xromata.com


Ο χρωματισμος στην βιολογια [Στ’]: Φλαβονοειδη

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις

βιο-χρωστικές]

 

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

[Στ]

 

Μη αζωτούχες χρωστικές

 

Φλαβονοειδή

 

 

 

 

Φλαβονοειδή: 

Τα βιοχρώματα στην κατηγορία των φλαβονοειδών, μια άλλη περίπτωση ενώσεων που στερούνται αζώτου, αντιπροσωπεύονται εκτενώς στα φυτά, αλλά είναι σχετικά μικρής και περιορισμένης εμφάνισης στα ζώα, τα οποία βασίζονται στα φυτά ως πηγές αυτών των χρωστικών.

Τα φλαβονοειδή αποτελούνται από μια ένωση σκελετού 15 άνθρακα που ονομάζεται φλαβόνη (2-φαινυλοβενζοπυρόνη), στην οποία ένα ή περισσότερα άτομα υδρογόνου (Η) αντικαθίστανται είτε από ομάδες υδροξυλίου (-ΟΗ) είτε από ομάδες μεθοξυλίου (-OCH3).

Τα φλαβονοειδή εμφανίζονται σε ζωντανούς ιστούς κυρίως σε συνδυασμό με μόρια σακχάρου, σχηματίζοντας γλυκοσίδες.

Πολλά μέλη αυτής της ομάδας, ιδίως οι ανθοξανθίνες, προσδίδουν κίτρινα χρώματα, συχνά στα πέταλα των λουλουδιών.

Η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης τις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές φυτικές χρωστικές ουσίες που εμφανίζουν πορτοκαλοκόκκινα, βυσσινί, μπλε ή άλλα χρώματα.

 

 

 

Ανθοξανθίνες: 

Η ποικιλία των ανθοξανθινών είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανθοκυανινών, και νέες ανθοξανθίνες ανακαλύπτονται συνεχώς.

Ένα εξέχον φλαβονοειδές είναι η ωχροκίτρινη φλαβονική κερσιτίνη, που απομονώθηκε αρχικά από μια βελανιδιά (Quercus) αλλά ευρέως διανεμημένη στη φύση.

 

 

Ασθενές οξύ, συνδυάζεται με ισχυρά οξέα για να σχηματίσει άλατα πορτοκαλιού, τα οποία δεν είναι πολύ σταθερά και διασπώνται εύκολα στο νερό.

Η κερσιτίνη είναι μια ισχυρή χρωστική ουσία. αποδίδει περισσότερα από ένα χρώματα, ανάλογα με την ουσία που χρησιμοποιείται.

 

 

Μια κίτρινη χρωστική ουσία που απομονώνεται από τα φτερά της πεταλούδας Melanargia galatea έχει χημικές ιδιότητες στενά συνδεδεμένες με αυτές της κερσιτίνης.

Άλλες γνωστές ανθοξανθίνες περιλαμβάνουν τη χρυσίνη, που βρίσκεται στα μπουμπούκια των φύλλων της λεύκας (Populus) και την απιγενίνη, που βρίσκεται στα φύλλα, το στέλεχος και τους σπόρους του μαϊντανού (Petroselinum) και τα άνθη του χαμομηλιού (Anthemis).

 

 

 

 

Ανθοκυανίνες:  

Οι ανθοκυανίνες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον κόκκινο χρωματισμό των μπουμπουκιών και των νεαρών βλαστών και τα μωβ και μωβ-κόκκινα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων.

Το κόκκινο χρώμα γίνεται εμφανές όταν η πράσινη χλωροφύλλη αποσυντίθεται με την προσέγγιση του χειμώνα.

Το έντονο φως και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη χρωστικών ανθοκυανίνης.

Μερικά φύλλα και άνθη χάνουν ανθοκυανίνες όταν φτάσουν στην ωριμότητα. Άλλα κερδίζουν σε περιεκτικότητα σε χρωστική κατά την ανάπτυξη.

Συχνά υπάρχει περίσσεια σακχάρων στα φύλλα όταν υπάρχουν άφθονες ανθοκυανίνες.

Ο τραυματισμός μεμονωμένων φύλλων μπορεί να είναι καθοριστικός για την πρόκληση περίσσειας ζάχαρης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι ανθοκυανίνες εμφανίζονται επίσης στα άνθη, στους καρπούς, ακόμη και στις ρίζες (π.χ. παντζάρια) και περιστασιακά σε προνύμφες και ενήλικες μύγες και σε άλλα ζωύφια (Heteroptera).

Μια τυπική ανθοκυανίνη είναι κόκκινη σε οξύ, ιώδης σε ουδέτερο και μπλε σε αλκαλικό διάλυμα.

 

 

Έτσι, το μπλε κενταύριο, το μπορντό-κόκκινο άνθος αραβοσίτου, η βαθυκόκκινη ντάλια και το κόκκινο τριαντάφυλλο περιέχουν την ίδια ανθοκυανίνη.

Η ποικιλία στο χρώμα προκύπτει από τους διαφορετικούς βαθμούς οξύτητας και αλκαλικότητας του κυτταρικού χυμού.

 

 

Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία ανθοκυανίνες σε ένα άνθος και τα χρώματα πολλών λουλουδιών προκαλούνται από την παρουσία τόσο των ανθοκυανινών όσο και των χρωστικών πλαστιδίων στους ιστούς.

Επιπλέον, μικρές γενετικές αλλαγές σε ποικιλίες ή είδη μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη διαφορετικών ανθοκυανινών.

Καμία φυσιολογική λειτουργία δεν φαίνεται να έχει καθοριστεί με βεβαιότητα για τα φλαβονοειδή σε ζώα και φυτά.

 

 

Έχει επισημανθεί, ωστόσο, ότι το χρώμα των λουλουδιών είναι πολύτιμο για την προσέλκυση μελισσών, πεταλούδων και άλλων επισκεπτών που μεταφέρουν γύρη και εφαρμόζουν γονιμοποίηση στα φυτά.

Τα έντονα χρωματιστά φρούτα έχουν βελτιώσει τη διασπορά των σπόρων από τα ζώα που προσελκύονται από αυτά ως τροφή.


is | Topic: χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο χρωματισμος στην βιολογια [Στ’]: Φλαβονοειδη”