινητής τηλεφωνίας το κίτρινο είναι ένα δευτερογενές χρώμα που δημιουργείται από τον συνδυασμό κόκκινων και πράσινων ακτινοβολιών σε ίση ένταση.

Αυτά μας λέει η Βικιπέδια γενικά για το κίτρινο χρώμα και συνεχίζει αναλυτικότερα:

 

Οι καροτενοειδείς βιο-χρωστικές ουσίες δίνουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στα φύλλα του φθινοπώρου, το καλαμπόκι, τα καναρίνια, τους νάρκισσους και τα λεμόνια, καθώς και στους κρόκους αυγών, τις νεραγκούλες και τις μπανάνες.

Το ηλιακό φως έχει μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση όταν ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, λόγω της ατμοσφαιρικής σκέδασης μικρότερων μηκών κύματος (πράσινο, μπλε και ιώδες).

Επειδή ήταν ευρέως διαθέσιμη, η χρωστική ουσία κίτρινη ώχρα ήταν ένα από τα πρώτα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στις τέχνες.

Στο σπήλαιο Lascaux στη Γαλλία υπάρχει μια ζωγραφιά ενός κίτρινου αλόγου 17.000 ετών.

Χρωστικές ουσίες από ώχρα χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαραστήσουν τον χρυσό και το χρώμα του δέρματος στους αιγυπτιακούς τάφους και στη συνέχεια στις τοιχογραφίες στις ρωμαϊκές βίλες.

Στην παλαιοχριστιανική εκκλησία, το κίτρινο ήταν το χρώμα που συνδέθηκε με τον Πάπα και τα χρυσά κλειδιά του Βασιλείου των Ουρανών, αλλά σχετιζόταν επίσης με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη και χρησιμοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει τους αιρετικούς.

Τον 20ο αιώνα, οι Εβραίοι στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη αναγκάστηκαν να φορούν ένα κίτρινο αστέρι.

Στην Κίνα, το έντονο κίτρινο ήταν το χρώμα του Μεσαίου Βασιλείου και μπορούσε να φορεθεί μόνο από τον αυτοκράτορα και τους οικείους του.

Ένα κίτρινο χαλί στρωνόταν για την υποδοχή των επίσημων καλεσμένων.

Σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, το κίτρινο είναι το χρώμα που οι άνθρωποι συνδέουν συχνότερα με τη διασκέδαση, την ευγένεια, το χιούμορ, την ευτυχία και τον αυθορμητισμό.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να συσχετιστεί με διπροσωπία, φθόνο, ζήλια, απληστία δειλία.

Στο Ιράν έχει συνδηλώσεις ωχρότητας/ασθένειας, αλλά και σοφίας και σύνδεσης. Στην Κίνα και σε πολλές ασιατικές χώρες, θεωρείται το χρώμα της ευτυχίας, της δόξας, της αρμονίας και της σοφίας

Το κίτρινο βρίσκεται μεταξύ πράσινου και κόκκινου στο φάσμα του ορατού φωτός. Είναι το χρώμα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι όταν κοιτάζει φως με κυρίαρχο μήκος κύματος μεταξύ 570 και 590 νανομέτρων.

Στην έγχρωμη εκτύπωση, το κίτρινο είναι ένα από τα τρία αφαιρετικά βασικά χρώματα των μελανιών εκτύπωσης μαζί με την ματζέντα και το κυανό χρώμα.

Μαζί με το μαύρο, μπορούν να επικαλυφθούν στον σωστό συνδυασμό για να εκτυπωθεί οποιαδήποτε έγχρωμη εικόνα. (Χρωματικό μοντέλο CMYK). Χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο κίτρινο, που ονομάζεται Process yellow (γνωστό και ως "pigment yellow", "printer's yellow" και "canary yellow").

Για το μελάνι του εκτυπωτή χρησιμοποιούνται διαφορετικές συνθέσεις, επομένως μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές στο εκτυπωμένο χρώμα που είναι καθαρό κίτρινο μελάνι.

Το κίτρινο σε μια έγχρωμη οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστήρα δημιουργείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. συνδυάζοντας πράσινες και κόκκινες ακτινοβολίες φωτός στο σωστό επίπεδο έντασης. (χρωματικό μοντέλο RGB).

