xromata.com


Χρωματισμος στην βιολογια [Θ]: Χρωστικες ινδολης [Β]

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

[Θ]

 

 

Χρωστικές ινδόλης [Β]

 

 

Φαινοξαζόνες και σκληροτίνες:

Κάποτε συγχέονταν με τις μελανίνες, τα βιοχρωμικά όπως οι φαινοξαζόνες και οι σκληροτίνες εμφανίζουν παρόμοια σειρά χρωμάτων (κίτρινο, κατακόκκινο, καφέ ή μαύρο).

Η γενετική έρευνα, ιδίως με αναφορά στις χρωστικές των οφθαλμών της φρουτόμυγας, Drosophila melanogaster, οδήγησε στην περιγραφή μιας κατηγορίας αποκαλούμενων ομόχρωμων, οι οποίες είναι φαινοξαζόνες.

 

 

Τα ομόχρωμα όχι μόνο είναι ευδιάκριτα στα μάτια των εντόμων και των καρκινοειδών, αλλά έχουν επίσης ανιχνευθεί στα αυγά του σκουληκιού Echiurid Urechis caupo και στα μεταβλητά χρωματοφόρα στο δέρμα των κεφαλόποδων.

Εκτός από το ότι είναι υπεύθυνα για το καφέ, το πορφυρό, το κόκκινο και άλλα χρώματα των ματιών των εντόμων, τα ομόχρωμα υπάρχουν επίσης μερικές φορές στο υγρό τήξης και στο περίβλημα.

Διακρίνονται από τις μελανίνες από τη διαλυτότητα σε μυρμηκικό οξύ και σε αραιά ανόργανα οξέα, από την εκδήλωση ιωδών χρωμάτων στο συμπυκνωμένο θειικό οξύ και από την εμφάνιση αναστρέψιμων χρωματικών αλλαγών με οξειδωτικά και αναγωγικά μέσα.

Τα ομόχρωμα, τα οποία προέρχονται από τη διάσπαση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, περιλαμβάνουν ommatins και ommins.

 

 

Οι ommatins, αν και πολύπλοκες σε χημική δομή, είναι σχετικά μικρά μόρια.

Τα ommins είναι μεγάλα μόρια, στα οποία το χρωμογόνο τμήμα φαινομενικά συμπυκνώνεται με μακρύτερες αλυσίδες, όπως πεπτίδια (αμινοξέα συνδεδεμένα μεταξύ τους).

 

Οι σκληροτίνες:

Οι σκληροτίνες προκύπτουν ως αποτέλεσμα ενός μαυρίσματος πρωτεΐνης που καταλύεται από ένζυμα.

Ορισμένες κατσαρίδες εκκρίνουν ένα ένζυμο φαινολάσης, το γλυκοσίδιο μιας διυδροξυφαινόλης και μια γλυκοσιδάση.

 

 

Η ανάμειξη αυτών των ουσιών έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της φαινολικής ένωσης από τη γλυκόζη και τον συνδυασμό της, μέσω μιας αντίδρασης που καταλύεται από τη φαινολάση, με πρωτεΐνη. Τα προϊόντα είναι ροζ, κατακόκκινα και τελικά σκούρα καφέ πολυμερή που ενσωματώνονται στην επιδερμίδα του εντόμου και τις θήκες αυγών.

Παρόμοιες αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα στο καβούκι (το κέλυφος που καλύπτει το σώμα) ορισμένων καρκινοειδών.


is | Topic: Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος στην βιολογια [Θ]: Χρωστικες ινδολης [Β]”