xromata.com


Γιατι οι τιγρεις εχουν χρωμα πορτοκαλι

 

Γιατί οι τίγρεις έχουν χρώμα πορτοκαλί;

 

Πριν από λίγα άρθρα αναφερθήκαμε στο χρώμα της τίγρης, στην ποικιλία των τίγρεων και στις διάφορες πορτοκαλί αποχρώσεις των τίγρεων.

Δεν ασχοληθήκαμε παρά ελάχιστα με το βασικό ερώτημα:

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΏΜΑ.

 

 

Ας δούμε τι αναγράφεται για το ερώτημα αυτό στο σχετικό άρθρο της σειράς “Life’s Little Mysteries”.

Κάτω από το ερώτημα υπάρχει σαν υπότιτλος η περιεκτική απάντηση:

«Έχει σχέση με το πώς τις βλέπουν τα θηράματά τους».

 

Τα χρώματα και τα σχέδια ενός ζώου εξυπηρετούν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, για παράδειγμα να το βοηθήσουν να ζευγαρώσει ή ακόμα και για να προειδοποιήσουν τους θηρευτές του ότι είναι τοξικό κλπ.

Αλλά για τα αρπακτικά που στήνουν ενέδρα όπως οι τίγρεις, η ικανότητα να παραμείνουν αόρατα στο θήραμά τους καθορίζει αν θα φάνε ή θα πεινάσουν.

 

 

Λοιπόν, από όλα τα χρώματα που θα μπορούσαν να είναι, γιατί οι τίγρεις έχουν χρώμα πορτοκαλί;

Είναι μια καλή ερώτηση, δεδομένου ότι για τους ανθρώπους, το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που χρησιμοποιείται για αντικείμενα που πρέπει να διακρίνονται καλά από μακριά, πράγματα όπως οι κώνοι κυκλοφορίας, τα γιλέκα ασφαλείας σωσίβια κλπ. Στα μάτια μας, το πορτοκαλί ξεχωρίζει στα περισσότερα περιβάλλοντα, γεγονός που κάνει τις τίγρεις σχετικά εύκολο να εντοπιστούν από εμάς.

 

 

Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή διαθέτουμε αυτό που ονομάζεται τριχρωματική όραση. Όταν το φως από έξω εισέρχεται στο μάτι, χτυπά ένα λεπτό στρώμα στο βάθος του οφθαλμού που ονομάζεται αμφιβληστροειδής χιτών.

Ο αμφιβληστροειδής επεξεργάζεται αυτό το εισερχόμενο φως χρησιμοποιώντας δύο τύπους υποδοχέων φωτός: τα ραβδία και τα κωνία.

Τα ραβδία αντιλαμβάνονται μόνο διαφορές μεταξύ φωτός και σκότους και όχι χρωμάτων, και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αμυδρό φως.

Τα κωνία είναι αυτά που χρησιμοποιούμε για την αντίληψη των χρωμάτων και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τρεις τύπους: κωνίων, τα μπλε, τα πράσινα και τα κόκκινα. Γι' αυτό η όραση μας ονομάζεται τριχρωματική.

 

 

Μπορούμε να δούμε τρία βασικά χρώματα και τους πολύχρωμους συνδυασμούς τους. Μοιραζόμαστε αυτό το είδος όρασης με πιθήκους και κάποια άλλα πιθηκοειδή.

Αλλά τα περισσότερα χερσαία θηλαστικά – συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατιών, των αλόγων και των ελαφιών – έχουν διχρωμική χρωματική όραση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αμφιβληστροειδείς τους περιέχουν κωνία για δύο μόνο χρώματα: μπλε και πράσινο.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν πληροφορίες μόνο από τα μπλε και πράσινα κωνία θεωρούνται δυσχρωματικοί και δεν μπορούν να διακρίνουν τις κόκκινες και πράσινες αποχρώσεις.

Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα διχρωματικά ζώα.

 

 

Τα χερσαία θηλαστικά όπως το ελάφι που είναι το κύριο θήραμα της τίγρης και η διχρωμική τους όραση σημαίνει ότι δεν βλέπουν το αρπακτικό ως πορτοκαλί – το βλέπουν ως πράσινο.

Αυτό κάνει την τίγρη πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί καθώς κρύβεται πίσω από έναν θάμνο ή έρπει στο γρασίδι.

 

 

Αν και οι πράσινες τίγρεις θα ήταν πιθανώς ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστούν, ειδικά από εμάς τους τριχρωματικούς, η χρωματική εξέλιξη απλά δεν λειτουργεί με τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή πράσινης γούνας.

Στην ουσία, είναι ευκολότερο να παραχθούν καφέ και πορτοκαλί χρώματα λόγω της βιομοριακής κατασκευής των ζώων παρά να παραχθεί πράσινο.

 

 

Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξέλιξη τείνει να ευνοεί χαρακτηριστικά που βοηθούν ένα είδος να επιβιώσει, γιατί τα θηράματα δεν έχουν εξελίξει την ικανότητα να βλέπουν το πορτοκαλί;

Θα φανταζόμασταν ότι σε έναν εξελικτικό αγώνα εξοπλισμών, μια βελτίωση στην οπτική αντίληψη θα παρείχε στο θήραμα καλύτερα οπτικά συστήματα.

 

 

Αλλά φαίνεται να μην υπάρχει εξελικτική πίεση, ιδιαίτερα για τα ελάφια, που είναι το κύριο θήραμα της τίγρης, να γίνουν τριχρωματικά.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η τίγρης δεν ξέρει ότι έχει πορτοκαλί χρώμα επειδή κι’ αυτή επίσης είναι διχρωματική.

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., ζωα και χρωματα, Πορτοκαλί, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γιατι οι τιγρεις εχουν χρωμα πορτοκαλι”