xromata.com


Ο χρωματισμος στην βιολογια: Αζωτούχες χρωστικές

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

[Ζ]

 

 

Αζωτούχες χρωστικές

 

Τετραπυρρόλες, πορφυρίνες

και τα παράγωγά τους

 

[Α]

 

Μια βιολογικά σημαντική κατηγορία υδατοδιαλυτών, αζωτούχων 16-μελών δακτυλίων ή κυκλικών ενώσεων αναφέρεται ως πορφυρίνες.

Η στοιχειώδης δομική μονάδα όλων των πορφυρινών είναι ένας μεγάλος δακτύλιος που αποτελείται από τέσσερις δακτυλίους πυρρολίου ή κυκλικές τετραπυρρόλες. Αυτή η βασική ένωση είναι γνωστή ως πορφίνη.

 

 

Οι πορφυρίνες συνδυάζονται με μέταλλα (μεταλλοπορφυρίνες) και πρωτεΐνες. Αντιπροσωπεύονται από τις πράσινες, φωτοσυνθετικές χλωροφύλλες των ανώτερων φυτών και από τις αιμοσφαιρίνες στο αίμα πολλών ζώων.

 

Πορφυρίνες: 

Πολλά ασπόνδυλα εμφανίζουν στο δέρμα ή στο κέλυφός τους χρωστικές πορφυρίνης (ή άλατά τους), μερικά παρουσιάζουν φθορισμό (δηλαδή, την εκπομπή ορατού φωτός κατά την έκθεση σε εξωτερική ακτινοβολία).

Επιπλέον, διάφορες πορφυρίνες υπάρχουν σε προϊόντα εκκρίσεως και απέκκρισης ζώων, και ορισμένα είδη, κυρίως τα φορβίδια, που προκύπτουν από τη διάσπαση της χλωροφύλλης, έχουν ανακτηθεί από αρχαία φυσικά κοιτάσματα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο και από λάσπες θαμμένων θαλάσσιων υδάτων και λιμναία στρώματα.

Η οπορφυρίνη είναι υπεύθυνη για τις κόκκινες κηλίδες στα κελύφη των αυγών ορισμένων φλοιών και πολλών άλλων πτηνών.

 

 

Τα αφρικανικά πουλιά turacos (Musophagidae) εκκρίνουν ένα άλας χαλκού της ουροπορφυρίνης III στα φτερά των φτερούγων τους.

Αυτή η βαθυκόκκινη χρωστική ουσία, η τουρασίνη, ξεπλένεται εύκολα από τα φτερά με νερό που περιέχει ακόμη και ίχνη αλκαλίων.

 

 

Τα πράσινα λοφία αυτών των πτηνών οφείλουν το χρώμα τους στην παρουσία της τουρακοβερδίνης, ενός παραγώγου της τουρασίνης.

 

Αιμοσφαιρίνες: 

Οι αιμοσφαιρίνες είναι παρούσες στα ερυθρά αιμοσφαίρια όλων των σπονδυλωτών ζώων και στα κυκλοφορικά υγρά πολλών ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των ανηλιωμένων σκουληκιών, ορισμένων αρθρόποδων, εχινόδερμων και μερικών μαλακίων.

Το μόριο της αιμοσφαιρίνης αποτελείται από ένα κλάσμα αίμης και ένα κλάσμα σφαιρίνης.

 

 

Το πρώτο αποτελείται από τέσσερα τμήματα πυρρολίου (πορφίνη) με ένα άτομο σιδήρου (Fe2+) στο κέντρο.

Το κλάσμα σφαιρίνης είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να αποτελεί περισσότερο από το 90 τοις εκατό του συνολικού μοριακού βάρους της αιμοσφαιρίνης.

Οι αιμοσφαιρίνες έχουν την ικανότητα να συνδυάζονται με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο στους πνεύμονες, τα βράγχια ή άλλες αναπνευστικές επιφάνειες του σώματος και να απελευθερώνουν οξυγόνο στους ιστούς.

 

 

Είναι υπεύθυνες για τα ροζ έως κόκκινα χρώματα που παρατηρούνται στα λειριά και τις μύτες των πτηνών και στο δέρμα των ανθρώπων και άλλων πρωτευόντων.

 

 

Ιδιαίτερα εμφανή είναι στα τμήματα του προσώπου, των γλουτών και των γεννητικών οργάνων των μπαμπουίνων.

 

 


is | Topic: κόκκινο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο χρωματισμος στην βιολογια: Αζωτούχες χρωστικές”