xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [27]: John Herschel

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[27]

 

Sir John Frederick William Herschel

 

 

Ο Sir John Frederick William Herschel, (7 Μαρτίου 1792 – 11 Μαΐου 1871) ήταν Άγγλος πολυμαθής που δραστηριοποιήθηκε ως μαθηματικός, αστρονόμος, φωτογράφος, χημικός, βοτανολόγος και εφηύρε τα αντίγραφα σχεδίων blueprint.

Ο Herschel στην αστρονομία ονόμασε επτά φεγγάρια του Κρόνου και τέσσερα φεγγάρια του Ουρανού – του έβδομου πλανήτη, που ανακαλύφθηκε από τον πατέρα του, Sir William Herschel.

Έκανε πολλές συνεισφορές στην επιστήμη της φωτογραφίας και ερεύνησε την δυσχρωματοψία καθώς και την χημική δύναμη των υπεριωδών ακτίνων.

Το blueprint είναι ένα σχεδιάγραμμα ενός τεχνικού ή ενός μηχανικού σχεδίου που αναπαράγονται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία εκτύπωσης επαφής σε φύλλα ευαίσθητα στο φως.

 

 

Εισήχθη από τον Sir John Herschel το 1842. Η διαδικασία επέτρεψε την ταχεία και ακριβή παραγωγή απεριόριστου αριθμού αντιγράφων.

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως για πάνω από έναν αιώνα για την αναπαραγωγή σχεδίων προδιαγραφών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τη βιομηχανία.

Η διαδικασία του σχεδιαγράμματος χαρακτηρίστηκε από λευκές γραμμές σε μπλε φόντο, αρνητικό του αρχικού.

Η διαδικασία δεν ήταν σε θέση να αναπαράγει χρώμα ή αποχρώσεις του γκρι.

Η διαδικασία είναι πλέον ξεπερασμένη. Αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλου μεγέθους ξηρογραφικά φωτοτυπικά.

Ο όρος blueprint συνεχίζει να χρησιμοποιείται αναφερόμενος σε οποιαδήποτε κάτοψη και έχει αντικατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με ψηφιακά κατασκευαστικά σχέδια με τη βοήθεια υπολογιστήρων.

Ο Χέρσελ έκανε πολλές σημαντικές συνεισφορές στην φωτογραφία.

 

 

Έκανε βελτιώσεις στις φωτογραφικές διαδικασίες, ενώ επινόησε την διαδικασία της κυανοτυπίας, και παραλλαγές της, όπως η  χρυσοτυπία.

 

 

Πειραματίστηκε με κάποια αναπαραγωγή χρωμάτων, σημειώνοντας ότι οι ακτίνες διαφορετικών τμημάτων του φάσματος έτειναν να προσδίδουν το δικό τους χρώμα σε ένα φωτογραφικό χαρτί.

Ο Herschel έκανε πειράματα χρησιμοποιώντας φωτοευαίσθητα γαλακτώματα χυμών λαχανικών, που ονομάζονται φυτοτυπίες, γνωστά και ως ανθοτυπίες.

 

 

Ο Herschel ανακάλυψε αρχικά τη διαδικασία της πλατίνας με βάση τη φωτοευαισθησία των αλάτων της πλατίνας, που αναπτύχθηκε αργότερα από τον William Willis.

Ο Χέρσελ επινόησε τον όρο φωτογραφία το 1839.Ήταν επίσης ο πρώτος που εφάρμοσε τους όρους αρνητικό και θετικό στη φωτογραφία.

 

 

Ο Χέρσελ παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Μάργκαρετ Μπρόντι Στιούαρτ στις 3 Μαρτίου 1829 στο Εδιμβούργο και απέκτησαν 12 παιδιά.


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, μπλε | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [27]: John Herschel”