Παραδοσιακά, το συμπληρωματικό χρώμα του κίτρινου είναι το μωβ. Τα δύο χρώματα βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στον χρωματικό κύκλο που χρησιμοποιείται από τους ζωγράφους.

Ο Vincent van Gogh, μανιώδης μελετητής της θεωρίας χρωμάτων, χρησιμοποιούσε συνδυασμούς κίτρινου και μωβ σε αρκετούς από τους πίνακές του για την απόδοση της μέγιστης αντίθεσης και αρμονίας.

Συμπληρώνω τώρα την αυτοπαρουσίαση μου, εμένα του κίτρινου χρώματος από αναφορές του ιστότοπου ‘xromata. Com’ και από άλλες πηγές.

Ίσως κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται, όμως δεν πειράζει, έτσι θα με γνωρίσεις καλύτερα.

Όπως είπα λοιπόν και προηγουμένως είμαι το τρίτο βασικό, ή αν προτιμάς πρωτογενές χρώμα, που μαζί με το μπλε και το κόκκινο σχηματίζουμε την τριαδικότητα των βασικών χρωμάτων της αφαιρετικής μείξης.  

Στο επίπεδο των ακτινοβολιών όμως, ενώ το μπλε και το κόκκινο παραμένουν βασικά χρώματα, εγώ το κίτρινο αντικαθίσταμαι από το πράσινο που εκείνο μετατρέπεται σε βασικό ενώ εγώ μεταπίπτω σε παράγωγο χρώμα και παράγομαι από την σύμπτωση (μείξη) των πράσινων και κόκκινων ακτινοβολιών.

Πάμε όμως πάλι πίσω στο αφαιρετικό σύστημα όπου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, για να μιλήσουμε για τα ψυχρά και τα θερμά χρώματα για να δούμε ποια είναι τα μεν και ποια τα δε και ποια είναι η θέση μου, εμένα του κίτρινου, είμαι άραγε, ψυχρό ή θερμό χρώμα;

Το θέμα αυτό (πολύ σημαντικό για την κατανόησή μου και ιδιαίτερα στην ψυχολογία των χρωμάτων) μας το είχε αναπτύξει στην αρχή της συνέντευξης, στο κεφάλαιο [ια΄], ο χρωματικός κύκλος, εξηγώντας ότι είμαι ουδέτερο χρώμα, που πότε εμφανίζομαι σαν ψυχρό και πότε σαν θερμό χρώμα.

https://xromata.com/?p=8767

Όταν έχω μια ελάχιστη πρασινωπή χροιά (λεμονί π.χ.) είμαι ψυχρό, ενώ όταν εμφανίζομαι με κάποια πορτοκαλίζουσα χροιά (χρυσαφί, ας πούμε) είμαι θερμό.

Όταν είμαι ακριβώς ουδέτερο τότε η θερμική θέση μου εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι.

Δηλαδή εάν τριγύρω μου κυριαρχούν ψυχρά χρώματα, τότε είμαι θερμό.

Εάν πάλι τριγύρω μου υπάρχουν θερμά χρώματα, τότε θεωρούμαι σαν ψυχρό χρώμα.

Εάν θυμάσαι όσα σου είχε πει ο Χρωματικός Κύκλος, τότε στις απαρχές της συνέντευξης και τα έχεις εμπεδώσει, θα σου είναι εύκολα κατανοητά.

Εάν όχι, ίσως σου είναι λίγο δυσκολονόητα αυτά που σου λέω τώρα, οπότε αν ανατρέξεις σ’ εκείνα τα αρχικά κεφάλαια της ‘Συνέντευξης’ σίγουρα θα σου λυθεί κάθε απορία και θα κατανοήσεις όσα σου είπα τώρα.

Όμως προς το παρόν νομίζω πως πιθανόν σε κούρασα, οπότε σταματώ εδώ για ένα διάλειμμα.

 


is | Topic: αφαιρετική μίξη, Κίτρινο, Μίξεις χρωμάτων, προσθετική μίξη, Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκα’]: Το κιτρινο χρωμα”